4 Eylül 2012 Salı

Ve Karşınızda Dantel Ceketim...

Evettttttt :) Çok mutluyum çünkü uzuuuuunnn zamandır aklımda olan dantel ceketimi yaptııııım ve listeden bir yapılacağı daha çıkarmış olduuuummm :) Aslında dantel ceketimi yapmaya başlamadan önce başka birşey vardı aklımda fakat ortaya bu çıktı. Nasıl yaptığımı da elimden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım ve anlatacağım fakat bu benim İLK ceket veya ona benzer birşey dikişim :) O nedenle lütfen kusurlarımı mazur görünüz :) Umarım beğenirsiniz :)
Anlatıma geçmeden önce fotoğraflarımı çeken canım eşim EMRE'ye Çok teşekkür ediyorum. Bu ceketi dün dikerken Ece ile ilgilendiği ve diğer tüm işleri de yaptığı, bana zaman tanıdığı için ayrıca teşekkürü bir borç bilirim :)

Evet ceketim böyle bir ceket oldu sonunda. Nasıl yaptığıma gelince aşağıyı takip ediniz Lütfen :)

Öncelikli olarak astar olarak eşimin eskiyen beyaz bir gömleğini kullandım. O gömleği uzun zamandır kollarını kesip spor sıfır kollu bir gömlek yapmak ve yakasını süslemek vardı aklımda ama kısmetinde astar olmak varmış :) Gömleğin kollarını fazlalık yapmaması için ilk önce kestim ve yere yatırdım gömleği. Üzerine sevdiğim ve kalıbını beğendiğim bir yeleğimi koyup kalıp olarak kullandım. Gömleğe iğneledim yeleği ve etrafından her iki taraftan da 5'er cm bırakarak kestim. Altından da 10 cm kadar bıraktım bu yeleğim biraz kısa ve ceketimin daha uzun olmasını istiyordum. Böylelikle omuz ve yaka kısımları zaten hazır oluyor gömleğin kendisinden :)
Gömleği oradan buradan kesince danteller için kalıp çıkarmak istedim ve renkleri de karışmasın diye koyu bir malzemeyle kalıp çıkardım.
Kalıpları dantelin üzerine koyup dantel parçalarını da kesip oluşturdum. Daha sonra bu parçaları sadece omuzlardan, sağ ve sol birleşim yerlerinden birleştirdim. Bu arada astarında sağını solunu birleştirdim. Daha sonra da birleşmiş parçaları birbiriyle birleştirdim. Şöyle ki dikilmiş dantel ceketi astarın üzerine geçirdim ve iğnelerle dikiş yerlerini üst üste getirip iğneledim.
Yukarıda ve aşağıda gördüğünüz gibi sadece ek yerlerinden iğneledim ve daha sonra da tüm dikilecek yerleri teyelledim.


Yukarıdaki resim dikilecek yerlerin teyellenmiş halini gösterebilmek için koyulmuştur :)
Aşağıda ise kollar var. Kolları da kol boyumu ölçerek kestim ve birini açık birini kapalı olarak görebilmeniz için fotoğrafladım. Gördüğünüz gibi gömlek kolundan kesildikleri için düğme yerleri de duruyor. Sorun değil o kısmı ben birbirine diktim zaten dantelin içinde kalacağı için görünmeyecekti :)
Kolları da dantel üzerine yatırdım ve o parçaları da kestim. Keserken kolların uç bölümlerini biraz daha uzun kesmeye özen gösterin çünkü içine kıvıracağız, sonradan kısa gelmesini istemeyiz :) Gerçi gelse de ona da çare buluruz panik yok :)
Kolların dikilmiş ve teyellenmiş halleri aşağıdaki gibidir :)
Daha sonra kolları da cekete birleştirip teyelledim ve ceketimin kaba hali çıkmış olduuuu :) Aaaa bu arada kolları birleştirmeden önce ceketin teyelle tutturduğumuz tüm yerlerini dikiyoruz çünkü bazı yerler kol takıldıktan sonra dikilemiyor biliyorsunuz :) Ceketimin fotoğrafını çekerken Alex de acaba bu ne diye geldi tadına baktı yokladı ve beğenmeyip gitti :) Çok meraklıdır kendisi :)

