10 Mart 2013 Pazar

Renkli Elbisemin Kalıbı..

Merhaba arkadaşlar sizlerle hafta içinde paylaştığım iki renkli elbisemin çizimini isteyen çok fazla arkadaşım oldu o nedenledirkiiiiii :) Çizimlerini yapmaya çalıştım ve nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum yardımcı olur umarım :)
Fotoğraflar üzerinde anlatmaya çalışacağım lütfen atladığım biryer merake ttiğiniz birşey olursa çekinmeden sorunuz :)
Öncelikle Elbisemi merak edenler bu kız neyi anlatıyor böyle diyenler için bir fotoğraf eklemek istedim ve anlatmaya başlıyorum :)
Evet başlayalım....
Benim kalıp anlatma mantığımı anlayabilmek ve eğer bu anlatacaklarımı tam olarak anlayamadım diyorsanız lütfen KAlıplar başlığındaki diğer kalıp çıkarma işlemlerime de bir göz atın aynı ayrıntıları tekrar tekrar yazmaktan beni azad etmiş olursunuz ben de çok sevinirim :)
Öncelikle omuz, koltuk altı (göğüsleriniz çok büyükse onlarında ölçülerini ekleyin siz) ve belinize kadan olan uzunluklara göre ölçülerinizi kağıt üzrine dökmelisiniz. Sonunda ortaya böyle bir görüntü çıkacaktır. Eğer göğüs ölçüleriniz büyük ise alt kısım içe doğru daralan değil de genişleyen de olabilir sorun değil elbisemiz zaten belden büzgülü olacağı için beli ne kadar geniş tutarsanız büzgüleriniz o kadar fazla olacaktır.
Üst kısmın omuz genişliğini ve yaka yüksekliğini belirlemek için ben mutlaka kıyafeti önce giyer üzerimde gördükten sonra yüksekliği iğne ile belirlerim. Yaka kısmındaki mor çizgiler arka yaka yüksekliği. Ön ve arka aynı olmuyor yani :)
Yani bu kalıbı ön ve arka için aynı şekilde kesin bir fark olmayacak büzgülü olacağı için. Sadece yaa yükseklikleri farklı. Dikiş paylarını da hesaba katarak kumaşı kestikten sonra boyun kısmında çok az kafanızın geçeceği kadar bir kesik bırakmanız yeterli çok geniş yapmayın daha sonra genişletilebilir fakat ek yapmanız zor olacaktır. Kestikten sonra omuz ve sağ-sol kenarlardan dikip kaba halini bir üzerinize geçiriverin. Daha sonra orda üzerinizde iken hayal edip ne kadar omuz açıklığı veya yaka yüksekliği istediğinizi düşünün ve işaretleyin. Dikiş paylarını her zaman hesaba katmayı unutmayın ama... :) Koltuk altlarında büzülmeyi önlemek için göğüslere doğru pensler yapılacak ama eğer çok geniş durduysa koltuk altları isterseniz biraz daha içeriden dikebilirsiniz koltuk altlarını yani üzerinizdeki duruşa göre onu siz belirleyeceksiniz...

