3 Mayıs 2013 Cuma

Kalem Etek Kalıbı, Ölçüleri ve Dikişi...

UYARI: BU YAZI BİR SÜRÜ BİLGİ İÇERDİĞİ İÇİN ÇOK UZUNDUR...
Merhaba arkadaşlarrrrrr :)
Sizlere söz verdiğim gibi yavaş yavaş diktiklerimin kalıplarını ve dikişlerini de paylaşmaya çalışıyorum. Her zaman yapamıyorum çünkü tez canlıyım fotoğraf falan işi uzatıyorya her zaman böyle yapamam belirteyim arada idare edeceksiniz :)
Evet arkadaşlar hepsi bir arada... İsteyen arkadaşlar için bu yayını hazırladım ve benim ölçülerim neymiş fakat neden bu şekilde dikmişim eteğin ölçüleri nedir başşta ve sonra bunların hepsini paylaşayım da isteyen anlatımımdan isteyen ise hesap yaparak dikebilsin istedim :)
Zaten bir etek dikecektim ve dün gece saat gece yarısını geçerken başladım çizimlere ve sonra kestim. Artık saat geç olunca da bırakıp dikişi çekimleri ve düzenlemeleri bugün yaptım ancak yayınlayabiliyorum :)
Bakalım anlatabilecek miyim umarım yardımcı olabilirim diyerek başlıyoruuummmmmm....
Öncelikle diktiğim eteğin bir fotosuyla başlayalım sonra çizim-kesim ve dikiş aşamlarını teker teker ele alalım :)
Evet bu defa yüksek bel yapmadım ama anlatışımda yüksek bel yapmak isterseniz diye onu da anlattım :)
Evet çizim aşamasına bakalım isterseniz kalıbının şekli nasılmış diye...

Evet çizimde gördüğünüz gibi ön ve arka parçaların kaeilecek kalıp görüntüleri var ve yan tarafta da numaralı yerlerin ne anlama geldiği resmin altında yazıyor.... Bunları numaralandırdım çünkü sizin için bir tablo hazırladım... Aşağıdaki tabloyu inceleyelim birlikte..


Ölçülerim
Eteğin ölçüleri
(Dikiş Sonrası hali)
Ön parça ölçüsü
(Kesim için)
Arka parçalar ölçüsü
(Kesim için)
2
81
66
34
19*(3 cm pens için)
2,5
86
78
37
20-20.5* (1 cm pens için)
3
101
96
43
26
4
100
90
42
26
5
75-76
(Bacaklar Bitişik)
80
37,5-38
22
6
-
-
-
-
Not: 2.5 size garip gelebilir fakat pens vereceğim ve pens bitişi olacağı için 2 ve 3 arasında bir yer olarak 2,5 demek istedim :)