Aslında aklımda ceketimin tamamını aynı renk dantelle yapmak vardı. İlk başta acaba astarını kırmızı yada mercan falan mı yapsam diye düşünmedim değil :) Ama ceketin yaka kısmına geldiğimde dantelimin biteceğini baştan bilemedim. Ya çok ince bir yaka yapacaktım ki hiç hoş olmayacaktı ya da farklı birşey deneyecektim çünkü yeterince dantelim kalmamıştı. Hemen koştum kumaşlarımın arasına ve tüm dantellerimi döktüm. Aslında çok güzel dantellerim de var ama siyah-beyaz nedense çekiyor beni ve siyah dantelle kombin etmeye karar verdim. Yaka kısmına ve boynuna siyah dantel kullanmaya karar verdim. Öncelikle yaka oval mi gelsin yoksa farklı mı yapayım diye düşündüm. Birkaç dantel parçası kesip ceketin üzerine koydum ve bu şekilde üçgen kesim yapmaya karar verdim. Dantel yaka da düzgün durmayacağı için dantelin arasına ekru tonlarında bir keten parçası kestim ve yerleştirip etrafından iğneleyip diktim ve sabitledim. Böylelikle dik durabilen düşmeyen ve sarkmayan yakalarım oldu :) 
Yakaları yerine yerleştirip gömleğin kendisinden gelen boynuna da siyah dantel diktim ve yakanın devamı süsü verdim. Ceketim ön sağ ve sol parçalarının içine de siyah dantelle kapladım ki olurda ceketin önü açılırsa yaka birden kesilmiş gibi olmasın ve sırıtmasın diye düşündüm. Sonra yakalar tamamlandı ve kollara da yakada kullandığım dantelin güllerinden şeritler keserek diktim ve ceketimi tamamlamış oldum. En zor kısmı ise teyelleri ve dikiş artığı ipleri toplamak oldu benim için . Çünkü hiç sevmem :)
Umarım anlatabilmişimdir arkadaşlar ve umarım beğenmişsinizdir...





66 yorum:

  1. Anlatım harika,ceketin modeli ve renkler çok uyumlu ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehtap Hanım :) Beğenmenize sevindim...

      Sil
  2. ceket çok tatlı olmuş :) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. şenay güle güle giy çok güzel olmuş, ben hala cesaret edip kesemedim divitin ceketimi sen dikmiş giymişsin çok ta yakışmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Goncacım :) Ama cket ayrı bir zormuş gerçeken :) Sadece her aşamada keserken bir kez daha düşündüm ve hata yapmamaya çalıştım o kadar :) Haadi bir cesaret senin ceketi de bekliyoruz :)

      Sil
  4. Güzel olmuş güle güle giy,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık şenay hnm.Çok iyi olmuş gerçekten ben çok beğendim.Güle güle giyin.Şöyle bir hayal ettim jean pantolonlada çok iyi durur gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve Hanım teşekkürler :) Evet kot pantolonla da denedim çok güzel durdu ama o şekilde fotoğraflamayı unuttum heyecandan :)

      Sil
  6. harika görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmeniz beni çok mutlu ediyor :)

      Sil
  7. gene çok güzel olmuş gene güzel gene güzell :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin Hanım teşekkür ederim :) Şımartıyorsunuz beni :)

      Sil
  8. EŞİNİZDE NE GÜZEL İLGİLENİP BAKMIŞ KIZINIZA TEBRİK EDİYORUM ONUDA BENİM EŞİMİ KUMAŞ ALIŞWERİŞİ İÇİN DIŞARI BİLE ÇIKARAMAM BAYILIR SIKINTIDAN DÜKKANLARDA :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha :) Yasemin kumaş alışverişine o da gelmez herhalde :) Sıkılıyorlar ne yapsınlar hem anlamadıklarını söyleyip sıyrılıyorlar o konuda hak vermek lazım galiba erkeklere çünkü ilgi alanlarına girmiyor :) Eşim de teknoloji ile marketlere girdimi ohoooo saatlerce kalabilir :) Bende orda sıkılıyorum bahaneyle kaçıyorum napalım şimdi zorla güzellik olmıyor eşinizi çok suçlamayın :)

