22 Mart 2013 Cuma

Yeşil Gömleğin Kalıbı...

Merhaba arkadaşlar...
Bu defa da yeşil gömleğimin kalıp çizimini paylaşmak istedim sizlerle...
Umarım yardımcı olur...

Kuzumun resim kalemleriyle yaptım o nedenle biraz soluk çıkmış resimler ama idare edersiniz görünüyor yeteri kadar herhalde :)
Darlığı genişliği daha önce kalıplarımda anlattığım ölçüler gibi belirlenecek, sizin ölçülerinize göre üst çizgi:omuz hizası, orta çizgi:koltuk altı, alt çizgi de gömleğinizin bitmesini istediğiniz yüksekliği temsil ediyor. Ön kısmında birşey yok aslında fakat her bir parçada dikiş payını unutmayın. Ön iki parçayı ortada düğmelerle birleştireceğiniz için fazladan 2'şer cm dikiş payı bırakmayı unutmayın ön ortalarda. Onun dışında bu defa resimleyemedim heyecandan ama size ön kısımlarda ve yakada nasıl bir dikiş yaptığımı fotoğraflarla anlatacağım meraklanmayınız :)
Arka kısımda ise gördüğünüz gibi arka iki parçadan oluşuyor. Benim kalıbını çıkardığım gömleğim o şekildeydi ben de o şekilde yaptım dilerseniz siz yapmayabilirsiniz. Fakat eğer iki parça yaparsanız arkada gömleğe pililerle bolluk verme şansınız olacak unutmayın. Ben ortada bir tane kullandım fakat siz kenarlarda ikişer tane de uygulayabilirdiniz. Ya da iç içe iki pile bile yapabilirsiniz tamamen sizin hayal gücünüze kalmış.
Önemli Nokta: arkadan vermeyi düşündüğünüz pile boyutu kadar da geniş kesmeyi unutmayın sakın. Yani pile yaptıktan sonra alt ve üst parçaların genişlikleri eşit olmalı :) Yoksa dar olabilir tutarsız olur sırtınızda düzgün durmaz benden söylemesi :)
Bunlar dışında ben dikiş sırasını şu şekilde yaparım,
Arka üst-alt parçaları birleştir- ön parçaları omuzlardan ve yanlardan arka parçaya birleştir-boyun çevresini tak-yakayı tak-kolları tak-kolalrın altını kıvır-bluzun altını kıvır... Herhalde mantıklı olan sıra da budur ben alışkanlık hep o sırada dikerim yani :)
Gördüğünüz gibi istediğiniz gibi çann açıp istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Ben de aslında ön arkadan çok kısa değil ama arkadan bıraktığım pile sayesinde arkadaki bolluktan daha uzunmuş gibi durdu arka kısım ve aslında hoş da göründü . Fakat ben bunu dikmeden önce planlamamıştım açıkçası :)
NOT: arkadaki pileler ne yapıyormuş hem geniş gösteriyormuş gömleği hem de arkada ortada ise pile arkada bir uzunluk yaratıyormuş :) Deneyin göreceksiniz :)
Koları göremiyorsunuz çünkü onu zaten kol kalıbında anlattım. Sadece burda dikdörtgen bir şetir diktim ve omuzun içinden ve dışından birletirdim böylece kolda büzüşüklük olmuş oldu :) Spor bir hal aldı :)
Başka birşey unuttum mu bilemiyorum ama sorularınız olursa ben cevaplamaya hazırım biliyorsunuz :)
Neşeli Dikişler :)

22 yorum:

  1. herşey tamamen matematiksel :) çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet artık o mantığı oturtuyorum yavaşça herhalde. Korkmayın sadecee matematiğini güzel hesaplayın yeter :)

      Sil
  2. Icinden cikilma olan kaliplari boyle basutlestiriyorsun ya mas,cok ii oldu bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İnan aslında çok basitmişler sadece insan bilmediği şeyden başta korkarya onun gibi birşey :) Ben de yaptıktan sonra aaaa ne kadar da kolaymış diyorum her seferinde :)

