4 Nisan 2013 Perşembe

1 Maksi Etek- 2 Bluz...

Merhaba arkadaşlaaarrrr...
Birkaç gün önce eteğimi ve mavi bluzumu diktim aslında fakat bana çok basit geldiler ne yapabilirim acaba diye düşünürken yayınlamaktan vazgeçtim. Sonra dedim bir tane daha şöyle bir bluz yapayım ve bir de krem bluz yaptım hep istediğim gibi . Şimdi oldu dedim hiç olmaz ise 3 parça paylaşıyorum 2 den iyidir değil mi :) Bakalım beğenir misiniz arkadaşlar :)
Bu arada yapılışlarını da anlatıp bir de görsellerle destekledim :)
Eveeeeettt bu tarz bluzlara hep gözüm kalır neden dikmek gelmemişti aklıma bilmem bugüne nasipmiş :)

Bu bluzum da bu fotoda görünmüyor ama ön yakadan pileli. Bu nedenle önden dökümlü duruyor :) 
Etel ve mavi bluz kumaşı jarse. Bu nedenle dökümlü duruyorlar. Beyaz bluzum ise ince trikodan yapıldı. Daha önce bu kumaşla Puantiye bluzumun kollarını yapmıştım. Triko olduğu için ağır bir kumaş ve onun da fırfır kısmı dökümlü durmuş oluyor kabarma yapmıyor :)
Eteğim o kadar basitki. Dikdörtgen bir kumaşı diktim. Dikiş arkasına gelecek yanlarda dikiş olmayacak böylece. Belinde de kalın bir lastik payı bırakıp iki sıra diktim ve ortasından lastik geçirip büzdüm o kadar :) Lastik kısmının üzerinde de fırfırlar bırakmayı düşündüm. Lastik kısmını biraz aşağıdan dikerseniz lastik geçirdiğinizde otomatik olarak fırfırlar çıkıyor zaten :)

Bellerine de kemer yaptım iki bluz için daha kombin durdular böylece.. Kumaşım her ne kadar siyah beyaz gibi görünse de etek aslında lacivert-krem bir etek. Onun için bluzu krem trikodan diktim... Ve laciverte uyması için de mavi bluz istedim.

Eteğin bir güzelliği de mavi bluzla kullandığım gibi büzgüleri arkaya biriktirip önden düz bir formda giyebilecek olmam :) Yaani arkadan baktığınızda hani Western filimlerinde arkada birikmiş kuyruk gibi elbiseler giyerlerya öyle duruyor büzgülerden dolayı. Benim çok hoşuma gitti bu hali :)

Bu fotoğrafta gördüğünüz gibi arka dikişi . haha fakat tam arka ortamı denk getirip giyememişim ne yazıkki :) Bluzun lastikli olmasından dolayı ister omuzlarda ister ise yanlarda giyebiliyorsunuz bluzu :)


Eteği kısa yaptım çünkü yine isterse kardeşime göndereceğim, istemez ise zaten bazetlerle kullanacağım kesinlikle :)

Bu arada giydiğim bu terliği de geçen yaz ben süslemiştim organze kurdelalarla ama hiç giymedim nedense :) Bu eteğe kısmetmiş ne diyelim haha :)

Bluzun yapılışına gelince......
Aslında her zamanki gibi kalıplarımdaki üst kalıplarımı kullandım. Fakat ön kısmı keserken yukarıda da gördüğünüz gibi önden epey geride kestim ki bana önden pili yapabileceğim genişliği versin.

Burda da önden istediğim gibi pililediğim hali görüyorsunuz. Önce iğneledim ve aşağıdaki gibi teyelledim.
Yaka bu kadar yüksek olmadı elbette ben epey aşağıya doğru kestim daha sonra. Başalngıçta nasıl yapacağımı bilmediğim için yüksek kesmiştim ama daha sonra daha açık olmasına karar verdim.
Ben burda büyük pililer kullandım ve omuzlara doru da yaydım, siz eğer isterseniz sadece ortalara pili verebilir veya daha minik pililer kullanabilirsiniz böylece istediğiniz yerde daha yoğun bir duruş yaratabilirsiniz.


