12 Ağustos 2012 Pazar

Yazlık Etek Dikimi...


Bu sefer de elimdeki sevdiğim bir kumaşla etek dikmeye karar verdim. Ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz arkadaşlar. Eteğimizi dikebilmek için öncelikle elimizdeki kumaşı defalarca katlayıp aşağıdaki hale getiriyoruz.
(28 Mart 2012 tarihli 10marifet Yayınından...)

Bu hale getirdikten sonra aşağıdan ve yukarıdan kesiyoruz. Aşağıdan kesme nedenimiz eteğin uçlarını yuvarlamak, yukarıdan kesme nedenimiz de bel kısmımız için delik açmak.

Üst kısmını fazla kesmeyin çünkü bel kısmı çok geniş olursa toparlamak zor olabilir. Oysa dar olursa katlar, tekrar kesebilirsiniz. Kumaşın kesildikten sonra açılmış hali aşağıdaki gibi olacaktır.

Zaten eteğin tam daire kloş duracağını da buradan görebiliyoruz :)

Daha sonra beli için üç parça kumaş kesiyoruz. Ben bunların ölçüsünü büyük parça 52 cm, küçükleri de 27 cm olarak kestim. Büyük olan ön, küçükler ise arka iki parça olacak. Arkayı tek parça da alabilirsiniz, sadece ben böyle tercih ettim. Yükseklikleri de 8 cm olarak aldım. Bu kumaşları birleştirip bel dairesini oluşturuyoruz.

Daha sonra eteğin bel kısmıyla bu parçayı birleştiriyoruz.


Eteğin bel kısmı bittikten sonra beline lastik geçiriyoruz. Burada size püf noktası vereyim; lastik ne kadar kalın olursa etek bele o kadar güzel tutunuyor ve şık duruyor. Benim elimde geniş lastik yoktu, şimdilik ince lastik geçirdim en yakın zamanda kalın alıp değiştireceğim.
Bir sonraki aşama eteğin alt kısmı olacak ve ben eteğin desenlerinde de sarı renkli çiçekler olması nedeni ile sarı bir şifonla altına renk katmayı düşündüm. Eteğin ucunun çevresini ölçebilmek için bir yerden işaret koyup eteğin alt çevresini ölçtüm.

Eteğin alt çevresi tam 555 cm geldi :)
Şifonumu katlayarak serdim ve yetecek uzunlukta şeritler halinde kestim. Bir de siyah tül eklemek istedim ve ondan da daha geniş şeritler halinde kestim. Sarı şifonu 5-6 cm, siyah tülü ise 10-11 cm genişliğinde şeritler halinde hazırladım.

Sarı şifon akmasın diye çakmakla kenarlarını yaktım. Kenarları dikmek 555 cm için hem çok uzun ve yorucu olacaktı hem de sarı kumaşımı fazla israf etmek istemedim, daha onunla planlarım var :)

Dikkat ellerinizi yakmayın. Ben bir iki kere yakar gibi oldum :)

Siyah tül ve sarı şifonumu eteğin altına sabitledim. Sonra da dikişe geçtik ve eteğimiz tamamlanmış oldu. Tek sorun 555 cm bitmek bilmiyor :)


ster badinin üzerinden giyebilir, isterseniz de içerde bırakıp kemerle şıklık katabilirsiniz.
Kolay gelsin…


2 yorum:

  1. Her şeyden önce anlatımınız çok açıklayıcı olmuş, şifonun kenarlarını yakma fikri güzelmiş :) Ellerinize sağlık sonuç çok şık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Elimden geldiğince basit anlatmaya çalıştım ki ben zaten karmaşık işlere pek girmiyorum herhalde :)

      Sil