9 Mayıs 2013 Perşembe

Şenay Nasıl Yaka Diker?

Merhaba arkadaşlarrrrrrr....
Evet son günlerde yakalı yakalı yaptığım şifon gömleklerimden sonra nasıl yaptığımı anlatacağıma dair söz vermiştim ve yerine getirmek istiyorum şimdi :) Bakın bakalım ben nasıl dikiyormuşum bu gömlekleri :)

Öncelikle yakayı yaparken kalın bir keten kumaş kullandımki tok ve formlu durabilsin.. Eğer elinizde kalın bir kumaş mevcut değilse içine tela veya sert durmasını sağlayacak başka bir çözüm de bulabilirsiniz. Ben Eşimin gömleğini yaparken ince gömleklik kumaşın dik durması için içine iki kat keten kullanmıştım bu şekilde dik durabildi :) Bakşa bir umaşı kat kat da kullanabilirsinzi pekala :)
Kumaşı tarif ettikten sonra nasıl bir yaka şekli istediğinize karar vereceksiniz elbette. Ben kendi gömleklerimden birinin yakasından kalıp çıkardım bunu. Çok sevdiğim bir yaka olduğu için aynı model ve boyutu kullandım. eğer dilerseniz yüksekliğini arttırabilir ya da sağ ve sol sivri uçlarını daha geniş ve uzun yaparak daha sivri ve büyük yakalar elde edebilirsiniz...
Gördüğünüz gibi yakayı ve boyun kısmını keserken oval bir kesim yapıyorsunuz. Ve sağ ve solun eşit olması için de ortadan ikiye katlayarak bir kontol etmeyi unutmayın ki diktikten sonra elinizde iki tarafı farklı geri dönüşü olmayan bir yaka olmasın :)

A: Boyun yüksekliği. Dikkat ettiyseniz çizgilerle dikiş paylarının ortasını A olarka gösterdim çünkü kesimi yaparken unutmayın dikiş paylarını da her yönden ekliyorsunuz mutlaka ve mutlaka. Eğer boyun kısmını yüksek olarak istiyorsanız A yı geniş tutacaksınız anlayacağınız.
B: Yaka yüksekliği. Yine aynı şekilde dikiş paylarını vermeyi de unutmadan istediğiniz yükseklikte yakanızı kesiyorsunuz...
X- Y- Z : Yaka ve boyun genişlikleri... Bu genişliklerin hesabını yaparken dikkat etmeniz gereken şey
Z>Y>X olmak zorunda. Yani Z en büyük Y daha dar X ise ondan daha kısa olmak zorunda . Neden mi :)
Z: Sizin bluzunuzun boyun genişliğinden biraz daha fazla olmak zorundaki düğme ve ilik açacağınız birbirinin üzerine gelebilecek bir kısmınız olsun ön tarafta. Fakat yoookkk ben düğme ve ilik istemem önde hatta üst üste de binmesinler sadece yanyana olsunlar derseniz o zaman tam bluzunuzun boyun genişliğinde yapacaksınızki tam birbirine kavuşabilsin ama üstüne çıkmasın ikiside.
Y: Z den biraz daha dar olmasının nedeni  omuz genişliğinden boyun darlığına çıkışta güzel bir duruş sağlayabilmek :) Anlatabildim mi bilemiyorum ama ne yazacağımı bilemedim :)
X: ise en dar olan kısım olmalıki X  Y nin içine dikildiğinde sağ ve soldan düğmeler ve ilik için çıkıntılar kalabilsin. Yoksa bu çıkıntıları yapmazsanız düğmeyi ilikten geçirdiğinizde yaka da üst üste biner :) Yani 2 cm sağdan 2 cm soldan fazlalık uygundur :) Ona göre iliği açıp düğmeyi dikersiniz ve yakalar tam birbirine dokunuverir ama sarmaş dolaş olmazlar :)
Uzunluklarınızı da belirleyip ayarlarken önce Z den başlarsanız daha güzel ve mantıklı olacaktır çünkü sizin asıl belli ölçünüz bluzunuzun yakayı dikmeden önceki boyun genişliği ona göre Z yi belirleyin ve X e kadar inerek hesaplayın sonra da kesin :)

Genişlikler bittikten sonra da gelelim dikişe..
Yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz yakadaki kırmızı çizgilerden tersten dikişinizi yapıyorsunuz. Yani kumaşın ön kısımları birbirini görecek şekilde birleştirilmiş olacak ki dikip çevirdiğimizde düz kısmında dikiş olmasın... Dikyikten sonra ise çevirip aşağıdaki gibi düzgün durması için kenarlardan düzgün bir dikiş yapmamız gerekiyor. Bu dikişin çok düzgün olmasına çok özen gösterin çünkü bu yakanızın çok kötü görünmesine neden olur..


