26 Aralık 2013 Perşembe

Adım Adım Elbise Dikişi...

Merhaba arkadaşlaaarrr...
Bazı arkadaşlarıma söz verdiğim gibi bir elbise nasıl dikilir basit olarak onu anlatacağım bugün :) Umarım becerebilirim lütfen yanlışım varsa düzeltiniz :)

Hadi Başlayalım!!!!!



Şekil 1

Öncelikle özür dilemek istiyorum fakat resmi bir türlü ters çeviremedim. Aslında ters çevriliyor ama bloğa eklerken bu şekilde alıyor nedendir bilinmez. O nedenle azcık ters duruyor fakat kendisi bir elbise çizimi onun üzerinden giderek anlatacağım :)
Şenay Nasıl Elbise Diker ?

Öncelikle şunu belirteyim elbiselerimi dikerken genellikle kendi kıyafetlerimi kumaş üstüne serip kalıp olarak kullanırım veya sizinle paylaşmış olduğum Ceket Kalıbım çoğu yerde benim kalıbım olur. Burada temel kural eğer kumaşım esneyebilme özelliğine sahip ise kalıp olarak kullandığım kıyafetim yine esnek kumaştan yapılmış bir kıyafetim olur. Eğer kumaş esnemiyor ise esnemeyen kumaştan yapılmış bir kıyafetimi veya ceket kalıbımı kullanıyorum. Yani temel kural kalıp çıkarırken kumaşın özelliğine dikkat etmek olmalıdır.
Eğer kumaşınız esniyor ise ve kullandığınız kalıpta bunu dikkate almaz iseniz tekrardan daraltma işlemi yapmanız gerekir veya kumaşınız esnemiyor ve siz yanlış kalıpla dar keserseniz bu defa üzerinize çok yapışır veya dar gelir kumaşa yazık olur...

İkinci önemli olan nokta ise kumaşınızın büyüklüğüne göre kıyafet dikmeniz. Ben genelde parça kumaş aldığımdan bu aşama benim için önemli çünkü ceket veya kollu elbise dikmek için daha fazla kumaşa ihtiyacınız olur. Bu nedenle kumaşınıza göre model seçin ve kesmeye başlamadan önce lütfen kolları için, yaka için veya esktra ekleyeceğiniz bölümler için yeterli kumaş var mı bakınız.

Yukarıdaki şekile gelecek olursak.. Elbise dikmek için kalıbımızı belirledik kumaşımıza göre kalıp seçtik peki daha sonraki aşama nedir. Daha sonraki aşama kumaşı yere yatırmak ve kalıbı üzerine şöyle bir koymaktır. Öncelikle kalıbımızı kumaşa koyarken önce ön kalıp veya arka kalıptan başlamanız önemli değil. Sadece diyelimki önden başladık, ben kumaşı ve kalıbı ikiye katlayarak koyuyorum kumaş üzerine. Bunun nedeni kesim aşamasında sağ ve solun eşit olmasını sağlamaktır. Kalıbınız düzgün olsa bile ikiye katlayıp koyun ve öyle kesin hem daha kısa sürecek hem de olabilecek orantısızlıkların önüne geçmiş olacaksınız.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz C genişliğinden kesiniz kumaşı. Eğer belinize oturtmak istiyorsanız bunu olarak belirttiğim pensler ile yapmanız çok daha mantıklı olacaktır. Ben düz kumaşlar için konuşuyorum. Eğer kumaşınız kendinden desenli ve pens yaptığınızda kötü görüntü oluşturacak, mevcut pensli hali şekilde çok bozunma yapacak ise belindeki darlığı kesim ile de verebilirsiniz. Fakat kumaş esnek değil ise belde mutlaka bir buruşma veya fazlalık olacaktır. Bunun için daha başka yöntemler var elbette fakat onlar profesyonel kalıplar kullanmadan yapılabilir değiller, biraz zorlar onun için onu geçiyorum. Biz burada basit bir elbise dikişine yoğunlaşalım :)
Ben Son diktiğim Yeşil Elbisemde bele oturma olgusunu penslerle verdim. Yani C bölgesini düz kesip önden iki arkadan iki pens yaptım. Bu penslerin nereden başlayıp nerede biteceğine gelince. Bunu zamanla görecek ve anlayacaksınızdır elbette fakat önde göğüs altından başlayıp göbeğe kadar geliyor olması gerekir. Çünkü bel en fazla bu bölgede incedir. Arkada ise yine sırtta başlayıp poponuza kadar gelmelidir. Benim tavsiyem önce çok uzun olmayan bir pens atmanız daha sonra giyinin kıyafetinizi ve bakın gerekir ise biraz daha uzatabilirsiniz yukarıdan veya aşağıdan.
Üzerimize oturma işlemini hallettikten sonra sırada kol kısmı var. Benim bu elbisemde kol kısmı Şekil 1 de gördüğünüz kırmızı çizim gibidir. Fakat A olarak belirttiğim kısımda anlatmak istediğim omuz genişliğini daha içe alarak da kol ekleyebilir ya da kol eklemeyecek iseniz çok farklı tasarımları kendi kendinize sadece küçük oynamalar ile yapabileceğinizdir. Azcık içeriden kestim ne olacak diye düşünmenize gerek yok. Kol omuz boyu uzatılarak kol eklenebilir ya da kolsuz bir elbiseye dönüştürebilirsiniz. D ise yaka açıklığı ile ilgili olup istediğiniz açıklıkta yaka yapabilirsiniz.

