26 Eylül 2012 Çarşamba

Şenay Nasıl Kalıp Çıkarırrrrrr :)

Evet arkadaşlaaar :) Yazının başlığından da anlayacağınız gibi nasıl kalıp çıkardığımı sizlerle paylaşmak istedim.. Bundan önce de nasıl kalıp çıkardığıma dair çok fazla soru gelmişti ama ben bir kalıpla çalışmam birazdan anlattığımda siz de göreceksiniz. Çoğunlukla bir kıyafetimi kumaşa koyar dikiş yerlerinden iğneler onu kalıp olarak kullanırım. Peki dikmek istediğim şeye benzer bir kıyafetim yoksa ne yaparım ona bakalım :)
Dün akşam Seda adında yeni bir blog takipçim benden yardım rica etmiş ve aklıma hem ona anlatırken hem de yardımcı olabilmek için herkesle paylaşabileceğim bir post hazırlamak geldi... Umarım açıklayıcı olur... Bu postu daha sonra ana sayfada sekme olarak da ekleyeceğim kısa yoldan oradan ulaşabileceksiniz arkadaşlar... Çok uzatmadan anlatmaya başlayayım isterseniz :)

Öncelikle basit birşey olsun çok da kafanızı karıştırmayayım diye Seda Hanımın dikmek istediği Çan kız çocuk elbisesinin kalıbını çıkartmayı anlatmak istedim. Aşağıdaki ilk resim benim kalıbı çizdiğim halim ama ben bunu A4 boyutunda bir dosya kağıdına çizdim siz de öncelikle bir kağıda çizip her türlü hesabı ve tasarımı yaptıktan sonra kalıp çıkarırsınız boşuna büyük parçalarla defalarca uğraşmamış olursunuz böylelikle.

Aşağıda ölçmeniz gereken uzunluk ve genişlikleri numaralayarak yazdım. Benim orada yazdığım ölçüler tamamen anlatabilmek adına salladığım değerlerdir Ece okulda olduğu için birebir ölçü alma şansım yoktu fakat bir an önce de anlatmak istiyorum.. Siz kendi doğru ölçülerinizle yaparsınız artık :)

Öncelikle kağıdın tam ortasına boydan bir çizgi çizin. Bu bizim burun-göbek hizamız olacak yanı orta noktamız :)

Daha sonra elbisenin omuzlarının başlayacağı yere öylesine bir çizgi ile belli ediniz. Bu bizim omuz başlama hizamız olacak.

1- Omuz-Diz uzunluğu
Omuz diz uzunluğunu veya elbiseyi bileğe kadar yapmak istiyorsanız omuz-bilek uzunluğunu ölçün. Ben dize kadar bir çan elbise için diz uzunluğunu ölçtüm ve işaretledim.

Daha sonra orayı da bitiş noktası olacağı için boydan bir çizgiyle belirledim.

2-Omuz Genişliği

Çocuğunuzun omuz genişliğini ölçeren üzerinde bir t-shirt olursa o t-shirtün dikiş yerleri arasındaki mesafeyi ölçmeniz sizin için daha sağlıklı olabilir. Fakat her aşamada oolduğu gibi bu aşamada da yapacağınız elbise modeline göre seçiyorsunuz uzunlukları, düşük omuz isteyebilir ya da askılı bir elbise tercih edebilirsiniz ona göre de bazı revizyonlar yapmanız gerekebilir.
Omuz genişliğini ölçüp ikiye bölecek ve sağ-sol eşit şekilde kağıtta işaretleyeceksiniz. Buna 2 numarasını verdim.

3-Omuz-Göğüs Yüksekliği
Çocuğunuzun omuz-Göğüs(koltukaltı ) hizasını ölçüp yüksekliğinizi orta çizgide işaretleyin. (3 numara)

4-Omuz-Bel Yüksekliği
İster omuz-bel ister göğüz-bel hizasını ölçüp gereken yeri işaretleyin.(4 numara)

5-Bel-Kalça Yüksekliği
Bel-kalça yüksekliğini ölçüp gereken yeri işaretleyin. (5 Numara)

6-Kalça-Diz Yğksekliği
Zaten Omuz-Diz hizasını ölçüp önceden çizgiyle belirlemiştik buna da 6 numara dedim.