Beyaz bluzumun yapılışı çok kolay. Normal bir badi diker gibi kumaşınızı kesip dikin ve daha sonra iki tane uzuuuunnnnn dikdörtgen şeritler kesin. Ben uzunluklarını bu şekilde yaptım ama siz daha uzun hatta belinize kadar gelen fırfırlar istiyor olabilirsiniz. Ona göre boyunu ve enini belirleyip ön ve arka parçayı birbirine ekleyin ve bir tarafını dikip büzgü verin. Daha sonra büzgü kısmını yaka genişliğiniz kadar yapıp iğne ile tüm yakaya sabitleyin. Burda kenar dikişleri ile omuzları denk getirmeyi unutmayın ki önde veya arkada fala birikme olmasın.
Yapmış olduğunuz bu büzme işleminden dolayı kumaş çok ağırlaşacağı için hangi kumaş olursa olsun bir sarkma olacaktır. Hem o sarkmayı gidermek hem de bu fırfırlı yakanın omuzda istediğiniz şekilde kullanılmasını sağlayabilmek için yakaya lastik uygulamalıyız. Nasıl mııııı :) Size daha önce bahsetmiştim. Ben lastiği mezuraya sarmaktan öyle nefret ediyorumki sürekli açılıp duruyor geri kaçıyor falan filan. O nedenle nasıl yapsam diye düşünüp düşünüp bu yolu buldum :) Yukarıdaki resimdeki gibi birkaç kat ve yakaya yetebilecek uzunlukta lastik kesin ve bir kenarınıa birkaç defa düğüm atın. daha sonra aşağıdaki gibi dikeceğiniz bölgeye bu düğümlü kısımdan başlayarak zigzaglarla dikin. 
NOT: Dikerken önce düğün kısmını birazcık dikip sabitleyin. Daha sonra lastiği sonuna kadar gererek zigzaglarla dikin. Dikerken ayrıca lastiği bir tarafa büke büke dikin çünkü 4-5 kat olduğu için bükmeden dikerseniz birkaç tanesi bazen dikiş dıında kalıyor hoş durmuyor. Yani elinizde lastiği çevire çevire bükün ve gere gere de zigzaglarla dikin . Bu kadar basit :) Aaaa lastik kısa gelirse diye de korkmayın kısa gelir ise sonunu yine böyle düğüm atıp kumaşa dikin kaçmaması için birkaç defa ileri geri dikip sabitleyin. Daha sonra biraz daha lastik kesin ve birkaç kat yapıp kalan yere aynı işlemi tekrarlayın. Nasıl basit miymiş :)

Resimde de göründüğü gibi lastiği germiş vaziyette dikiyorum :)
Eeevvveeeetttt bu kıyafetin dikişi de bu kadar umarım beğenmişsinizdir arkadaşlar :)
Neşeli Dikişler hepinize :)

43 yorum:

  1. Hepsi çok hoş ,özellikle maviye bayıldım;) eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Mavinin rengi çok vurucu ve güzel ondan beğenmişsindir Pınarcım :) Teşekkür ederim...

      Sil
  2. ETEĞİNE VEDE BEYAZ BLUZİNE BAYILDIM İYİ GÜNLERDE GİY:) KEŞKE BENDE MAKİNE DİKMEKTEN ANLASAM:( BU KONUDA SİZLERİ KISKANIYORUM:))
    SEVGİLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aslında dike dike anlaşılıyor, çok karmaşık olmayan modellerden başlanırsa daha başarılı ve güzel ilerlersin :) Beğenmene sevindim :)

      Sil
  3. Hepsi çok güzel olmuş canım mavi bluz hoşuma gitti ön kısmı eteğin aynı modelinden bende dikmiştim geçen yaz çok kullandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler canım kullanışlı modeller bunlar haklısın :)

