23 Mayıs 2013 Perşembe

Maksi Şifon Elbisem... (Çizimli Anlatımıyla)

Merhaba arkadaşlaaarrrrrr....
Bu aralar çok nadir geçebiliyorum dikiş makinaım başına çünkü bildiğiniz gibi kardeşimin mezuniyet kıyafetinin ilk aşaması olan işlemeleri yapmaktayım ve bu hafta bir de KPSS çalışmalarını ekledim yoğun tempoma :) Sabah ev işlerini yapıyorum yemeğidir temizliğidir falan filan... Ondan sonra bir dizi izliyorum internetten kafamı toparlayıp kahvaltımı yapıyorum bilgisayar karşısında dizi izlerken :) Daha sonra kendime göre yaptığım bir programla, Matematik, Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve diğer dersleri çalışıp bir de sorular çözüyorum... 3-4 saat çalıştıktan sonra Ece'yi okuldan alıyorum ve o gelince zaten ders çalışmak mümkün olmadığından biraz dikiş odama geçiveriyorum ve Emre gelene kadar vaktimi orda geçirmeye çalışıyorum ki bu arada dünyanın işi çıkıyor evde haha yani çok az uğrayabiliyorum... Akşam yemeğinden sonra da işlemelerimi yapmaya çalışıyorum ama malum yaz geldi havalar güzel akşamları dışarı çıkılıyor sabahları gezmeye gidiliyor, bu tempoya bir de onları ekliyorum :) Geçecek ama geçecek :) Sadece 10 yıldan sonra ders çalışmak matematik edebiyat soruları çözmek çok zormuş neredeyse unutmuşum ama çözdükçe hatırlıyorum Allahtan da seviniyorum, fakat zamanım kısa ve çok da konu var bakalım ne kadarını yetiştirebilirim :)
Neyse konuyu dağıtmadan dallandırıp budaklandırmadan, o aralarda dün dikiverdiğim çok basit bir elbisemi sizlerle paylaşmak istedim... Dikişini de fotoğrafladım o kadar işim arasında ama bugün paylaşmayacağım, birkaç gün sonra planıma aldım onu da :) Bakalım beğenecek misiniz :)