Evet resimde gördüğünüz numaraların benim için cm olarak anlamı yukarıdaki sayılardan ibaret... Ben 38 beden giyiniyorum fakat bildiğiniz gibi 38 bedn deseniz bile birçok kalıp farklılık gösteriyor. O nedenle ben beden olarak değil de size tüm ölçülerimi vererek kesimi anlatmak istedim. Hiç olmazsa buna bakarak daha mantıklı yaklaşabilirsiniz olaylara... Yani beliniz benimkinden ince veya kalçanız benden geniş olabilir, sorun bu değil zaten, sorun olayın basit matematiğini çözmekte, inanın sadece bölme,toplama, çıkarma yapıyoruz çarpma yok bile :)
ÖNEMLİ NOT: KALEM ETEKLERİ LİKRALI KUMAŞLARLA DİKİYORUM ÇÜNKÜ YÜRÜMEK AKSİ TAKTİRDE ÇOK ZOR OLACAKTIR. EĞER NORMAL KUMAŞLA DİKECEKSENİZ YUKARIDAKİ ETEĞİN ÖLÇÜLERİ KISIMLARI GEÇERSİZ OLACAKTIR.
ÖNEMLİ NOT 2: HİÇBİR UZUNLUK ÖLÇÜSÜNDE DİKİŞ PAYLARI HESABA KATILMADI KESERKEN SİZLER EKLEMEYİ UNUTMAYIN..
Yukarıdaki ölçüler kafanızı mı karıştırdı bakalım o zaman...
İlk sütun benm kendi ölçülerim yani belim, kalçam falan.. İkinci ölçü ise eteğin dikim sonrası ölçüleri .. Neden farklı peki... Çünkü kumaş esnek likralı ve kalem eteğimin üzerimde böyle duruşunu sağlayan özellik kumaşım likralı oluşu. Eeeee kumaş likralı olduğundan da kendi ölçülerimden biraz dar kesiyorumki üzerimde fit dursun. O nedenle de dikim sonrası darmış gibi duran ölçüler aslında üzerimde skı durmasını ve kalem formunu almasını sağlıyor. Eğer kumaşınız likralı değil ise zaten aynı olacak ölçüleriniz...
3. ve4. sütunda da size daha kolaylık olsun diye ön ve arka parçaların ayrı ayrı ölçülerini verdim.. 
SORU:Neden ikiye bölmedim neden ikisi arasında farklılıklar var?
CEVAP: çünkü vücudumuz önde göbek arkada ise popo çıkıntısı nedeniyle ön ve arkada orantılı değildir. Bu nedenle eğer siz sadece ikiye bölerek kumaşı keserseniz yandaki dikişler belde ön tarafa popoda ise arka tarafa kayacak ve yandan düz görünmeyeceği için çekiştire çekiştire içine girmişsiniz hissi verecek içinize sinmeyecektir. Onu da deneyebilirsiniz çok fark yok elbette ama yine de madem dikiyoruz özen gösterelim değil mi :) Ayrıca arkadan kalça ovaline inerken belimize oturması için de pens kullanıyoruz ve pens için de bir ölçü bırakmalıyız ki içine girebilelim :)
Evet şimdi bu soruları da cevapladıktan sonra geçelim fotoğraflı kesimlerine :)

KESİM:
Evet kesim için öncelikle ön parçadan başlıyoruz. Kumaşımızı yere serip ikiye katlıyoruz. Bunun nedeni ön parçayı sağ ve solda eşit olarak kesebilmek. Y: yükseklik , X:genişlik oluyor ve siz kumaşı öyle katlayacaksınızki en geniş bölgeniz yani basen veya kalçanızdan biraz daha geniş olacak. Dikiş paylarını da ekleyebileceğiniz bir genişlikte yani. Eğer hamileyseniz belkide göbeğiniz veya karnınız daha geniş olacaktır o zaman o genişliğe göre kumaşı katlayacaksınız elbette :)
X : genişlik ayarlandıktan sonra Y:uzunluğun ölçüsünü alın ve iğneyle işaretleyin. Fakat üstten ve alttan ikişer cm yani 4 cm daha uzun bir ölçüde bıraktım çünkü altını ve üstünü katlayacağız...
Daha sonra belimizin ölçüsünü işaretliyoruz dikiş payını da hesaba katarak.  Ben 19 cm bırakmışım çünkü eteğin ön genişliği tabloda gördüğünüz gibi 34 cm fakat kumaşı ikiye katlayınca 34 cm bu defa ikiye bölünerek 17 cm oluyor ve sağdan soldan birer cmlik de dikiş paylarını bırakacaksak 19 cm olacak bel kesim genişliği..
Kalçayı da aynı şekilde tablodaki ölçüyü ikiye bölüp dikiş paylarını ekledim ve işaretledim...

Baseni de aynı şekilde işaretledim...

Yine aynı şekilde ön diz uzunluğunu da işaretleyince işaretleme işimiz bitti sayılır.

Daha sonra iğnelerle kesim yapacağımız güzergahı daha belirgin hale getiriyoruz. Kırmızıyla çizdiğim yerlere de bakarsak eteğin ön parçası belirmiş oluyor. Eğer dikiş paylarını hesaba katmamışsak da bu defa iğnelerden bir-iki cm daha dışardan keserseniz de olur işlem :)

Ve ön parçanın kesilmiş halini görüyorsunuz aşağıda.. 
SORU: yukarıdaki çizimdeki kalıba neden çok benzemiyor..
CEVAP: evet benzemiyor bel kısmında bir genişlik söz konusu çünkü çizimde yüksek bel kalem eteğe göre çizim yaptım ve 1 numaralı sırayı atlamış olduk onun için dar kısım biraz daha geniş görünüyor :)


Arka parçalar:

Arka parça için de yine kumaşı ikiye katladık ve aynı şeyler geçerli yine genişliği en geniş ölçünüze göre ayarlayacaksınız dikiş paylarını da hesaba katmayı unutmayın asla.. Boyunu ister ölçerek isterseniz ön parçayla alabilrsiniz.. Ben ön parçayla alırım genelde..