      Sil
  4. bir proje üzerinde çalışıyorum diyecem ama daha çok proje benim üzerimde çalıştığı için azıcık sinirlerim kalktı sonra bir kova suyu kafama boca ettim normale döndüm . iyiyim sorduğun için çok sağol.
    gelelim senin tasarımlara, bayıldım hem eteğe , hem bluzlara :) sağlıkla giy şenay :)
    saçlarını toplayınca nükhet duru'nun gençliğine benziyon şenay bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha kolay gelsin o zaman Filizcim :)
      Nükhet Duru benzetmeisni yine mi yapmıştın hatırlıyorum :D Teşekkür ederim canım Filizim beğenmen ne güzel :)

      Sil
  5. bayiliyorum uzun eteklereeee :) ben de ilk dikis denemem olarak uzun bir etek dikmeye baslayayim dedim hala bitiremedim :D sanirim bu konuda biraz beceriksiz ve tembelim :) cok guel olmus butun kombinlerde.ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beceriksi olduğuna kesinlikle inanmam Senaatcım ama dikişi sevmiyor olabilirsin normal senin uzmanlığın şirin ve şeker şeylerde, misal kuzucuklar :)

      Sil
  6. cok guzelmis canim,zaten sana ne giysen yakisir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan bana giydiklerimin hepsi yakışmıyor, ben bana yakıştığını düşündüğüm şeyleri dikmeye çalışıyorum :)

      Sil
  7. çok yakışmş cnm beyaz bluza ayrıca bayıldım.lastik dikişini paylaşımın da çok hoş olmuş...eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sağol canım :) Lastik dikişini bir ara birileri sormuştu da yapınca resimlerini çekerim demiştim :) Bir daha soruursa çekilmiş hali var deyip buraya gönderirim bana da kolay olur :)

      Sil
  8. Hepside çok güzel çok şık!! ellerine sağlık, hayırlı günlerde giy Şenay hanım. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Saadet Hanımcım, kardeşim beğenirse ona göndermeyi düşünüyorum bunları da ben diktiklerimin hepsini giyemiyoruki haha :)

      Sil
  9. Beyaz bluz ve eteğe bayıldım bende. Çok yakışmış ellerine sağlıııık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler canım beğenmene sevindim :)

      Sil
  10. Bluzlarinin ikiside cok begendim, guzel gunlerde kullan hayatim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Mevlüdecim, senin pazar alışverişini okudum güldürdün beni akşam akşam neşeli neşeli dik parça kumaşlarını özellikle o kocamaaaan dantelle sülalene etek dikersin kıssss :)

      Sil
  11. :) cici mi cici şeyler bayıldım hepsine

    YanıtlaSil
  12. yine çok şık olmuşsun canım, eline sağlık. bir şey soracağım, eteğin beline yaptığın kemer sabit mi, yani o görünen beyaz kısım. lastik esnedikçe kemer nasıl oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım benim :) Bu arada kemer harici canım, diğerinde de mavi kemer taktım farkındaysan, yoksa dedeiğin gibi lastikli bellerde kemer sorun olur yani :)

      Sil
  13. hepsi çok güzel olmuş ama beyaz bluza bayıldım .Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler, beyaz bluz gibi birşey hep aklımdaydı da bugüne nasipmiş :)

      Sil
  14. cokkk güzel olmuşlar maşallah sizede cok yakışmış güle güle giyinin inş banada beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  15. yıne yapmışsın yapacağını çok guzel işler çıkartmışsın maş... ben hala kızıma diktiğim elbisenin fermaurlarını dikip yayınlayamadım. kör olasi makinada arıza yaptımı:( ellerine sağlık maksi eteklerine özellikle bayıldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyyy canım yaaa tamire falan mı verdin, siniz bozucu bir durum hakikaten, inşallah biran önce düzelir be güzelim...
      Beğenmene sevindim, yaz aylarında etekleri ben de seviyorum hem havadar hem kullanışlı oluyor tabi rüzgarsız havalarda :)