Bu arada bu kumaşı ve içindeki mint yeşili astarını da satışa koymuştum ama kimse almamıştı görün bakın neler kaçırıyorsunuz :) Almadıklarınızın hepsini ben dikeceğim göreceksiniz nasıl güzel olduklarını, hep söylüyorum kendime almayacağım birşey asla ve asla başkasına da almam :)
Bu arada aslında başka bir yazımda nasıl dikildiğini fotoğraflarla anlatıp çizimini verecektim ama dayanamadım hemen çizdim soru gelince . Ertelemeyi sevmem de :)
Burda gördüğünüz kumaşın ortadan ikiye katlanmış hali. Yani kumaş bir dikdörtgendi ortadan katlayıp diktim. Yani kumaşım çift endi uzunluğu 150 cm di ( boy olarak kullanıyorum ) kumaşım da 170 cm kadardı ben elbisenin genişliğini 140 cm olarak yeterli gördüm. Yani 1,5 metre kestirsem kumaşı zaten yetecekti de ben bunu parça kumaş olarak aldığım için zaten kestirmedim :) Soranlar için böyle bir elbiseye çift en eni 150 cm olacak şekilde 1,5 metre kestirmeniz yeterli olacaktır. Elbette 38 bedenseniz :) Burda asıl önemli olan adım boyunuz ve aslında kalça genişliğiniz veya en geniş böyleniz neresiyse.. En alt limitiniz en geniş bölgeniz kadar olabilir.. Yani kalçanız 120 cm ise siz 130 cm den aşağı genişlikte bir elbise dikerseniz üzerinize yapışır ve yukarısı bol aşağısı dar durur olmaz. Efil efil şifonun hakkını vermek için en geniş bölgenizden 30-35 belki 40 cm daha geniş yapabilirsiniz :)
Yukarıda resimde gördüğünüz gibi katladığım kumaşımla birlikte astarımı da katladım ve ikisini bir anda kestim.. Bunun nedeni iki defa uğraşmadan çok basit bir elbise dikmek istemem :) İkisini bir arada kestiğinizde ayrı ayrı şekilde kenarlarını dikiyoruz ve iç içe geçiriyoruz. Bu esnada ikisinin de dikişleri birbirini görecek şekilde olursa dikişleriniz de görünmez astar işlevini yerine getirmiş olur :)
Daha sonra elbisenin önce üst kısmını katlayıp birleştirdim. Ben 3 cm kadar lastik geçecek bir alan bırakarak diktim. Yani 4 cm kadar katlamış oldum çünkü 1 cm de içe kıvrıldı şifon ve astar birlikte.
Daha sonra geldik bele. Beli yaparken önce makara lastiklerden yapmayı düşündüm ama sonradan onların ömrünün ağır kumaşlarda çok olmadığını düşünüp biraz da üşenip açıkçası içten lastik kıvrımı yapmayı düşündüm. Elbiseyi tersinden yani astar kısmından yukarıdan dikiş payını da düşünerek 40 cm kadar aşağıdan içten lastik yeri diktim. Daha sonra lastiği bu kısımdan geçirdim :) Yine bu lastik yolunu dikerken şifonla astarı birlikte diktim elbette.
Bu arad alastikleri geçirmeden önce birşey yapmayı unutmayınız. Resimde gördüğünüz sağ ve soldan kırmızı girintileri yapmazsanız bu defa çok çok şişman görünebilirsiniz. Yani elbise evet balon gibi ama o dikişleri yapmazsanız çok kaba duruyor emin olun. Ben önce lastiği geçirip giydim ve beğenmedim bu defa lastikleri çıkarıp içten sağ sol dikişlerini yaptım. İnanın büzgülü olduğu için hiiiiiiiiiç kötü durmadı ve hiç de belli olmadı dikişler bile. Bu dikişleri de yine astar ve şifon birlikte yapıyorsunuz unutmayın...
Daha sonra altını katlayın, ütüleyin ve lastikleri geçirip bir güzel giyinin efendim :)
Neşeli Dikişler :)

58 yorum:

  1. ohhh ne güzel gelsin serin yaz akşamları:)Hatta kumsallar; )Ellerine sağlık çok rahat görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi bu elbiseyi giyerken de hep bir sahile gittim gidicem hissi vardı Pınarcım :) Az daha ısınsın hava sahillerde de giyerim elbet :) Evet çok rahat tatlım teşekkür edeirm :)

      Sil
  2. Nsıl güzel olmuş hele kumaşına bayıldım. Bu elbise için biçilmiş kaftan :) Dikdiklerini yakından takip ediyorum ve şunu söylemelimki çok ama çok yeteneklisin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim gerçekten Gülaycım beğenmene sevindim ve güzel övgün beni onure etti :)

      Sil
  3. bayılıyorum sana canım yaaa valaha bide dün dikiverdim basit elbisem diyor yaaa bana öğretmeye kalksan nasıl dikildiğini 1 yılda anca dikerim neresi basit canım benim zor yine sende çok güzel duruyor bayıldım bayıldım resimlerde tam benim isteğim gibi süper olmuşsun yine 3.yoruma kaldım tüh bigün ben yapıcam ilk yorumu 1. olucam harika gözüküyorsun yazmışmıydım yine yazım hehehhee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahaha :) Yanaklarım kızardı övgülerden :) Teşekkür ederim Meliscim de hakikaten basit yayınlayınca nasıl dikildiğini göreceksin onun için böbürlenemiyorum :D Aaaa sanki birşey yapmış da böbürleniyor derlese olmaz hahaa :) Senin önerilerine uyayım arada dedim çok foto koydum ve oturup kalkıp çektim haha beenmene sevindim.. Daha yayınlar bitmedi kuzum bir gün olursun ilk yorum da çok da sorun değil nede olsa boşver :)