Kol yaparken ise bu kalıbı kullanıyorum. Ya da yine kendi kıyafetlerimden birini kumaşa yatırarak bunu çıkarıyorum her seferinde.. Eğer omuzda kabarıklık pileler veya bir hareket olsun istiyor iseniz 1 nolu yerden istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Kolu monte etmeye her zaman elbisenin yan dikişleri ve kolun dikiş kısmını denk getirerek başlayınız. O zaman göreceksiniz ki 1 nolu kısım büyüdükçe tam omuz dikişi hizasında kumaş fazlalıkları oluşacak ve siz bu fazlalığı pile vererek veya büzerek toparlamak zorunda kalacaksınız. Böylelikle de omuzlarınızda bir hareket elde edeceksiniz. Aynı şey 2 nolu çizgiler için de geçerli. Eğer daha pol bir kol ya da yarasa kol falan istiyor iseniz 2 numaralı kısımı çok çok geniş kesebilirsiniz. Bu sizin aklınızdaki modelle alakalı. Denemeniz gerekiyor :)
Peki kol boyunu nasıl alıyorsun derseniz;
Üst kısımdaki kırmızı çizgi için  tek başınıza iseniz ve düzgün ölçü alamıyorsanız alın elinize bir gömleğinizi ya da kolu size tam olan bir kıyafetinizi , omuz dikiş hizasından bileğe kadar ölçün. Bir de koltuk altından bileğe kadar ölçün ve şekildeki alt kısa kısmı bulmuş olun. Bu kadar basit. Tabi dikiş paylarını 1-1,5 cm kadar bırakmayı da unutmayın. Eğer kumaşınız çok akan bir kumaş ise sürfile de çekmeniz gerekeceğinden azcık daha pay bırakabilirsiniz elbette :)

Yaka kısmını nasıl yaptın diye sorarsanız. Bu kumaşım akmayan bir kumaş olduğu için yakaya sürfile çektim ve içe katlayarak diktim sadece. Fakat bazı kumaşları ya da yaka yapacağınız elbiselerde daha başka yöntemler kullanmalısınız. Yaka nasıl yapılır kısmını da başka bir çizim ve dikiş örneğiyle anlatmam gerekir. Sadece çizim değil dikiş fotoğrafları ile de desteklemem gerektiğinden buraya eklemiyorum. Fakat söz onu da anlatacağım :)