Daha sonra yakanın yukarıdaki haliyle boyun kısmını ona dikmeye başlayacağız. Yani yakanın X kısmına boyun parçasının Y kısmını ters çevirip koyuıyoruz ve bir parçasını da yakanın altına aynı şekilde koyuyoruz.. Yani aşağıdaki resimde gördüğünüz hali alıyor ve boyun kısmının biri üstte biri altta olacak şekilde iğneleyip dikiyoruz.. Dikerken özellikle dikkat etmeniz gereken konular ise sağ ve solda aynı fazlalıkları bırakmanız ve aynı açıda dikmeniz olacaktır. Bir de siyahlarla çizdiğim dikiş izlerini gördüğünüz gibi sağda ve solda aşağı kadar getirmemişim . Nedeni ise o kısımları daha sonra bluzun yaka kısmına dikeceğimiz ve o ksıımların dikiş payı olarak katlanacak olmasıdır. Siz de öyle yaparsanız daha kolay olacaktır..

Yakayı yukarıdaki gibi yapıp diktikten sonra ters çevirince ve yine diktiğimiz yerleri tersten diktiğimizde aşağıdaki halini almış olacak.. Ve aslında yakamız bitti sadece bluz boynuna monte edilecek o kadar.  Yine aynı şekilde dikişi düz ve muntazam yapmaya özen göstermeyi sakın unutmayın..

Ağadıda bluzun ön ve arka parçalarını görüyorsunuz. Ben bu kalıpları yine kendi dikiş kalıplarımdan çıkardım.. Sadece alt kısmı biraz daha uzattım ve omuz kısmını daha derinden kestim o kadar. Burda dikkatinizi çeken şey ön kısmın arkadan daha geniş olması ise bunun nedeni ön kısımda iki sıra içe katlamak için pay bıraktım. Şifon olduğu için akmayı da önlemek için iki kez katlıyorum kumaşı . Aslında bunun nedeni düğme dikecek ve ilik açacağım için daha sert bir kumaş olması gerekmesi. Yani şifon çok ince olduğu için düğme diktiğimde düğmeler sarkabilir veya ilik açarken formu bozulabilir. Bu nedenle iki kat katlıyorum ve daha düz bir duruş elde ediyorum tecrübeyle sabittir :) Veya tela gibi malzemeler de kullanabilirsiniz tamamen sizin seçiminiz :)
Arka ikiye katlanmış vaziyette anlamışsınızdır ama ben yine de söyleyeyim :)

Şimdi önce omuzları birleştiriyorum ben daha sonra sağ ve sol kenarların birleştirme işlemini yapıyorum. Şifon çok aktığı için mutlaka ikinci hamlem sürfile çekmek oluyor yoksa heryerinize girer o ipler dikkat edin bence siz de bu aşamada halledin sürfile veya overlok işlerinizi :)  Ben iki sıra sürfile yapıyorum şifonda ve mutlaka gerdirerek yapıyorum dikiş ve sürfile işlemlerini çünkü ince kumaş olduğu için mutlaka çekiyor ve form bozukluğu oluyor dikiş nedeniyle. Onun için çekiştierek gergin dikerseniz sonuç daha güzel olacaktır emin olabilirsiniz :)
Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra bluzunuzun ön kısımlarını dikerseniz daha iyi olur. Yani yakanın içine girecek kısımda ön kısımda iki kat katlamak için fazlalık bıraktığımız pay girmeyecek yani onun katlanmış boyutuna göre yaptık yakamızı nede olsa. Onun için önce ön sağ ve sol kıvırmalarını yapın ve dikin. 
Bu işlem de bittikten sonra yakanızı bluzla birleştirme aşamasına geçmiş durumdasınız..