      Sil
    2. yanakların kızrmasın canım gerçi kızarıncada çok güzel oluyosun heheh teşkür teşkür ettim çok çok resimler için bak önceki postlara göre bi yenilik geldi sitene valahi bi bak ama yeniliklere açığız demi pozlar çok daha güzel oldu halının üstünede terlikle basmışsın bak yeni gördüm basma kirlenir kim temizliycek sonra o kadar işin arasında heheheheheh detayları inceliyorum bu sefer kırmızı ojeler ihmal edilmemiş kaçmaz benden küpelerinide beğendim oda kaçmadı benden detektif olacakmışım yaaaaa heheheeh

      Sil
    3. O terlikler daha dışarıda giyilmeye başlamadı geçen yıldan temizlenip koyulmuştu kenara ve yaz geldi anca çıkardım dolaptan. Temiz altı meraklanma kuzum sen dert etme halılarım zaten yıkamaya gitti bu yedek halım o da gidecek yıkamaya haha ben yıkayamam yer yok burda yıkayacak onun için rahat ol yorulmam :)

      Sil
  4. Pozlarını yesinler:))Elbiseye bayıldım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha pozlar yoğun istek ve ısrar üzerine azcık çoğaldı ve değişti haha :) Teşekkür ederim Gülşahcım :)

      Sil
  5. wow süper olmuş ellerinize sağlık.bel lastiğinin makinede mi yapıyorsunuz? eğer öyleyse yapılışını anlatır mısınız
    Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Diğdemcim :) Bunun beline bel lastiği geçmedim içten kıvırıp diktim ve normal lastik geçirdim geniş lastiklerden çünkü uzun etek olunca bel lastikleri sarkabiliyor onu göze alamdım... Fakat bunu nasıl yaptığımı da anlatıcam. Onun dışında bel lastiğini ya da makara lastiğini nasıl diktiğimi bir yazımda anlatmıştım ordan bakabilirsin :) Mesuraya geçirince çok zorlanıyorum ben de kendime bir yol geliştirmiştim bakmak istersen linki
      http://senayatilgan.blogspot.com/2013/04/1-maksi-etek-2-bluz.html
      burda en altta anlattım nasıl yaptığımı :)

      Sil
    2. Teşekkür ederim :)

      Sil
  6. harika olmuş... yağmur

    YanıtlaSil
  7. şenay hanım sizi begeniyle takip ediyorum,çok pratik ve beceriklisiniz,şifon kumaş dikiminde makine ayarları,iğne nasıl olmalı yardımcı olursanız çok sevinirim,şimdiden teşekkürler kuşadasından öğretmen nihan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihan Hanım merhabalar :) Şifon için herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok gerçekten. Ben hiçbir ayarımı değiştirmiyorum. Sadece şifonu dikerken arka taraftan ve önden çekip gerdirerek dikiyorumki mutlaka çekme yapabiliyor. Onun için herhangi bir iğne değişimi veya ayar oynaması yapmayın siz de sakın. Sadece dediğim gibi gerdirmeyi unutmayın ve yavaş dikmeye çalışın çünkü kaygan olduğu için hemen kayıp dikiş düzenini bozabiliyor ve ipi sökerken de gözünü çekiştirip kötü durmasını sağlayabilirsiniz. Onun için ben çok yavaş dikerim şifon dikerken ve mümkün olduğu kadar iğnelerim dikeceğim güzergahı.. Yani kaymaması için elimden geleni yaparım. Biraz yavaş oluyor belki iğne çıkarıp duruyorum ama böylesi daha sağlıklı oluyor :)

