21 Ağustos 2012 Salı

Bayramda Su Böreği...

Merhaba arkadaşlar.. Evet bayramlarda tatlı yapılır ama şeker ve ziyaretlerde yenilen baklavalar dolayısı ile herkese gına geliyor tatlı görmekten. İnsan şöyle tuzlu birşeyler arıyor :) Ben de bu bayramda köye giderken birşeyler yapayım dedim ve uzun zamandır yapmak istediğim su böreğini yapmaya karar verdim...

Böreğin kesilmiş halini ekleyemedim çünü köyde herkes bayılarak yerken fotoğraflamak aklıma gelmedi :)
Evet biraz zorladı beni 12 kat var börekte ve o yufkaları açmak sıcak-soğuk sudan geçmek falan biraz yorucu :) Ve böreği ocak üzerinde pişirdiğimiz için sürekli aklınızda olmalı börek unutursanız bir kenarı yanar :) Böreği altı üstüne çevirirken eşimden yardım aldım tabiki, kahve falı çevirmek gibi birşey fakat boyut çok büyük olunca yardımsız olmuyor haliyle :) Buradan eşime teşekkürlerimi gönderiyorum :)
Ben böreği ilk kez yapıyorum ve bir sürü internet sitesi araştırdım acaba hangisi daha güzel olacak diye sonunda ortak bir paydada kendi böreğimi yaptım :) Azcık tuzu eksikti yufkaların fakat içindeki peynirle o da dengelenmiş oldu :) İlk seferin o kadar kusuru olacak elbette :) Ben yine de malzemeleri bir yazayım :)
Malzemeler
Hamuru için: 5 yumurta, ılık su,8-9 bardan un ve tuz...
İçine: peynir (ben lor aldım ) , maydanoz ve yağ (150 gr sıvı yağ , 150 gr tereyağ karışımı)

Hamuru yoğurup bir saat kadar dinlendirdim. 8-9 bardak un dedim ama suyu biraz fazla kaçırınca biraz daha eklemiş olabilirim :) Hamur dinlenirken peynirli içi hazırladım... Hamuru 12 bezeye ayırdım ve tek tek açtım kurumaması için gazetelerle kat kat örttüm... Bir tencerede bol sıcak su kaynatıyor bir kaba da soğuk su dolduruyoruz. Tepsimizi alıyor ve altını erittiğimiz yağlarla iyice yağlıyoruz. Bu yağ çok yanmamış fakat biraz kavrulmuş olmalı çok güzel tat veriyor o zaman... Tepsiyi yağladıktan sonra en alta bir yufka seriyoruz ve bu yufkayı haşlamamış oluyoruz. Güzelce yufkayı yayınca üzerine 2-3 kaşık yağımızdan gezdiriyoruz. Yağladıktan sonra bir yufkamızı alıyoruz ve kaynayan tencereye atıyoruz 1 dakika kadar kaynayan suda bekletiyoruz arada hafif hafif karıştırdım ben yapışmasın diye. 1 dakika sonra çıkarıp soğuk suya koyuyoruz, biraz da orada çevirip tepsinin üzerine yayıyoruz ve sonra yine yağlıyoruz. Ben açtığım yufkaları kaynayan suya koyarken birkaç parçaya ayırdım sonlara doğru çünkü ne kadr uğraşsam da tek parça çıkmadı tencereden :) Nasıl olsa tepsiye büzüşmüş halde diziyoruz bütün halinde olmasının hiçbir önemi olmuyor :) Parçalansa da çok takmayın kafanıza :) 12 kat yufkanın sıralaması şu şekilde :)
tepsinin altına haşlanmamş yufka ve üzerine yağ
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
peynirli harç yayılır 
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
haşlanmış yufka ve yağ
tepsinin üzerine haşlamadan bir yufka yayılır.
Alt ve üst parçalanmasın ve düzgün durabilsin diye bu şekilde yayılıyor yufkalar..
En üst yufkaya da kalan yağı döktükten sonra tepsimizi ocağın üzerine koyup çevireeee çevire pişiriyoruz. En kısık ateşte iki gözü açarak çevire çevire pişirdim ben. Yaklaşık olarak her bir tarafı bir saatte pişirdim. Kenarları ne kadar yağlasamda biraz yapışmışşlardı ve çevirmeden önce tahta bir kaşıkla kenarlarını açtırdım ben kopma falan olmadı çokta güzel çevrildi gerçekten :) Resimdeki hali çevrilmiş halidir :)Aynı boyutta bir tepsiyi üzerine koyup Neyse Halim O Çıksın Falım diye çevirdiğimiz kahve fincanı gibi eşimle tepsiyi ters-düz ettik :) 1 saat kadar da o kısmı pişirdim ve son :) Kaç saat sürdüğünü bilmediğim bir emeğin sonunda çok beğenilen bir börek çıktı ortaya :)
İyi Bayramlar :)

12 yorum:

  1. Ooof ooof, harika görünüyor, olsa da yesek , ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekür ederim :) Ben de uzun zamandır olsa da yesek diye diye baramda yaptım :) İnternet sağolsun hakikaten :)

    YanıtlaSil
  3. vay vay şenaycığım yeteneklerinin arasına iyi aşçı sıfatını da eklemek gerekir, bu muhteşem,nefis şeyi gördükten sonra ... çok nefis görünüyor hem de en zor börek ne hamaratsın vallahi, 10 parmağı aştı senin marifetler :) ellerine sağlık nefis görünüyor. hangi köymüş çok şanslılarmış kapmışlar böreği :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Filizcim :) Evet yemeğği çok iyi yaparım o konuda mütevazi değilim :) Kek hariç pasta börek de kaçmaz benden :) Ben karadenizliyim ve bizim orda tüm kadınlar yufka açmayı da mantı yapmayıda yaprak sarmayı da liseye gelmeden adı gibi bilir :) Oradan gelen bir deneyim var çocukluktan eğitildiğim için gerisi kendi geldi herhalde :) Arada esiyor ve canım yufka açmak istiyor bu defa su böreğine nasipmiş yufkalar :)

      Sil
  4. şenay nerelerde geziyon blogu boş bırakmışsın hırsız girecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizcim haklısın bloğu da herşeyi de boşladım tatildeydim :) Çanakkale-asos taraflarında idim 4-5 günlüğüne , bilgisayarla vakit kaybetmedim :) Döndüm artık :)

      Sil
  5. anam canım çekti vala yaa galiba karım acııkmış benimm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeme :) Sakın yeme bu saatte birşey kilo alırsın sonra beni suçlama :) Kapat bakalım bu sayfayı yemekli börekli sayfalara gece gece girmeyin kızlar :)

      Sil
    2. artık çok geç... :))

      Sil
    3. Hahaha :) Neyse bir daha yapmama ben de :D

      Sil
  6. iyi yapmışsın napacan sanal alemi gerçek güzellikler gözünün önündeyken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası da güzel be kuzum ama arada mola verdim işte :)

      Sil