Yukarıdaki resimde bluzun düz kısmı üste gelecek şekilde serdiğimi görüyorsunuz ve yakayı da onun üzerine dikeceğim pozisyonda koydum...
Aşağıda da  iğnelerle birleştirdiğim halini görüyorsunuz.. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken şey yine sağdan ve soldan eşit uzunlukta bırakmanız. Haaaa hesapladınız ama yine de bir taraf uzun mu kaldı kafanıza takmayın iki düğme dikin o tarafa ben ayarlı yaptım bazen daha bol takmak istiyorum sıcaklarda düğme bunlatıyor biraz daha gevşetiyorum dersiniz :) Yookkkk  yaka kısa geldi boyun daha mı geniş geldi bu defa da  sırtın tam ortasında arkadan bluza bir pile verebilirsiniz arkadan daha havalı durur :) Ben zaten pileli düşünmüştüm dersiniz olur biter.. Hatta sağ ve solda iki pili bile yapabilirsiniz arkadan :) Yani aslında gördüğünüz gibi çaresi var hepsinin korkup kesememek dışında :) Ona birşey yapılamıyor maalesef :)
Eveeet sağ ve soldan aynı uzunlukta bırakarak boyun kısmının bir katını iğneliyoruz hani iki kattıya bu boyun kısmı :) Ve yalaya dikiveriyoruuuuzzzzzzzz....
Daha sonra da diktiğimiz kısmı içe kıvırıp boyun eklentisinin diğer kısmınıda diğer tarafa kıvırıp bluzun yakasını boyun eklentisinin arasına sıkıştırıyoruz. Bu aşamada bol bol iğnelerseniz çok daha düzgün olacaktır. Çünkü yine düzgün bir dikiş çok önemli :)


Yukarıdaki gibi ben her santimde bir iğne kullandım vallahi :) Dış boyun kısmını hatırlarsanız dikmiş ve içe çevirmiştik burda da iç boyun kısmının da içe katlanmış halini görüyorsunuz.
Burda önemli olan iç ve dış katlanmış kısımların tam üst üste gelmesi olmalı. Yani katlama paylarını eşit vermiştik eşit katlayacaksınız içe doğru anlayacağınız :) Sonra düzgüüüüüüüün bir dikiş yapıpyorsunuz ve nedir sıradaki :)
Hiçbirşey çünkü yakamız bitti arkadaşlar :)
Yaka aşağıdaki gibi oldu bile :) Şimdi bluzun kolalrı altını katlayacaksınız :) Katlama seçeneklerini de başka bir yazımda paylaşacağım sizlerle hepsi bir arada çok zor oluyor hem de karışmasınlar bu yaka nasıl dikilir yazısı olsun istedim :)

Bu aşamada bir defa daha ütülerseniz çok daha güzel olacaktır emin olun :) İlikleri açıp düğmeleri dikince işiniz bitti bile :)
Güle güle kullanın bluzunuzu yakalı yakalı hem de :)

34 yorum:

  1. ellerine sağlık şenaycım anlatım süper..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ceydacım umarım yardımcı olur :)

      Sil
    2. olmaz mı hemde nasıl oldu..burda dikiş kursu yok düşün artık faydasını :)

      Sil
    3. Ceydacım :) Çok sevindim işe yarayacağına fakat bak bende kursa falan gitmedim yanlış birşey öylediysem de mesuliyet kabul etmem :) İşin bir ustası gelir aaaa bu öyle yapılmaz illa da böyle yapmalıydın da diyebilir fakat ben bir yol olduğuna inanmam mutlaka başka yollarıda vardır ki ben kendi yolumu buluyorum böylece :) Eminim diktikçe sen de kendi yolunu bulacaksın :) Başka bir bilgiye ihtiyacın olursa anlatabilir bilmiyorsam da öğrenebilirim benim için de faydası olacak herşeye açığım :)

      Sil
    4. polo pat dikiminin tekniğini gördüm..ama çok başarılı olamadım..biliyorsan bak o olabilir..ilgi ve alakan için çok teşekkürler..