      Sil
  8. Çok güzel görünüyor kaç metre kumaş yetti bu elbiseye ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler :) Yukarıda sizin sorunuz üzerine açıklamasını yaptım. Kumaş zaten çift en satılıyor ve eni 1.50 metre onu boy olarak kullanıyoruz. Eni için de yine 1.50 metre yetti bana.. ben 140 cm kullandım 10 cm le de saç bandı yaparım artık :) Kemer bile olur yani 150 cm boyunda bir kemer de güzel olurdu tercih ederseniz :) Ben 38 bedenim elbette daha zayıfsanız veya daha bol isterseniz değişebilir durumlar :)

      Sil
  9. Yine harikalar yaratmışsın emeklerine sağlık çok yakışmış :) Renklerine bayıldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Yeşekkürler tatlım, bu renkler çok güzel maviyi aten çok severim tonlarına da bayılıyorum :)

      Sil
  10. vay vay yakıyorsun ortalığı şenay !!! tam yazlık bir elbise olmuş tiril tiril.
    sağlıkla giy.
    oturarak da poz vermişsin neden acaba dersiniz :)
    kpss sınavına niye çalışıyon kuzum senin iş ne oldu ? yine meraklandım bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha :) Sağol Filizcim oturarakkkk ayakkabılı ayakkabısız her türlü verdim vallahi :) Anladın sen onu :)
      KPSS de elimde bulunsun diye giriyorum be Filizim. Aklımda bir iş var verilmiş sözler var beni istiyorlar ama KPSS ye girmediğimden alamıyorlar :D Bir alayım da yok girmedim demeyeyim haha :)

      Sil
    2. Anlamazmıyım heç :) inşallah sınav istediğin sonucu getir başarılar.

      Sil
  11. Ablam süpersin yine bende nerdesin diye merak etmeye başlamıştım. elbiseye bayıldım harikalar yaratmışsın number one sın benim için. Anlatım da süper üşenmiyormusun kuzum sen :) Pozlar muhteşem ısrar üzerine oturarak ve ayakkabısız :) Bende deneyeceğim bu elbiseyi KPSS'de başarılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aycancım sağol canım benim, üşenemiyorum nedense :) Şimdi söyle bana Tarih mi çalışmak istersin yoksa bunları nasıl diktiğini yazıp anlatmak mı elbette bunu seçerim :D Hele şimdi daha bir cazip yetiştirmem gereken dersler varya özellikle tarihli haha. Hiç sevmiyorum sözel şeyleri derdim o bu aralar:) Onun için dikişler eskisi kadar hızlı ilerlemiyor elbette.. Dene güzelim sen de dik hakikaten çok basit elbise göreceksin :)

      Sil
  12. Haydi tatile!

    Rengi, deseni, modeli, içindeki güzeli ile harika:)) Ellerine sağlık Şenay'cığım.

    KPSS de başarılar, inşallah sular seller gibi atlatırsın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Güldencim, tatile gidelim gidelim de önce şu çalışma bitsin dimi haha , Beğenmene sevindim canım :)

      Sil
  13. Senay'cim tek kelimeyle "yikiliyorsun"... MAasallah sana.. KPSS 'de basarilar.. Dikis eminim ondan cok daha zor.. Yaparsin sen...
    Sevgilerimle Ozlem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemcim sağol canım benim de benim derdim KPSS'nin sözel kısmı tarih coğrafya vatansaşlık falan dedin mi bende şafak atıyor enerjim tükeniyor, yoksa sabaha kadar geometri matematik sorsunlar çalışayım ona varım daaaaa o sözel yok mu olmasaydı keşke benim için :D Bakalım bir şekilde geçecek nasılsa :)

      Sil
  14. ellerine sağlık çok güzel bir model,kumaşı da ayrı güzel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim kumaşı aslında paket kumaş satışı için aldım bir ara ama kimse beğenmemişti duruşunu herhaldeki almadılar haha ahanda ben de bunu yapıverdim :) Beğenmene sevindim...