      Sil
  16. hehe biz bi tane yapıcazda yayınlıcaz diye göbeğimiz çatlıyo hatuna bak 3 tane yayınlamış :)))
    hepsi harika ama en çok beyaz bluza bayıldımmm güle güle giy...
    lastik dikişini bende alt makarayla denedim denedim olmadı sinir olmuştum senin yöntemi denicem bidahaki sefer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz bluz hep gördüğüm de Aaaaa ben de dikeyim derdim ama nedense hiç aklıma gelmemişti. Şimdi eteği diktim baktım evde neyle kombinleyeceğimi bulamadım dedim bir bluz dikmeliyim buna, maviyi diktim ama bana parçalar basit dikişli olunca basit geldi, dedim bir tane daha dikeyim de yayınladığıma değsin :D Onun için bunlar çıktı meydana.
      Ayrıca o lastikli dikiş alttan da oluyor olmasına da dediğim gibi lastik sürekli geri kaçıyor yada makaraya sarıyon açılıyor, yerinde durmuyorki :) Böyle dene bak çok memnun olacaksın :)

      Sil
  17. Baharı getirmişsin, güle güle giy, çok hoş olmuş hepsi:). Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. mavinin rengi çok güzel, kesin pazarda sana al beni al beni diye bağırmıştır :-)) krem bluzda da bir yaka ile değişik bir hava yakalamışsın , çok beğendim, çok yakışmış. canlı renkli yaz dikişleriyle görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  19. İki kombininizide çok beğendim. Harika olmuş. Lastik dikimine bu kadar kolay bir çözüm getirdiğiniz için ayrıca tebrikler. Mavi bluzunuz jarseden çok tafta gibi saten gibi duruyor çok güzel. Bu ayrıntılı açıklamalar çok işime yarayacak. Özellikle krem rengi bluzdan hemen dikmek zorundayım.

    YanıtlaSil
  20. cnm harika bir iş çıkarmışsın yine!!! etek zaten süper olmuş tam bu yazın trendi, giy çık her türlü şık ve tarz! ve özellikle o mavi bluzle de kombinine bayıldım, mavi bluz tek başına da süper bişey zaten. Ellerine sağlık cnm
    sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  21. şenaycımm aklımdakileri yazarsam çookkk uzar, kısaca bayıldım diyeyim, sen nasılsa anlarsın beni :))

    YanıtlaSil
  22. aman da aman... çok kolaymış gibi anlatmışsın lastik olayını... sana kolay bitanem... lastiği gererken nasıl kumaşa hakim olucaz... beceri ister bunun için ... ben daha kumaşda düz bi hatta dikmeyi becemezken :)) ... öpüyorum seni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim iki parmakla lastik gerilirken diğer serçe ve yüzük parmağıyla da alttaki kumaş düzeltilir. Sol el ise kumaşı arkadan düzeltmede kulalnılır yoksa lastikli kumaş toplanıp sorun yaratıyor :)
      Yaparsın kuzum yaparsın çalışan kadınsın az zamanın var yoksa çözemeyeceğin şey mi ayolll :)

      Sil
  23. Her üçü de çok şık olmuş, ellerine sağlık canım:=) yazlık kreasyonunu hazırladın ben daha başlamadım bile:=)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha Neclacım evet hazır sayılır hakikaten :) Başlarsın ve bitirirsin eski ustalardansın sen peehhhhh kreasyonlar korksun vallahi :)

      Sil
  24. çok şık olmuş ayrıca hep topuklu olaz terlikli olan resim en doğal olanı bence hep ayakta resim çekme hayatım doğal olarak oturarakta çek ben evde salonda topukluyla gezmiyom mesala çıblak ayakla geziyom

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de salonda evde ayakkabıyla gezmem ki değil topukluyla dolanmak haha :) Fakat kıyafetler topukluyla da kombinlenebiliyor onu göstermek istedim :) Beğenmene de sevindim...

      Sil