Şimdi kumaşı ikiye katladık ama burda kumaşın kenarı bizim kenarımız değil yani ön parça gibi değil iki ayrı parçamız olacak biliyorsunuz. O nedenle kalem eteğin kıvrımları da olacağından genişlikleri alırken tam kenardan almayacaksınız. Bu defa mesela yukarıdaki örnekte olduğu gibi Diz genişliği alıyorsunuz diyelim sağ ve soldan eşit genişlik bırakarak tam ortana almanız gerekiyor ki hem arkadaki dikişte hem de yan dikişlerde kalemlik hissi verip dikiş kıvrımını içe doğru yapabilelim. Eğer kenara dayasaydınız eteğin arkadaki duruşunda kabarma olacaktı onun için tam ortadan ölçtük ve dikiş paylarını da sağ ve soldan eklemeyi ihmal etmedik..

Bel için de yine aynı şey geçerli. Pensli bel ölçümüzü kumaşta işaretlerken sağ ve soldan eşit uzunluk bırakmalıyız ki yine vücudumuza otursun ve dikişler düz duruş kıvrımlı olsun :) Yani eşit dediysem ölçüp biçmenize gerek yok göz kararı ortalayın sağ ve soldan göz kararı bir eşitlik yeterli sadece kenarlara dayamayın diye söylüyorum :)

Yukarıda gördüğünüz gibi tüm ölçüleri ben sağ ve soldan eşit genişlik bırakarak yaptım ve aşağıdaki gibi kıvrımlı bir kumaş parçası çıktı ortaya. Kumaşı ikiye katlayıp kestiğimiz için de aynı şeklin aynadaki yansıması gibi diğer parçayı da kesmiş olduk :)

Kesim işimiz bu parçayla bitmiş oldu arkadaşlar ve şimdi dikişe geçme zamanı geldi :)

DİKİŞ:
Evet dikiş işleminde öncelikli olarak arka iki parççayı birleştirerek başlıyoruz. Gördüğünüz gibi arka parçaları iğnelye birleştirdim ve ön yüzleri birbirini görecek şekilde yapıyorum bu birleştirmeyi. Sol tarafta gördüğünüz mavi çizgiler fermuar için bırakacağınız boşluğu göstermek için yani tam bele kadar dikmeyecek fermuara bir yer ayıracaksınız...
Daha sonra ön parçayı arka parçayla birleştirme işlemini tamamlayınız. 
Ondan sonraki işlem eteğinizi bir denemek :)
Deneyin ki bakın nasıl olmuş pensler ne kadar derinden yapılsın bir tadilat gerekli mi bakın isterseniz her zaman size zaman kazandırır deneme :)
Daha sonra penslerinizin yerlerini belirleyin fermuara daha yakın ama çok da yakın olmasın bir pens yeri belirleyin. Ben pensleri yaklaşık olarak kalça başlangıcına kadar dikerim. Çünkü kıvrımdan doğacak açığı kapatıyorlar o şekilde, yoksa kalça üzerinde potluk olabilir bence sizde kalçaya kadar fakat kalçanın üzerine kadar sakın kalçayı da kapsayacak bir uzunlukta olmasın :) Kuyruk sokumu hizası diyeyim de daha açıklayıcı olsun :) Aşağıda penslerin görüntüsü var dar açılı üçgen çeklince olacak pensler bildiğiniz gibi :)

Pensleri diktikten sonra da fermuarımıza geçiş yapıyoruz. Fermuar dikişi aslında çok basit. Ben şu şşekilde yapıyorum ermuar dikişini. Arka parçaları birleştirdik ve fermuar için yer bıraktıkya işte o bıraktığımız yerdeki dikiş paylarını katlayıp iğneleyelim lütfen :) Bu sıra bizim fermuar dikiş sıramız olacak :)

Daha sonra fermuarımızı alıp açıyoruz ve fermuarın başlangıcı 2 cm aşağıda olacak şekilde iğnelerle dikiş yerlerine tutturuyoruz. Bu eteklerde gizli fermuar yerine normal etek fermuarı kulalnmanız daha güzel duracaktır ben tüm kalem eteklerimde normal etek fermuarı kulalndım :)

Tüm sol tarafı bitirdikten sonra  aşağıdaki yeşil iğneyle tutturduğum birleşim yerlerini de belirliyor ve ordan yukarı düzgün çıkarak sağ tarafıda iğneleyerek sabitliyorum. Burda önemli olan kıvırmadan yapmak potluk vermemeli fermuar.. Dilerseniz iğneleme bittikten sonra teyellemenizde de fayda var ben ilk dikişlerimde hep teyellerdim :) Sonra giyerdim üzerime fermuarda bir potluk var mı baardım.. Fakat dilerseniz de iğneli haliyle dikişe geçebilirsiniz..