      Sil
  15. Elbisenin özellikle kumaşına bayıldım. Yine maharetlerini göstermişsin. Güle güle kullan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaşın rengi zaten güzel bir de içinde de canlı desenler varya çok güzel onun için :) Gördüm mü kaçırmam böyle kumaşları alırım vallahi Yeldacım :) Teşekkür ederim güzel sözlerin için :)

      Sil
  16. salaş, renkli, cıvıl cıvıl bir elbise olmuş, tam benlik.. elinize sağlık..böyle bir elbiseye rastalı saç bile olur bence..mutlu kalın:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı olur tabi rastalı saç haha :) Teşekkürler jasea :)

      Sil
  17. Çok şık çok güzel görünüyor yakışmış canım güle güle eskisin üzerinde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık elbiseleri eskitmek bir yana birkaç defa giysem şanslıdır elbise :) Beğenmene sevindim tatlım :)

      Sil
  18. yine süpersin şenaycım :) tam yazlık bir elbise olmuş, rengi de mavili mavili, deniz kenarını hatırlatıyor insana :) eline sağlık canım.

    Sınava hazırlanmak uzun zaman ara verince zor oluyor gerçekten de, allah kolaylık versin, öpüyorum tatlım :)

    smrdmr.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Semracım evet denizi hatırlatıyor insana :) Benim de içimde huzur yaratıyor o nedenle...
      Sınav konusunda da haklısın çok zaman ara verdiğim için şimdi hem sıkıcı hem karışık benim için unutmasam bari çalıştıklarımı da haha :)

      Sil
  19. Tam tatil moduna girmişsin Şenay'cım güle güle kullan :!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Evet tatlım haydi hep beraber tatile gideeekkkkk :) Teşekkürler tatlım :)

      Sil
  20. şenaycım ne güzellikler yaratıyorsun..elleri dert görmesin cnm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Güzelim uğraşıyrum işte, dikip yakıştırıyorum her zamanki gibi seviyorum napalım :)

      Sil
  21. çok güzel olmuş,ben bıraktım valla kpss yi,devlet beni istemiyorsa ,bende özele geçerim olur biter,bu arada takıldığın matematik sorularını yanıtlarım,öpüldün bye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devleti hiç denemedimki şimdiye kadar kuzum , ilk kez girip bir şansımı deneyeceğim, özelde çalıştım hep zaten fakat edirnede sanayi yok fabrika bile yok sadece birkaç tane onun için özelde iş bulmak neredeyse imkansız benim gibi bir mühendis için :) Onun için bir dedevleti yoklayayyım dedim :) Matematik ve geometride sorun yok şimdilik ilk konular basit de sonra iletirim sana soruları haha :)

      Sil
  22. Çok güzel olmuş çok da yakışmış eline sağlık. Sınavda başarılar dilerim :) inşallah istediğiniz gibi olur.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hülyacım, inşallah sınava kadar konuları bitirebilirim de iyi geçer :)

      Sil
  23. waowwwwww dadlummmmm bu elbise şahane olmuşşşşş ellerine sağlık pek bi yakışmış yaz gelmiş vallahi cıvıl cıvıl seni yürekten alkışlıyorum..:))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çiğdemcim teşekkür ederim dadluuuummmm :) Ne güzel sözler bunlar :)

      Sil
  24. COOOOK GUZELMIS CANIM BENIM OPUYORUM SENI COXLU COXLUUUUUUUU SONA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Sonaaaaammmm teşekkür ederim güzeliiiiim :)