      Sil
  9. iyiki dantelin yetmemiş :D beyaz olsa yaka bu kadar kendini belli etmezdi. siyah beyaz uyumuna bende bayılırım çok güzel olmuş şenaycım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım :) Yaptıktan sonra ben de aynı şeyi söyledim :) İyiki bitmiş dantelim :)

      Sil
  10. Harika olmuş canım,ellerine sağlık.
    Çok da yakışmış,güle güle giy:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ZEL yapmaya çalışıyorum işte :)

      Sil
  11. Alex de agzinin tadini bilmiyormus ceketin tadini begenmemis ya :) Siyah beyazin asaleti, senaycimin marifeti ve zerafetiyle ortaya bu guzel ceket cikmis, bayildiimmm, senay hanim cok begendim bizimlesin :) dry zenco :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :) Beğenmeniz ne kaadr güzel Derya Zenco hanım :)

      Sil
  12. Galiba profil alabildim :) guzel ceketinin serefine : ) derya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki bambaşka bir kişi olmuşsun profil alınca kısss :) Hep böyle yemekli birşeyler gelsin aklına ama :D Zencefil nane limon ama sağlıklı şeyler hepsi tebrik ederim :)

      Sil
  13. Hahaha hep yemek ismi, dervisin fikri neyse zikri de o iste, zaten ne geliyorsa basima cenem yuzunden geliyor (hem yemek manasinda hem de cene dir dir manasinda) her neyse : ) nane limon iciyordum oradan esinlendim, daha dogrusu tikiniyordum, tikindiklarim arasinda en isim yapmalik buydu, kus lokumu, armut, findik, misir secemezdim hak verirsin ki : ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha :) Kıs kuş lokumu fondık mındık hepsini aynı anda tıkınıyorsan helal olsun sana ne diyim :) Nasıl 36 beden kalıyon o çeneynen bilmem yani :) Bir torpilin mi var nedir yüksek yerlerden :)

      Sil
    2. E zor oluyor tabi formumu korumak : )))))

      Sil
    3. Birseyler yemezsem sifir bedene dusmekten korkuyorum falan : )

      Sil
    4. Amaaaaannn sakın kuzum sıfır beden falan olmayasın ye sen ye :) Nane limonunu da iç yanında da salıklı zayıfla :)

      Sil
  14. Ceketin cok tatli canim ya bak imrendim bende ceket giyicem yarin, ozendiriyorsun beni boyle moda dikis gibi seylere, alir ceketime dantel eklemeye kalkarim, yaka keserim derken ceketi pert edersem karismam ha, gonderir tamir ettiririm sana ona gore : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha :) Tamir yapmıyorum kuzum :D Yenisini dik de alıştım dikerim :) Ama sen yinede kesip biçme elleme ceketide diğer kıyafetleri de :)

      Sil
  15. zulaltan filiz5 Eylül 2012 00:03

    ooooooo ceket yayına girmiş habarım yok be :) mütiş şık bir ceket olmuş. bir erkek gömleği nelere kadirmiş bak sen çok da güzel anlatmışsın çok zarif olmuş çok da yakışmış :) artık şık davetler seni bekler :) eşine dönüp eeee beni nereye yemeğe götürüyorsun?? diye bir sor bu şıklık boşa gitmesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha :) Filizcim ben de onu diyordum dikiyorum dikiyorum biryere gittiğim yok :) Dolap bana elbise tükürecek ben hala dikiyorum dolaba tıkıyorum :) Haklısın Emreye bir söyleyeyim bakalım :)
      Beğenmene sevindim ayrıca Filizcim :)

      Sil
  16. Yeni blogunuz hayırlı olsun! Daha fazla dikiş blogu daha fazla okunacak konu heyyy :D
    irem
    www.kendindik.com

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. süper değişim
    eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Cepaynası :) Bloğuma hoşgeldin :)

      Sil
  19. cok güzel ellerinize sağlık banada beklerimn sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar:)
    Ziyaretinle tanıştığımıza memnun oldum:)
    Yeni cicini güle güle giy canım,çok güzel.Ellerine emeklerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seval Hamın Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.. Tanıştığımıza ben de memnun oldum, güzel sitenizden ilham alacağıma eminizm :)