Diktikten sonraki hali aşağıdaki gibidir.. Fermuarın son kapandığı yerden yukarısı zaten içe katlanacağı için fermuar başlangıcı hemen eteğin bel başlangıcında olacak o kadar aşağıda olmayacak :) Düz bir şerit halinde dikmeye özen gösterin. Yavaşşşş basım motora acele etmeyin :)

Fermuar da bittikten sonra belimizi ve eteğin altını katlıyoruz. Bu likralı kumaşım kalın olduğu için ben sadece bir kat katladım ve zigzagla diktim altını ve belini. Eğer kumaşınız ince ise ve akma özelliği varsa siz içe bir kere daha kıvırabilir veya overlok veya sürfile geçebilrisiniz.. Fakat iki defa katlayacaksanız kumaşı ona göre dikiş payı bırakmayı da ihmal etmeyin. Yani anlayacağınız dikiş payınız kumaşın özelliğine göre de değişebilir :) Benim kumaşım penye olduğu ve akma özelliği olmadığı için ben sadece bir defa kaltlıyor ve dikiyorum. NOT: Likralı kumaşlarda özellikle bel ve etek uçlarındaki dikişe dikkat edin. Çünkü belde düz dikiş yaparsanız siz giyerken kumaş esneyecek ve dikişler patlayacaktır. Onun için zigzag dikişler her zaman daha esnek olacaktır. Veya makinenizin esnek dikiş ayarlarını da yaparak dikebilirsiniz fakat bu noktayı atlamayın :)

Evet tüm bu çizim kesim ve dikiş aşamalarından sonra ortaya çıkan şey üzerime cuuukkk diye oturdu inanın ve hiç tadilat gerekmedi matematik yanılmaz :) Sadece siz kumaşınızın esneme katsayısını bilemeyeceğiniz için arada giyinin ki daraltma gerekir mi bilebilesiniz unutmayın :) Denemek zaman kaybı değildir zaman kazandırır :)







50 yorum:

  1. canım ellerine sağlık güzel bir anlatım olmuş:)
    bişi dicem ama sakın yanlış anlama lütfen muhakkak biliyorsundur ama fermuarını gizli fermuar takmayı dener isen hiç görünmez..
    samimiyetine inananarak söledim nolur darılma sakın
    öpücükler canımmm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yooo biliyorum canım sadece özellikle de belirttim ben kalem eteklerimde böyle olması hoşuma gidiyor ondan normal fermuar kullanıorum diye :) Ayrıca alınmam ben bu işleri biryerden eğitimini alarak öğrenmediğimden mutaka hatalarım oluyor. Gördüğünde düzelteceksin elbette :) Teşekkür ederim öyle güzel söylemişsinki kırılmayayım diye ama kırılmamm hayatım :) Bana katacağın bilgi her ne olursa olsun başımın tacıdır :)
      NOT: Esma hanımın dediği gibi gizli fermuar adından belli gizli duracak görünmeyecektir dilerseniz onu kullanabilirsiniz. Fakat ben kalem eteklerimde özellikle normal fermuar alıyorum nedendir bilmem ama gözüme daha güzel görünüyor bu şekilde :)

      Sil
    2. canım benim sözlerinle beni mutlu ettin yanlış anlaşılmaktan çok korkarım bilmişlik yapıyor denmesinden ödüm kopar,
      bende bi alışmışım gizli fermuara normal fermuar neredeyse hiç kullanmıyorum :)
      dediğin gibi kim nası severse öle yapsın :)
      bol dikişler tatlımmm :)