Etek kısmına geldiğimizdee ise....
Kumaşınızı alıp ikiye katlayın ve yayın yere.... Bu iki parçayı sakın ama sakın aynı anda böyle kesmeyin ben çizimde bir gösterdim kolay olsun diye :) Yani önce önü kesin sonra arkayı veya tam tersi. Hatta tavsiyem önce arka tarafı kesmeniz daha sonra ön tarafı kesmeniz olacaktır. 
Yukarıdaki çizimde de gördüğünüz gibi önü kısa arkası uzun  ve oval kesim bir etek ucu olduğundan verev kesiyoruz eteği. Öncelikli olarak arka kısmı incelersek. Kumaşı ikiye katlayıp arka orta kumaşın katlı yerine gelecek şekilde kesmeyi düşünürsek, öncelikle belinizin ölçüsünü alıp 4'e bölün ki arka kısımda da kumaş ikiye katlandığı için arka uzunluğu da ikiye bölmüş oluyoruz aslında. Onun için bel ölçünüzün 4'te 1'i ni işaretleyin ve hafif oval olacak şekilde iğnelerle yer belirleyin. Bu bel ölçüsünün olması gereken en düşük genişliği elbette. Sizler bu tasarımda beli daha geniş tutmalısınız ki belde büzgü yapabilesiniz. Beliniz 80 cm ise 95-100 cm gibi bir genişlikte kesinki büzgülü durabilsin etek :) Belin oval olmasına da gerek yok aslında zorlanırsanız düz yapabilirsiniz. Daha sonra eteğin yapmak istediğiniz uzunluklarını belirleyin. Ya uzunluk olarak yazdığım uzunluk benim belimden bileğime kadar olan uzunluk , resimlerde de göreceksiniz eteğin yanı neredeyse bileklerimde . Bu uzunluk size kalmış. Eteğin çanlığı da size kalmış aslında, ben çok fazla kloş olsun veya fırfıra boğulsun istemediğimden açıyı çok geniş tutmadım. Fakat siz açıyı daha geniş de yapabilirsiniz fakat yan uzunluk değişmeyecektir.
Yan uzunluğu da belirledikten sonra arka ksımda uzayan eteğinizin boyunu belirleyin. Bunu ben topuk boyuna göre belirledim, yerlere sürünsün istemediğimden belimden topuğun bitimine olan uzunluğu iğne ile işaretledim ve iki uzunluk arasında verev bir hat çizdim. Böylece yavaşça arkaya uzayan öne kısalan doğal bir görüntü oluştu.Uzun yapsamız da kesip kısaltmak mümkün korkmayın :)
Ön kısma gelince aynı mantıkla kumaşı yine ikiye katlayıp serin ve aynı şeyleri uygulayın fakat bu defa öne doğru kısalacağı için eteğinizin en kısa olmasını istediğiniz uzunluğu belirleyip işaretlemelisiniz dikiş paylarını da hesaba katarak elbette.
Ben bu kumaşta eteğin altını katlamadım çünkü hem kötü duracaktı hem de kumaşım akan veya bozulan bir yapıda değil çok harika bir kumaştı gerek duymadım. Fakat siz bunu şifonla falan yapın bence ve mutlaka dikiş payını hesaba katmayı unutmayın.
Daha sonra eteğin sağ ve sol kenarlarını birleştirin.
Şimdi yapmanız gereken ise üst ve alt parçayı birleştirmek. Önce teyelle birleştirin üzerinize giyin ve tam olarak istediğiniz yüksekliği belirleyin veya iğnelerle de belirleyebilirsiniz. Belirleme işleminden sonra iki parçayı birleştirin. Genişlikleri farklı olabilir dert etmeyin zaten belde büzgü yapıcaz sorun olmaz :)
Kaba olarak bu işlemler biittikten sonra astara geçmelisiniz. Belki kumaşınızda astara ihtiyaç olmayacaktır ama eğer varsa aynı üst ve alt kesimleri astar için de yapmalısınız. Sadece alt kısımda kestiğiniz etek boyundan biraz daha kısa bir boyda astar yapmanız yeterlli olacaktır. Uzun astar yapmayın alttan görünecektir hoş durmaz. Astarı da aynı şekilde dikip hazırlayın. Daha sonra hem astar hem de elbisenin belindeki büzgü işlemini halledin. Ben büzgü işleminde lastik kullandım. Makara lastikler varya onlardan. SArı kullandım renk farklılığı olmasın diye :)
Ben o lastikleri Mezuraya sarmaktan nefret ediyordum hep lastik kaçar büzgü hissi vermez falan :) Bu defa farklı bir yol buldum :) Bundan sonra onu uygulayacağım. Nasıl anlatabilirim bilemiyorum ama deneyeyim. Lastiği uzunca kesip birkaç kat haline getirdim. Eşit üç kat lastik mesela. Bunların bir ucuna düğüm attım. Düğüm kısmını kumaşın bel kısmına biraz diktim ve başladım bel büzgüsünü yapmaya. Yaparken kumaş sabitken lastiği olabildiğince çekerek zigzag modunda dikeceksiniz. Kumaş düz lastik gergin halde bel çizgisinin tam üzerine dikerseniz dikişin bitiminde gerdiğiniz lastik büzüşecek ve sizin belinizde çok güzel bir büzgü yapacak :) Belin sonuna geldiğimde , yani daireyi tamamladığımda da sonuna bir düğüm daha atıp onu da bir güzel zigzagla kumaşa sabitledim ne kaçaaaar ne akaaaaar ne de birşeycikler olur :)