      Sil
  21. her zaman ki gibi harikasın arkadaşım en sonunda beni de dikişe başlatacaksınız!! kız çocuğum olursa kaçınılmaz son diye düşünüyorum zaten :)) ellerine sağlık süpersin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Çok tatlısın Duygucum :) Evet kız çocuğun olunca cicili bicili birşeyler yapmamak için zor tutarsın kendini, şunu da yapayım bunu da derken bakmışsın arada kendine de yapmaya başlamışsın :)

      Sil
    2. öyle olacak büyük ihtimal :)

      Sil
  22. amannnn allahımmmm, bu nasıl güzel bir ceket ve sen bunları singeri almadan önce yaptım sanırım, helal olsun sana. Bende dikişin Dsini bilmezken aldım aynısından ama hala bir gelişme yok bende, ve gelişeceğide yok bu gidişle. Hayranlıkla izledim nasıl yaptığını. Sevgilerimle........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marifetli Cadı hoşgeldin ve gelir gelmez ne kadar güzel yorumlar bunlar :) Her gelen sizin gibi içten olsa ohoooo ben ceket üstüne ceket yapayım bütün gün :) Evet Ceketimi minik makinamla yaptım :) Hakkını yemeyelim ama herşeyi diker minik kuzum da başka birşey yapamazdı :) Onun için çok amaçlısını alma gereği hissettim artık :) Olur olur sizinkinde de gelişme olur sadece canınız şu an çekmiyordur olabilir :)

      Sil
  23. tam bir yaratıcılık ve değerlendirme abidesi olmuş :) yapım aşamalarını okudukça aa ne güzel fikir deyip durdum. ben olsam kalıp bulmakla uğraşırdım :)bu arada seni dantel kraliçesi ilan ediyorum bu sezon en güzel dantel projelerini sende gördüm.ellerine sağlık şenaycım.öpüyorum çok.Z.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili F çok teşekkürler :) Tacımı bir ara kargolarsın artık elimden alan olmazsa tabiki :) Şaka bir yana o kadar dantel aldım ki bu yıl moda olduğunu görünce hala da evde dolu dolu var ama yaz bitti ben dantellere yetişemedim :) Seneye artık yeni projelerle buluşuruz dantelle :)
      Bu arada ben kalıp falan aramam kalıbım kendime uyan kıyafetlerimdir :) Dergi dergi kalıp arasam bulamıyorum yada ben beceriksizim o konuda onun için kendi kalıplarımı kendim çıkarıyorum işte :)

      Sil
    2. Hahaha :) kendi kendime gülme krizine girdim Z cim :) Z olarak yazdığımı düşündüğüm yoruma F yazmışım yazınca anladım :) Aslında sana teşekkür etmek istediğimi anlamışsındır :) Bu vesileyle F'ye de sevgilerimi iletirsin :)

      Sil
  24. Öncelikle blogunuz hayırlı olsun.Çok iyi yapmışsınız.Tabii ki hemen sizi takibe aldım.Ceketiniz çok güzel olmuş size de çok yakışmış ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim geldiğiniz için :) Evet blog açmakla iyi yaptığımı şimdi farkediyorum iyiki açmışım :)

      Sil
  25. siyay beyaz uyumu ve dantel fikri çok yaratıcı,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Dantelle herşey güzel oluyor sanki :)

      Sil
  26. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Huzur Moda.. Bloğuma da hoşgeldiniz :)

      Sil
  27. Harika olmuş ellerinize sağlık :) aynı dantelin siyahı var bende, ceket çıkmaz ama bluz olabilir aslında :) neyse sizin ki çok şahane olmuş, güle güle giyin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, cekete hakikaten çok fazla kumaş gidiyor. Hele kollar hiç görünmediği halde kumaş yiyor resmen :) Dantelden bluzlar da harika oluyorlar :)

      Sil
  28. Güzel fikir ellerinize sağlık:), güle güle giyin:)

    YanıtlaSil
  29. çok şık olmuş valla bayıldım ellerinize sağlık pratik ve bi o kadar harika bir ceket çıkmış ortaya anlatım açıklayıcıydı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakibe Hanımcım çok teşekkürler güzel yorumunuz için :)

      Sil
  30. beyaz bambaşka canım yaa mükkemmel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beyaz ve siyah kıyafetlerde vazgeçilmez hakikaten :)

      Sil