      Sil
    5. Bilmiyorum ama öğrenmemem için de engel yok uygun bir vakitte bakarım Ceydacım :)

      Sil
  2. Şenay güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler. Çok emek harcadığın belli oluyor canım. Hakkını helal et bize. Çok zamanını alıyoruz. Bu arada x, y , z derken bir anda koordinat düzleminde gibi oldum. :)))))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek canım yaaa :) Alışkınızya x,yz lere ne desem ne desem diye düşünmeden x,y,z diyorum bilinmeyenlere sırayla :) haha :)

      Sil
  3. Gerçekten çok güzel ve detaylı anlatmışsınız.teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ne demek Feyza Hanım umarım uygulama aşamasında yardımcı olabilrim herkese :)

      Sil
  4. Bir mühendis anca böyle anlatır zaten, Z, Y, Z :)) Çok emek vermişsin, canım benim. Dikişseverlere iyi bir klavuz olmuş bu yazı. Yalnız Şenaycım, yaka ayağı boyun oyuğundan taşmaz normalde. Ya da ben hiç böylesini görmedim. Eğer ön boyun kenarlarıyla yaka ayağı birbirini takip ederse daha şık bir görüntü olacaktır. Bir de öyle dene derim. Ellerine sağlık. Bana da dikiş şevki veriyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim Nurtencim :) X,Y,Z çok seviyorum onları napalım heryerde karşımızdaydılar zorla, şimdi de ben kendim çııkarıyorum önüme :)
      Tatlım vallahi ben evdeki gömleğimden çıkardımya kalıbı ondan bu kalıbı sevdim ben düğmenin iliklenebilmesi fikrini seviyorum da ben eknik terim bilmem demiştimya, yaka ayağı ve boyun oyuğu tam olarak neresi onu dahai kavrayamadım haha :) Sen bana x'li y'li anlatacaksınki anlayacağım, sözelim hiç iyi olmadı zaten haha :)

      Sil
  5. Yaka yapimimda dog tela kullanarak dik ve sert olmasini saglayabilirsiniz senay hnm kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Özlem Hanımcım, teknik bilgimin olmaması nedeni ile arkadaşlara tela dedim sadece ama mutlaka özel bir adı vardır diye de düşünüyordum :) Ben hiç tela kullanmadım şimdiye kadar tam emin olmadan da yazamadım. Teşekkür ederim oraya ekleyeceğim bu bilgiyi :)

      Sil
  6. Vallahi süpersiniz ne diyeyim ben size. Ancak böyle anlatılabilirdi. Elinize emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aycancım :) Umarım yeni dikecek ve eğitim almamış arkadaşlarımın da işine yarayacaktır :)

      Sil
  7. Senay merhaba, gomlegi bir onceki posta ustunde gormesem inanmazdim aynisi olduguna.. Utu isi ne kadar degistiriyor degilmi ? Ellerine saglik.. Gule gule giyin.. Saglicakla kal. Ozlem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh Özlemciiim şifon da aynen öyle, ütüden öncesi ve ütüden sonradı diye bir yayın yapsma yine inanamazdın haha :) Cillop gibi oldu ütüleyince canım haklısın ama ben diktim inan inan :)

      Sil
  8. haçen çok güzel resimleyip anlatmişsun daaaa !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizccim çok teşekkür ederim elimden geldiğince anlatmaya çalıştı işte :)

      Sil
  9. maşaALLAH şnaycım ellerine sağlık, çok güzel bir anlatım. yakanın dik durması için kağıt tela kullanabilirsin canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim tatlım ama ben hiç tela kullanmadım evimde de yok ve malum aklıma birşey yapmak geldimi hemen yapmalıyım, zaten bu kumaş o kadar güzel durduki yakada hiçbirşeye ihtiyacım kalmadı inan :)

      Sil
  10. GUZEL OLMUS CANIM GULE GULE GIY :)

    YanıtlaSil
  11. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Sizi izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ve mutlaka geleceğim ben de takibe devam ediniz :)

      Sil
  12. Elinize sağlık çok güzel detaylı bir anlatım olmuş:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim gerçekten umarım faydalanacak kişi sayısı çok olacaktır :)

      Sil
  13. Ellerinize saglik senay hanim.cok guzel olmus.diktiklerinizi zevkle takip ediyorum.cok begeniyorum.kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana :)

      Sil
  14. Cok asirisi faydali bir anlatim oldu benim icin cok tesekkurler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Umarım işinize yarar kolay gelsin diyorum... Başka bir sorununuz olursa yardımcı olmaya çalışırım :)

      Sil
  15. Harika olmuş elinize sağlık :) Dikiş bilmek ne güzel bir şey hep istemişimdir :)


    Sevgiler ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dikiş bilmek çok güzel birşey hakikaten ama hala öğreniyorum hala bilmediğim o kadar şey varki ve siz de öğrenebilirsiniz bence... Başlayınca devamı geliyor :)

      Sil