Belleri de büzüştürdükten sonraaaaaa sıra geldi astarla elbiseyi birleştirmeye. Aaaaa öncelikle aşağıdaki resimde yeşil çizgilerle çizdiğim gibi koltukaltlarına doğru pensler yaptım göğse doğru gelecekler. Zaten siz giydiğinizde anlayacaksınız. O bölgede bir yığılma oluyor onu ortadan kaldırmak için depens yapmalısınız kumaşa da astara da. Üzerinide denedğiniz de belirleyin yerlerini ve pensleri yapın.Şimdi birleştirmeye geçebilirsiniz :) Astarın ters yüzü elbisenin tersiyle öpüşecek şekilde yaparsanız içten de dikişler görünmemiş olur pislikten kurtulursunuz :)
Ben sadece kol kenarları ve omuzlarda birleştirdim astarla elbiseyi ki o da yeterli bence... Yaka da birleştirmedim ama. Öncelikle yakalarını yaptım her ikisinin de. Astarın yakasını elbisenin yakasından biraz daha içten kestim. Yani eğildiğimde veye hareket ettiğimde içten astar görünmemiş olacak böylelikle. İkisinin de yakalarını içe katladım ve zigzaglarla diktim. Oval olduğu için gerilme olacak olan oval yerlere ufak çıtlar açmayı ihmal etmeyin. Yakaları ayrı ayrı diktikten sonra iki katı birleştirip iğnelerle dikiş yerlerini belirledim. Kol kenarlarından ve omuz üstlerinden iki parçayı birleştirdim. Böylelikle elbise tamamlanmış oldu.
Kol kenarlarındaki fırfırlar için ise kol genişliğinin iki katı kadar dikdörtgenler kestim. Ben iki renk kullandığım için ortadan kesip rekleri birbirinin farklı olacak şekilde diktim. Daha sonra kenardan bir sıra bol bir dikiş geçtim ve üst ipi çekerek büzgü yaptırdım. Sonra iğnelerle kol kenarlarına iliştirip diktim.
Aşağıdaki resimde 
A ile gösterilen önden fırfırları diiktiğim hiza
B ile gösterilen ise arkadan diktiğim hiza. Yani önden tam koltuk altına doğru dikerken arkadan daha düz bir hatta diktim. İsterseniz arkadan da koltuk altına doğru yapabilirsiniz ama denediğinizde göreceksiniz ki güzel durmuyor, fırfırlar hep ters dönüyor ve koltuk altınızda yığılma hissi verip sizi sürekli terletiyor oalcaklar. Onun için tavsiyeme uzarsanız sevinirim :)


NOT: Büzgüleri daha fazla istiyorsanız bel ölçülerinizi hem üst hem de etek kısmında geniş tutmalısınız...

Evet benim anlatacaklarım bu kadar galiba. Yazım hatalarıma bakmayın çünkü çok hızlı yazmaya çalışıyorum ve belim artık çok ağrıdı bitsin diye dört gözle bekliyorum. Haaaa bir de kemer yaptım kalan kumaşlarımla renkli renkli isterseniz siz de kemer kullanabilirsiniz elbette :)
Atladığım veya yanlış yazdığım biryer varsa lütfen düzeltin ben okumadan yayınlayacağım çünkü haha :)
Neşeli dikişlerrrrr :)

21 yorum:

  1. Ellerine sağlık çok güzel bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Esracım sağol :) Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)

      Sil
  2. Ellerıne saglık teşekkürler .tugba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğbacım artık dikeceksin ama haaaaa :) O kadar anlattırdın bana haha :) Merakla bekliyorum umarım işe yarar anlattıklarım :)

      Sil
  3. bu elbisene bayıldım cnm, yazın tekrar tekrar üzerinde görürüz umarım ama sen eminimki yazın da çok güzel parçalar dikeceksin:)))
    bu arada blogumda değişik bir mim var,dikiş dikenler için kumaş ve model eşleşmesi veya değerlendirmek istediğimiz kumaşı/malzemeyi/giysiyi nasıl değerlendiririz diye karar veremiyorsak blogumuzda fikir alıyoruz. Seni de mimledim cevaplamak istersen:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım da evet yazlık fikirler kafamın içinde uçuşuyor kılık listeyi köşeye koydum bu yazın dikiş listesini yapıyorum kafamda haha :) Bakalım kumaşları güzel bulmama da bağlı elbette bende merakla bekliyorum :)
      Ayrıca miminle ilgili açıklamayı yaptım bloğunda değerlendirmeye aldım :) Sağol canım beni hatırlayıp mimlemeye değer gördüğün için :)

      Sil
  4. Canım ya:) birde zahmetlere girmiş bizim için resmetmiş kalıbnı çıkartmışsın :)
    Ellerine kollarına sağlık
    Püf noktaları diye aklıma yazdım bazılarını ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Eeeeee Zeynebim bir deri parçalı eteği bir de bunu yapıcam demiş ben de anlatmayayım olmaz şimdi :) Gerçi zor bir yanı yok ama dikiş bilmeyen birkaç arkadaştan da mail aldım elbiseylle ilgili artık yapsam iyi olur dedim :) Daha o kadar mail alıyorumki nasıl diktiğime dair bu işin internetten anlatım video işine girsem bütün gün konuşmaktan boğazım çaltar yazmak kolay geliyor :) Umarım yardımcı oluyordur :)

      Sil
  5. astarlama işi beni biraz gersede bazen çok gerekli oluyo güzel anlatmışsınız :) çok yoruyoruz sizi gerçekten hakkınızı helal edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Astarlama işini ben de sevmiyorum ama kumaş o kadar güzeldiki mutlaka kullanmalıydım ve astar da kesinlikle gerekli oldu napalım bazen zorunda kalıyoruz :) Yoksa özellikle içi göstermeyen kumaşları tercih ederim ben sırf astarsız olsun diye :)
      Ne demek ben severek yapıyorum bir hak beklemiyorum inanın :)