      Sil
  2. harika olmuş çok beğendim

    YanıtlaSil
  3. Şenay hanım kumaşın rengi ve deseni süper. Anlatım harika. Üzerinizde muhteşem durmuş. Baştaki uyarı çok hoşuma gitti kendi kendime güldüm. Elinize emeğinize sağlık. Ben eteğe kemer çalışacaksam normal, çalışmıyacaksam gizli fermuar kullanıyorum. Tabii tercih meselesi. Favorimsiniz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tatlım teşekkür ederim, canımı aldı bu yazıları hazırlamak ama yazarken öyle huzurluydumki benden yardım isteyen arkadaşlarıma yardım edebildiğim için . Eteği de zaten dikecektim vesile oldu öne aldım anlatım için :) Evet canım ben eteğe dahili kemer çok kullanmam hatta yapmam fakat harici kemerleri çok kullanıyorum ve değiştiriyorum istediğim gibi ama kalem eteklerimin hepsinde bu fermuarları kullandım o kadar hoşuma gidiyorki bu fermuarın duruşu. Sanki gizli fermuarı gizlemek zorunda olduğum hissi beni huzursuz ediyor ne bileyim :) Yani sırtta veya koltuk altında kullanıyorum ama etekte kullanmak istemedim hiç :)

      Sil
  4. Şenay eteğe bayıldım çok güzel taşımışsın fermuar kısmında sana katılıyorum fermuarın gözükmesi eteğe ayrı bir hava katıyor daha bir tarz oluyor.Çok öptümmm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim Yasemincim, o gizli fermuarı neden gizleyeyim sorularını soruyorum kendime cevap alamıyorum. Bunun duruşunu seviyorum özellikle de belirttim yazımda da bunu severek tercih ediyorum tabiki tercih meselesi diğerini de kullanabilir herkes :)

      Sil
  5. Vayy.. arka parçanın böyle kesileceğinin hiç düşünmemiştim,
    güzelmiş ama ben giyemem yaw...
    ben her yere yürürüm,
    pıtırcıklarla uğraşır,
    atlarım, zıplarım, zıplamasam da zıplar gibi yaparım :D
    genelde etek bile giymem aslında,
    ama aklımda olsun...
    insanın ne zaman şık olacağı belli olmaz dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyy Fuzulicimmmm ben de heryerde kalem etekle dolanmıyorum zaten öyle deme :) Ay hep badi badi yürünür mü zatennnnn, normal hayatımda (sanki burda anormal birşey yapıyormuşum gibi oldu ama anladın sen :) ) Ben de hep tayt pantolon veyaaaaa uzun kloş etekler tercih ediyorum ama kendimi önemli hissetmek veya hissettirmek istediğimde ya da düğünde müğünde :D bunlarla takılmayı da seviyorum gerçekten :)
      Evet aynen öyle ne zaman şık olman gerekeceğini bilemezsin...

      Sil
  6. kız bu etek ne kadar da hoşmuş,allah seni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah beni ne kuzum :D İyidir sonu iyidir biliyorum haha :) Teşekkür ederim canım :)

      Sil
  7. ayy kumaşın desenine bayıldım tam yazlık cıvıl cıvıl ellerine sağlıkk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle geçen yaz da aynı kumaştan kızıma ve kendime Anne kız elbisesi dikmiştim ona da bakabilrisin :) Beğenmene sevindim :)

      Sil
  8. Şenay'cım yanlış anlamazsan sana atom karınca demek istiyorum,hızına yetişmek mümkün değil :) Çok güzel ayrıntılı anlatmışsın canım emeğine sağlık diyorum bu arada eteğin deseni harika tam yazlık olmuş.iyi günlerde kullan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurcummmmm atom karıncanın yanlış anlaşılır bir yönü var mıydı bilemiyorum ama öyle demesen deyanlışa yormam ben kuzum hele sen yazdıysan aklımdan bile geçmzez . Ama bir ADSIZ olsaydı da yazsaydı bir internette araştırırdım atom karıncanın özelliklerini hızından başka zekasından başka bir özelliği var mı diye yalan yok :) Sen beni ben seni biliyoruz kötü söz söylesen de sorun değil inannnnn, dost acı söyler derim iyilik ararım arkasında :) Ama burda beni övgüye boğduğunu gayet net anladım çok çok teşekkür ederim, teveccühün canım :)

