12 Ağustos 2012 Pazar

Tulum Yaptım, Anlatımlı!


Merhaba arkadaşlar. Bu yaz her yerde tulum görüyorum almak istiyorum ama genelde beğendiklerim ya straplez ya da çok pahalı oluyorlar :)İkisi de çok tercih etmediğim şeyler. Ben de kendi kendime yapabilir miyim acaba dedim ve ortaya bu çıktı. Umarım beğenirsiniz..
(23 Mart 2012 tarihli 10marifet Yayınından...)


Nasıl yaptığımı kısaca fotolarla birlikte anlatmak istedim…

Öncelikle kumaşı yayıp ikiye katladım ve bir pantolonumu kalıp olarak kullandım. Daha bol ve dökümlü istediğim için dikiş paylarını da düşünerek etrafından 6-7 cm bırakarak kestim. Böylece ön ve arka kalıpları çıkarmış oldum. Daha sonra da bunları pantolon gibi ‘bel hariç’ diktim.

Daha sonra üst kısmını da vücut ölçülerime göre kestim ve gerekli yerleri diktim. Elimde iki parça bol bol duran kumaşım oldu. Daha sonra onları üzerime giyinip nereden birleştireceğime karar verip iğneyle işaretledim. İşaretleme işleminden sonra da dikişe geçtim. Parçaları birleştirince içerden bir sıra daha dikiş attım, çünkü iki dikiş arasına lastik geçirip dökümlü ve büzgülü durmasını sağlamamız gerekiyor.

Belimize daha doğrusu kalça üst kısmının genişliğine göre lastik kesip geçiriyoruz.

Tulumun sonraki hali aşağıdaki gibi oluyor.

Daha sonra giyinip cep yapmaya karar verdim. Cepleri kestim ve pantolonun sağ ve solundan yırtıklar açıp cepleri diktim.


Daha sonra tulumun kollarını, boynunu ve pantolonun altını katlayıp diktim. Bir de kemer taktım ve tadaaaam :)

Paçaları dar da veya aşağıya doğru daralan ya da bilekten lastikli de yapabilirdim ama ben bunu tercih ettim. Zaten kumaş kendinden o kadar cafcaflı ki bir de başka ayrıntı eklemek istemedim. Karmaşık kumaşa sade tasarım :)

12 yorum:

  1. Hayret bu tuluma nasil yorum yapilmamis harika is cikarmissiniz.. Hem pratik dikip hem bu makinayla(yenisi hayirli olsun nice guzel isler cikarmaniz dilegiyle) bravo diyorum... Blogunuzunla tanistigima cok mutlu oldum..nerdeydim daha once.:))

    Ozlem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlem hanım bende memnun oldum tanıştığıma. Bloğumu yeni açtım ve açmadan önce 10marifette paylaşmıştım hepsiniz yorumlar orada onun için
      yukarıdaki(23 Mart 2012 tarihli 10marifet Yayınından...) yazısındaki 10marifet e tıklarsanız yorumları görebilirsiniz :) Buraya sonradan aktarma yaptım ondan ağustos ayı içindeki tüm çalışmalaımızn yorumları 10marifettedir :)

      Sil
  2. çok güzel olmuş ama nasıl giydiniz bu tulumu anlamadım ben fermuarda yok varda ben kaçırdım :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaş jarse olduğu için gevşeme özelliği var ve boyundan giyiyorum :) Boynundan bacakları geçirip pantolonu giyiyor sonra kolları da sokup giyiyorsunuz :) Tulumların en büyük derdi dışarda bir yerde lavaboya gitmek olacaktır :)

      Sil
  3. şenay hnm merhaba öncelikle bloğunuz çok güzel dikişe yeni başladım aynı sizin resimdeki dikiş makinesinden aldım ama alttaki masuru bir türlü oturtamıyorum yerinden çıktı sizinki nasıl acaba bir kolay yolu varmı dikişe merak sardım bu ara benim gibi acemilere uygun bir makine diye böyle küçük bir makine aldım dikiş araştırırkende sizin blogu buldum paylaşımlar için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zülal Hanım... Öncelikle hayırlı uğurlu olsun :) Ben yaklaşık 6 aydır başka bir makine aldım o makinemi kenara koydum ama yıllarca o makineyle neler neler diktim :) Öncelikle makine çok basit olduğu için pek birşey yapamıyor ve esnek kumaşlarda dikim aşamasında zorlanacaksınız ama düz dikişi yapıyor vesselam :) Mesura bölümünde benimde başıma birkaç defa geldi olay ama bilinçli olarak birşey yapmadım açıkçası bir tornavida alıp elime yerinden mi çıkmış diye baktım ve her defasında da zorlamaya dayalı olduğunu düşündüğüm bir yerinden kayma oluyordu. Biraz dürttükten sonra yerine oturuyordu ama teknik olarak nasıl bir çözüm yapabilirsiniz bilemiyorum gerçekten de ... Çünkü üzerinde dikiş ayağını veya masura bölümünü açmak için tornavida yerleri bile yok komple makineyi açmanız gerekiyor. Onun için siz biraz oturtmaya çalışabilirsiniz yerine olmadı azcık makineden anlayan biriyle açın içine bakın :D Çok yardımcı oldum ama yanımda olmadan da ne yapabilirim bilemiyorum Zülal hanımcım :) Umarım çok sorun yaşamazsınız :)

      Sil
  4. Şenaycım ben de kızıma tulum dikmek istiyorum. Senin anlatımından faydalanacağım.
    Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevinirim Yeldacım yeterki yardımcı olabileyim, ama birşeyde takılırsan mutlaka sor ail at cavaplarım emi :) Ben de istiyorum Eceye tulum yapmak ama okulda tulumla çişini yapması biraz zor oluyor o nedenle öyle bütün kıyaafet giydiremiyorum zoalanmasın diye ama yaz için bir tane yapayım ben de iyi olacaktır :)

      Sil
    2. Ay ben yazalı neredeyse bir ay olmuş Hala ortada tulum yok. :( Ne tembelim diyorum sadece. Kız çocukarına çok yakıştırıyorum ben tulumu. Şort tulum dikmek istiyorum. Yazın hep yanımızda oluyorlar zaten. Bir de benim kız sabah giydiğini öğlen değiştiriyor zaten. Gün boyu defile yapıyor. Öpüldün canım

      Sil
    3. hahaha :) Yeldacııııım ben de bir aydır elimi neredeyse makineme dokunduramadım çok rahatsızım ama bir yandan da yeni işe başladım çok vait bulamıyorum açıkçası :) Yaparsın yaparsınd a yaz bitmeden başla istersen haha :) Kızlar hep aynı sürekli süslüler değil mi :) Yap da sevindin kızın :) Kolay gelsin sana :)

      Sil
  5. merhaba o makinaylamı dikiyorsunuz.bende de aynısı var ama pek beceremiyorum böyle seyleri.harika şeyler yapmışsınız bayıldım.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evegt o makinayla dikiyordum artık yenisi var bende de :) Yetmiyor çünkü bu makina, azcık zordur kullanması çünkü kumaş konusunda çok seçicidir bu makinacık bilirim :) Beğenmenize sevindim :)

      Sil