      Sil
  25. YAA COK GUZEL OLMUŞ.. DIKTIKLERINIZE ZATEN BAYILIYORUM BUDA SÜPER OLMUŞ..
    SIZE BIRŞEY SORMAK ISTIYORUM BENIM MÜNÜ DIKIŞ MAKINAM VAR SIZIN ESKIDEN KULLANDIGINIZDAN MALESEF ONU KULLANMAYI BIRURLU BECEREMEDIM IP KOPUP DURUYOR. KENDIME YENI MAKINA ALMAK ISTIYORUM EV TIPI OLANLARDAN AMA KAFAMI COK KARIŞTIRDILAR EŞİMİN ABLASIYLA GÖRÜŞTÜM GELINLIKÇI ODA EV TIPI HIC IYI OLMUYOR,HER KUMAŞI DIKMIYOR,MENNUN KALMADIM BEN DEDI.. HEVESIM KIRILDI AÇIKÇASI.. EE KOCA SANAYI MAKINASI ALIPTA BEN BIYERE KOYAMAM.. NAPCAM BILMIYORUM SİZ NE KULLANIYORSUNUZ MEMNUNSANIZ BANA MARKA MODEL SOYLESENIZ BENDE ONDAN ALSAM.. YARDIMCI OLURSANIZ COK SEVINIRIM..

    SEVGİLER
    SEDA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Teşekkürler Sedacım :) Beğenmene sevindim :)
      Makine konusuna gelinceeeeee :)
      http://senayatilgan.blogspot.com/2012/09/yeni-dikis-makinem-geldiiiiii.html
      bu linkte kendi dikiş makinemi tanıttım ve anlattım. Gerçekten ben çok memnunum. Eski dikiş makinem de senin gördüğün gibi sadece dikiyor ve onu da her zaman yapmıyordu açıkçası :) Sanayi tipi dikiş makinelerini hakikaten ne yapacaksın onlar evet daha fazla seçeneğe sahip fakat eğer çok dikiş dikmiyor dışarıya düzinelerce iş yapmıyorsan bence çok mantıksız olacaktır çünkü hem çok pahalılar hem de çok ayrıntılı. Ben makinemden çok memnunum açıkçası. Bunun birkaç düşük modeli de var fakat orta karar birşey istiyorsan bence çok ideal. Ben asla keşke almasaydım gibi bir şey söylemedim çünkü makinem izin vermedi buna. Sadece şimdi lambası yandı 6--7 aydan sonra onu değiştirmeye üşeniyorum o kadar :) Onun dışında jarse ve penye de dikebiliyorum. Bazı çoook kalın kumaşları dikmiyor ve sürekli kırıyor ipi fakat onları da nasıl dikeceğini zamanla öğreniyorsun ayarlarla oynayarak :) Yani demek istediğim ben çok memnunum inanki :) Tavsiye ederim herkese Sİnger den başka da marka bilmem inan. Etrafımda dikiş yapan falan da yokki sorayım, onun için herkese de Singer öneriyorum çünkü ben kullandım ve memnunum :) Bir aydır dikemesem de çok özlesem de dikişinden çok memnun olduğumu söylemeliyim :) Umarım kafandaki sorular çözülür de madem dikme heveslisisin bir tane de karar kılarsın Sedacım :) Neşeli Dikişler diliyorum hangi makineyi alırsan al :)

      Sil
    2. çok teşekkür ederim yardımınız ıçın... bı kac takıp etıgım bloglara sordum pek tenezzul etmeyen oldu sızde dahıl 2 kişi cvp verdı bana tekrar teşekkür ediyorum. oda sınger promise 1409 kullanıyormuş cok guzel dedı cok memnunmuş oda.. artık karar verıp alacagım bıtane allah kısmet ederse dıkmeyı başarırsam:) sızlerlede paylaşmak ısterım... tekrar teşekkür ediyorum... kolay gelsın..

      Sil
    3. Ne demek :) Dediğim gibi ben çok memnunum ve singer tavsiye ettiğim ve ala arkadaşlar da çok memnun, eğer çok fazla kumaş çeşidi kullanmıyor fakat ben başlayıp kendi kıyafetlerimi kendim dikmek istiyorum deren 1409 da çok güzeldir :) Ben tavsiye ederim yani :) Başaşırsın başarırsın merak etme yeterki canı gönülden iste neden olmasınki :) Kolay gelsin sana bakalım :)

      Sil