1. Kumaşınıza göre kalıp seçin...
2.Kumaşın büyüklüğüne göre model belirleyin...
3. Dikeceğiniz elbisenin tüm parçalarını kesip sırasıyla dikmeye başlayın...
                  a) Ön ve arka parçaları omuz ve yanlardan birleştirin.
                  b) Üzerinize giyinin ve ne kadar dar istediğinize karar verip aşağı yukarı ne kadar darlığa ihtiyacınız olduğunu belirleyin ve bu daraltacağınız kumaşı 4 pense yayın (çünkü bu darlığı ön ve arkada ikişer pens ile yapacak iseniz 4 pensin daraltacağı hacmi hesaplamalısınız. Örneğin hiç göbeğiniz yoktur fakat kalçanız dışa doğru çok fazla çıkıktır. Bu defa önden pensleri çok ince tutup arkadan daha geniş bir derinlikte pens uygulayabilirsiniz. Bu tamamen sizin vücut yapınızla da alakalı aslında.)
                  c) kolları takmadan önce ön kol kısmından göğsünüze doğru iki yanda küçük pensler atın. (Bunun nedeni giydiğinizde göğüs bölgesinde kabarıklığı önlemek, üzerinie daha güzel oturmasını sağlamaktır. Bunun örneğini herhangi bir kıyafette bakarak görebilirsiniz.)
                  d) Kolun alt kısmının dikişini yapın ve elbiseye monte ederken elbisenin yan dikişleri ve kolun dikişini birleştirerek birleştirmeye başlayın. Eğer omuz dikişinde fazlalık oldu ise korkmayın hemen bir iki pens yapın ve dikişe devam edin. Eğer omuzda hareket istemiyorsanız çizimdeki gibi 1 nolu kısmı biraz daha içeriden kesmeniz yeterli.)
                  e) Kol boyunu etek boyunu belirleyin, yakayı içe katlayın. Dikiş yaptığınız her yerde sürfile yapmayı unutmayın. (Örneğin kolu elbiseye birleştirdiniz. dikiş paylarının ikisini birlikte sürfile yapınız.)
                  f) Üzerine herhangi birşey eklemeyi düşünmüyor iseniz işiniz bitmiştir :)

GÜLE GÜLE GİYİNİN :)

Umarım anlatabilmiş ya da yanlış anlatmamışımdır Lütfen anlamadığınız bir yer olur ise sormaya çekinmeyiniz ve dikiş bilen arkadaşlar lütfen yanlışım var ise veya daha iyi bir yolunu biliyor iseniz bizimle paylaşınız hemen ekleyebilirim :) Hiiiiç gocunmam bilesiniz :)

HERKESE NEŞELİ DİKİŞLER DİLİYORUM :)

14 yorum:

  1. Harika anlatım ama foto olsa tadından yenmez :) Biliyorum çok zor o aşamaları fotoğraflamak. Bu arada elbiseyi çok beğendim eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhhhh tatlım bu aralar herşeyi kısa aralıklarda yetiştirmeye çalıştığım için inan aklıma gelmedi bunu dikerken o nedenle resim yok. Fakat üşenmem öyle şeylere sadece dikerken aklıma gelmedi :) Bir dahaki sefere inşallah :) Yardımcı olur inşallah herkese :)

      Sil
  2. Güzel bir anlatım olmuş canım. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol canım umarım işine yarar dikiş severlerin :)

      Sil
  3. Ellerine sağlık nasılda sabırla anlatmışsın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmak sorun değil severim yazmayı konuşmayı da umarım anlaşılır olmuştur o önemli Aycancım :)

      Sil
  4. Ne güzel anlatmIşsin Canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince paylaşmaya çalıştım Nurcum :)

      Sil
  5. çook güzel anlatmışsın canım çok açıklayıcı olmuş.foto olsa ıyı tabi ama öyle bir anlatmışsın ki gözümde canlandı.ağzına sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirttiğim gibi Belkıscım inan foto almak dikerken aklıma gelmedi çünkü anlatımlı birşey yapacağımı düşünmedim yoksa alırdım fotoğraf :) Bir dahaki sefere inşallah :)

      Sil
  6. Gayet açıklayıcı bir anlatım, emeğine sağlık :) Dikişte yeniyim, kafamda ampülleri yaktın. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mervecim umarım yardımcı olur amacım da oyd zaten. Herkes bir ipucu yakalasa yeter bana :)

      Sil
  7. çok anlaşılır ve çok faydalı bir yazı olmuş.teşekkürler.dikiş kursuna gittiniz mi.hoşçakalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurhan Hanımcım teşekkür ederim, yaardımcı olabileceksem ne mutlu bana :) Ayrca dikiş kursuna gitmedim, farkındaysanız teknik hiçbir bilgi yok, onun için anlatmak kolay da acaa anlatabildim mi diye düşünmeden edemiyorum :)

      Sil