      Sil
  3. Ben de "kalıpta kollar yok hemencik haber vereyim dedim " ama zaten yazmışsın :)) emeğine sağlık paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tatlım aynı şeyleri tekrarlıyor olmak istemedim not olarak düştüm koları da :) Ama yazmayı unutmadım haha :)

      Sil
  4. Güzel Şenay'cığım özledim seni:)Biraz uzak kaldım inşallah sonra acısını çıkaracağım.Kolay gelsin,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Güldencim nerelerdesin hakikaten ben de özlemişim seni :) İnşallah hadi bekliyoruz rahatla da gel emi :)

    YanıtlaSil
  6. gömleğinn rengi de modeli de harika canım, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Münürecim beğenmene sevindim canım :)

      Sil
  7. Şenaycımm walla negüzel anlatıyorsun ben işe başladım canım artık ara verdim dikiş işine hem biraz sıkıldım hemde eve döndüğümde eşim ve kızımla ilgilenmek istiyorum ama herdaimm gözüm üzerinizdee :)))) yorumlarımı eksik etmeyeceğim öpüldüm canım.. görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay canım teşekkür ederim, Evet işe başladığını biliyorum bloğundan haberim var Duygucum, hayırlı uğurlu olsun :) Ben dikişten sıkılmam takibe devam et çok mutlu olurum inan :)

      Sil
  8. Senay daha once yazamadim gomlekte harika sende harika yapmissin, bizim gibilerde otursun burda
    dergileri karistirsin su olmaz bunu yapamam diye.. Masallah sen hepsini toptan cozmussun. Selam ve sevgiler... Ozlem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha :) Özlemcim :) Burda dergilerinde güzel modeller var beğen birini koy aklına kes kuzum :) Yaparsın yaparsın korkma oturma bebeğim :)

      Sil
  9. ellerinize sağlık çok güzel olmuş her zaman ki gibi, gömleğiniz görünce aklıma birşey sormak geldi, üzerinizdeki gömleğim grisini yanda ceplerin olduğu gömleğimi ikici giyişimde bel hizasında çamaşır suyu yaptım yeni olduğu için atmaya kıyamadım çamaşır suyu lekem parça parça iki üç yerinde var ne yapabilirim acaba, yardım ederseniz sevinirim.Elif Dağ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederek başlayayım yorumuma dedim ve devam ediyorum :)
      Akılıma ilk olarak şöyle çiçek desenli dantellerden motif motif aplike etmek geldi.... Belli bir hizada ise çamaşır suyu lekesi azalan formda serpiştirerk birkaç tane daha etrafına dikebilirsin hatta :) Ya da pullarla işleme yapabilirsin , ya da yine boncuklarla falan birkaç hafr birşeyler yazabilirsin işleyerek. Veya kumaş boyası alır karmaşık desenler çizebilirsin :) Ya da bana kargolarsın ben onu adam ederim haha :) Yeri de önemli elbette olmadı fotoğrafını mail de atabilirsin aklında canlanmadıysa bir daha bir bakıp düşüneyim Elifcim :)

      Sil
  10. harika gene süpersin.rengi de dökümlü oluşu da muhteşem..eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim anım beğenmene sevindim :)

      Sil
  11. yanıtınız için teşekkür ederim, dantelle ile aplike yapmak hiç aklıma gelmemişti, deneyeyim olmadı kargolama yaparım artık napalım. İnşallah kurtarırım gömleğimi bide sakarlığıma çare bulabilirseniz daha çok sevineceğim ama neyse..:)Elif Dağ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha sakarlığa çözüm bulamdım henüz Elifcim keşkeeeeee :) Bulunca patent başvurusunda bile bulunmayı düşünüyorum :) Herkese lacım çünkü :)

      Sil