      Sil
  9. Artık senin bu sıkılmadan uzun yazılar yazmana şaşırmayacam kendimi alıştıracam :) maşallah hiç mi sıkılmıyon her detayı anlatırken kuzum
    yakında kalıp kitabı çıkaracak hale geliyon farkında mısın? bir de grafik hazırlamışsın
    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Filizcim inan aslında ara ara sırtım ağrıdı bir kısmını sabah yazdım fotoğrafları öğleden sonra ççektim ancak dikiş bitince ve neredeyse 3-4 saat toplamda bu yazının çekimi yapılışı ve fotoğraflarının düzeni ile geçirdim ve yazdım :) Vallahi bir elbise daha dikiverirdim o satte :) Ama yazdıkça zevk aldım yazdıkça yazasım geldi , sırtım bana yeteeeeeerrrr diye bağırmasa ben daha yazacaktım, klavyemin tuşları siliniyor son 3-4 aydır o kadar yazıyorumki :D Parmaklarım ısınıyor yazmaktan ayalarım klavyeye sürtünmekte acıyor ısınınca nasır tutacak haha, çok hızlı yazıyorum ve yazımı nasıl geliştirdim anlatamam çok işime yarıyor anlayacağın :) Yardımcı olmayı sevdiğimi biliyorsun ne yapayım huy işte :D
      Kitap çıkarmak kolay da benden ancak hikaye kitabı çıkar çocuklar için haha :) Sağol tatlım desteğin için :)

      Sil
  10. şanay, picasa albümlerine girince hesap başlığına tıkla orada kaç kotan var görülüyor. eski sayfa hali değişmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyyy nihayet gördüm filizimmmm ara ara bulamamıştım inan :) Çok ço teşekkür ederimmmmm, ama kotayı 5 GB a çıkarmışlar çok fazla boş yerim oluyor bu sebeple çok sevindim :)

      Sil
  11. picassa albümlerine girince sağ üst ekranda çiçek gibi simge var, oraya tıklayınca ayarlara tıkla sonra hesaplar var sol ekranda oraya tıkla kota bilgileri çıkıyor.

    YanıtlaSil
  12. ayyy canım benim yaa nekadar çok uğraşmışsın açıklama kısmına elcağızlarına sağlık. bu kadar uğraşacağına bir etek daha dikerdin valla :)
    çok çok teşekkür ederim bu güzel anlatım için. eeeee dikmek farz oldu artık banada :)
    zaten çok istiyordum kalem etek dikmeyi inşallah en kısa zamanda dikeceğim...
    bu arada kumaşın çok hoş ve biraz tanıdık geldi sanki bundan elbisen mi vardı senin? yada buna çok benziyordu bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Dik canım benim farzı yerine getir değil mi ama :) Sana da çok yakışır kalem etekler inan bana :) Denemelisin kesinlikle :)
      Kumaş geçen yıl yine bir elbise diktiğim anne kız elbisesi hatırlarsın belki :) Ecye de dikmiştim kendime de onun aynısından bulunca almıştım harika bir kumaş, bir daha bulsam yine alırım vallahi :)

      Sil
  13. çok güzel anlatım teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. harika olmuşsun çok yakışmış ellerine tekrar tekrar sağlık canım bu kadar da uğraşıp anlatmışsın resimlemişsin bizler için...sağol..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim inşallah birkaç kişinin işine yarar ne mutlu banaderim o kadarı yeter işte :)

      Sil
  15. Rengine desenine bayıldım,sana da çok yakışmış canım,güle güle giy canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Serpilcim :) Beğenmene sevindim yaz geldi açıldım saçıldım renklendim işte :)

      Sil
  16. ayy tek kelimeyle ba-yıl-dım.
    Tam baharlık yazlık bir etek olmuş hem desen hem model çok cici:)
    Çok ta güzel taşımışsınız söylemeden geçemeyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim gerçekten, modeli de kumaşın deseni de çok güzel evet size sonuna kadar katılıyorum ve üzerimde beğenmiş olmanız da ayrıca çok gurur verici :)

      Sil
  17. Kumaşın deseni çok güzel modelle yine çok bütünleşmiş.Detaylı anlatım içinde çok teşekkürler benim gibi dikiş öğrenmek isteyenler için çok açıklayıcı olmuş.Ellerinize gönlünüze sağlık Şenay hanımcığım.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap Hanımcım çok teşekkür ederim :) Ben kendi çapımda kalıpları nasıl çıkardığımı anlatmaya çalışıyorum, kalıp bulamaan kalıpları bulsa da sorun yaşayan kişilere kalıp çıkarmak sorun değil bu kadar gözünüzde büyütmeyin demek istiyorum sadece :) Dikiş dikmenin başka yolları da var, umarım yardımcı olacaktır :)

      Sil
  18. çok güzel anlatmışsın. eteğin deseni de harika!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim elimden geldiğince anlatmaya çalıştım ayrıntı vereyim istedim umarım başarmışımdır :) Beğenmene sevindim...