      Sil
  6. şenay, hiç üşenmiyon da bu kadar uzun ve detaylı anlatmaya maşallah sana kuzum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Filizcimmm çenesi düşük insanlar vardırya (ben aynı zmaanda çenesi düşük kategorisine de girebilirim :) ) benim de elim bir düştümüüüüü Allah korusun daha yazarım da üşenmem vallahi :)

      Sil
    2. şenay ,benim de çenem düşük ama elim düşük değil, zira yavaş yazıyorum yavaş yazdığım içinde yazacağım şeyi unutuyorum böylelikle uzun yazmaktan vazgeçiyorum. bende 10 parmakla yazmak istiyom !!!

      Sil
    3. haha :) Canım ben üniversiteyi bitirdiğimde 10parmak klavyeyle ilgili bir program vardı onu yüklemiştim bilgisayarıma. Belki iki ay çalıştım gece gündür yapmak için azmetmiştim. Serçe parmaklarım artık sinir krizleri geçirip kasılıp duruyorlardı yüzük paröaklarımda öyle ama inat ettim hele o bitirme tezlerini dünyanın parasına başkalarına yazdırınca insan içerleniyor :D Ben de azmettim 10parmak yazmayı öğrendim, ondan sonra da asla bırakmadım bilgisayarda günlük tutmaya, sürekli birşeyler yazmaya başladımki unutmayayım :) Ondan sonra iş hayatında zaten hep yazmalı raporlu şeylere denk geldiğim için bırakamadım da böyle kaldı işte :) Şimdilerde sol serçe parmağı pek kullanmıyorum aslında 10 değil 9 parmak yazıyor sayılırım ama yazıyor muyum evet :)

      Sil
  7. Şenay Hanım, elinize, dilinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız...sadece alt ve üst parçanın birleşimini anlayamadım.önce teyelleyin sonra birleştirin, daha sonra büzgü yapıcaz, demişsiniz. Alt ve üst parçayı normal dikişle birleştirdikten sonra mı lastiği geçiyoruz? Alt ve üst parçanın genişlikleri farklı olunca nasıl olur ki... Bir de altta lastik olunca esner rahat giyilebilir ama üstte lastik olmayınca giyimde sorun olur muki...Bilemedim ama çok merak ediyorum (seda)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seda Hanımcım ben şöyle yaparım :)
      Öncelikle tüm kıyafetlerimi her aşamada giymeye çalışırım prova ederim. Alt ve üst parçayı hangi yükseklikte birleştireceğimi az çok bilirim ama üzerimde nasıl duracağını merak ederim ve üzerimde de görmeliyim :) O nedenle dedimki önce bir teyelleyin dikeceğiniz yerden veya iğneleyin ama iğnelerseniz giyip çıkarırken batar diye teyelleyin dedim. Üzerinizde görün de emin olun tam da oradan dikeceğinize veya bakınca azcık daha yukarıdan mı diksem yüksek belli mi olsa gibi düşünceler için son bir bakış hakkınız olur böylece :)
      Dikeceğiniz yeri kesin olarak belirlediğinizde de önce altı üste birleştirin. Bu elbise için bel büzgülü lduğundan altın üst genişliğine eşit olması muhakkak gerekli değildir. Fakat alt üstten farklı olursa nasıl birleştiririm demişsiniz. Nasılsa büzgüler oalcak siz uzun olan parçanın dikişinde birkaç yerde mini mini pililer kulalnabilirsiniz. Mesela arkada pililer ortalarda istenir genelde daha hacimli görünür önde ise yine ortaya yakın mini mini pililer vererek uzun kısmı yedirebilirsiniz. İğnelerle pilileri yapıp yanları ilk etapta ve daha sonra bütün beli birleştirip diktikten sonra:
      LAstikle büzgü verme işine geçeceksiniz. Aynı dikişinizin üzerinden büzgü yaparsanız çok güzel olur. Ben iki parçayı birleştirdiğim yerden lastikle büzgüsünü yaptım. Daha sonra da parçaların birleşim yerine sürfile geçtim. Bele lastiği takınca büzgüsü olmuş olacak ve sizin yaptığınız mini pililer de büzgüye katkı sağlayacak sırıtmayacaktır :)
      Fakar eğer büzgülü bir yapısı olmayacaksa elbisenin aynı genişlikte olması gerekecek elbette :)
      Bilmem anlatabildim mi Seda Hanımcım :)

      Sil
  8. çok teşekkür ederim zaman ayırıp açıkladığınız için ....

    YanıtlaSil
  9. Çok detaylı ve güzel bir anlatım olmuş
    Sevgiler

    YanıtlaSil