      Sil
  19. çok güzel anlatmışsın canım
    güle güle kullan kumaşın çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler tatlım beğenmene sevindim, anlatmaya uğraştım işte ben böyle yapıyorum demek istedim :)

      Sil
  20. Anlatım güzel :) kafamın aldığı bir vakitte buradan faydalanacağım sanırım:)ben hiç dikiş payı bırakamam kalıpla birşey yapıyorsam daha yeniyim ya korkuyorum o şekli koruyamamaktan :) bir öneriniz var mı? yeri gelmişken sordum:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yardımcı olur anlattıklarım size de :) Çok memnun olurum.. Dikiş payı bırakamam dediğiniz kalıbı koyunca 1-2 cm dışına taşacaksınız aslında basit ama tam olarak nasıl bir püf noktası versem bilemedim, benimde yok çünkü püf noktam orda :) Ama yine de bir daha ki anlatımımda ufak püf noktalarıyla anlatmaya çalışırım :)

      Sil
    2. çok begendim bu sayfayı çok güzel anlatılmış ben yeni makina aldım çok hevesliyim dikişe burdan takip edeceğim çok teşekkürler şenay hanım ;*

      Sil
    3. Sevgili Adsız umarım yardımcı olabilmişimdir :) Bu yazıyı hazırlamadaki amacım oydu amacıma ulaşmak beni çok mesut eder :) Neşeli Dikişler :)

      Sil
  21. Cox gozeldi mende baxdim beyendim elinize sagliq

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Şenay hanım yarın bir etek veya elbise dikmem gerekiyordu kalıp gerekliydi sizin yardımınızla çözüldü ellerinize emeğinize sağlık . Uzun ve mutlu dikişler :) Geleceğin modacısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Meralcimmmm çok sevindim senin adına, ve kendi adıma gurur duydum yardımcı olabildiğim için :) Kolay gelsin :)

      Sil
  23. Merhabalar öncelikle elinize sağlık demek istiyorum.benim merak ettiğim bir konu var dikiş ile ilgili kurslarda bol teğel vb şeylerde yaptırıyorlar iş biraz uzuyor gibi geliyor siz kalıbı çıkartıp kumaşı kestikten sonra neler yapıyorsunuz bana biraz anlatırsanız sevirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sevgili İzmirli, bu anlatımda anlattığımdan eksik veya fazla hiçbir şey yapmıyorum. Bu model çok basit bir model hiçbir teyel işine gerek duymadım fakat eğer bir modeli ilk defa yapıyor isem teyel kullanırım fakat ben teyel cinslerini bile bilmem teyel benim için iki kumaşı birbirine sabitlemek için kullanılan bir işlem ve belirlediğim birleştirme noktaları kaymasın ikide bir uğraşmayayım diye kullanıyorum :) Fakat kumaş kaygan ise teyeli daha sık kullanıyorum ki işlem kısa sürsün. Bu etekte kaygan bir kumaş kullanmadım, esnek bir penye kumaştı o nedenle başka bir şeye ihtiyaç duymadım. Fakat eğer kumaş akıyor ise, bozulmaları önlemek için dikişe başlamadan önce kesim işinden sonra her kestiğim yere sürfile çekmeyi de ihmal etmem. Özellikle trikolarda hemen göz kaçıyor sonra toparlaman mümkün olmuyor. Yani kumaşın cinsine göre davranıyorum ve modelin karmaşıklığına göre anlayacağın :)

      Sil
  24. Gerçekten benim gibi dikişi bile bilmeyen bir insan da yapıyorsa güzel demektir.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Ya harika anlatım herkez anlatır ama anlaşılır olmak çok çok önemli yaw :)) kardeşim kudurdu etek etek mini etek diye bende kesim dedim diğer yan taraf yamuk oldu ve dur bi bakim dedim ve senin müthiş anlatımın hepsi hepsi çıktı mükemmel açıkçası nasıl yapılıcağı net ";♥ ellerin dert görmesn sağlıcakla

    YanıtlaSil