7- Göğüs-Koltuk Altı Genişliği
Yükseklikler bittiğinde genişliklere devam ediyoruz ve öncelikle göğüs genişliğimizi koltuk altlarımıza kadar ölçüp ikiye bölüyor ve sağ ve sola eşit gelecek şekilde yerlerini işaretliyoruz. İsterseniz göğüs genişliğinizi komple tam daire ölçüp dörde de bölebilirsiniz. İkisi de aynı şey olacaktır.

8-Bel Genişliği
Daha sonra belimizi tam daire ölçüp önce ikiye bölüyor ön arka eşit uzunluğunu buluyoruz daha sonra da sağ-ve sol kısma eşit gelecek şekilde kiye bölüp işaretliyoruz.

9-Kalça Genişliği
Kalçamızı da aynı şekilde ölçüp işaretliyoruz. Kalça genişliği derken genellikle basen genişliğini alırım ben en geniş bölge orası oluyor bende :) Siz en geniş neresiyse orasını alınız ki sonradan dar gelmesin.

Tüm bu ölçüleri yerlerine işaretledikten sonra gerisi size kalmış. Omuzları geniş mi dar mı istersiniz yoksa arkadan fermuarlı bir elbise mi istersiniz. Ben bu elbisede yakayı görüyorsunuz göğüs hizasına gelmeden bitirdim siz düz de yapabilirsiniz istediğiniz şekilde de. 2-3 arasına koltuk altı olacağı için kavisli bir çizgi ile birleştirdim. Farklı renklerle göstermeye çalıştım ve 3 farklı elbise modeli var kağıtta. Mavi olan(ortadaki) gibi keserseniz kalçadan sonra başlayan kloşu olur, turuncu olanı seçip koltuk altından genişleyerek keserseniz çan bir elbiseniz olacak, yeşil olanı seçip düz keserseniz de düz bir elbiseniz olacaktır.

Astar kısmına gelince isterseniz kumaşınızın ip akma özelliği çok yoksa kollaarı ve elbisenin altını içe kıvırıp dikebilir astar yapmadan da hallederim diyebilirsiniz ya da astarı da yine kumaşınız gibi aynı şekilde kesip önce astar ve kumaşı koltuk altı ve boyun kısmından birleştirip ters çevirirseniz katlamalardan da rahatsız olmazsınız :)
Elbisenin arkasından fermuar veya düğme dikecekseniz arkayı tek parça değil de iki parça yapmanız gerekecektir. Bu kalıbı ikiye bölecek ve öyle kullanacaksınız. Fakat unutmamanız gereken şey orta kısımda dikiş paylarını vermektir. Yoksa elbiseniz arkadan sıkacak patlayacaktır :)
Bu tamamen benim uydurduğum birşey olduğu için hatalarım olabilir ve zaten çok hızlı hazırlamaya çalıştım çünkü daha yapacak bir sürü işim var :) Bir pantolon dikişi esnasında Seda Hanımın yardım ihtiyacını görünce herkese ayrı ayrı anlatıp asllında işimi uzatıyorum zamanım değerli onun için bir defada düzgün birşey neden hazırlamayayım :) dedim ve bunları çizdim yazdım ekledim falan yoruldum ama çok huzurluyum şu anda :) Daha ne yazabilirim şu anda aklıma birşey gelmiyor ama siz sordukça anlatır ve yazıya eklerim beynim durmuş vaziyetteyim :)
Güzelllllllll, Kolaaaaaaayyy, Eğlenceliiiiiiiiii, Profesyonel dikişler efendim hepinize :)

32 yorum:

  1. Şenay' cığım, vakit ayırıp ne güzel anlatmışsın. Ben de biraz okuldaki El işi dersinden, biraz Burda dergisinden öğrendiğim kadar bir şeyler dikmeye çalışıyorum. Senin kalıp çıkarma tarzını görmek iyi oldu,yanlış bir şey yapmadığımı anlamak iyi geldi. :) Çok sağ olasın.
    Uygun bir zamanında kolları da nasıl yaptığını anlatabilirsen çok sevinirim. Kollu elbise veya bluzları Burda kalıbıyla ya da bir gömleğimden kalıp çıkararak yapıyorum, sen mutlaka daha pratik yöntemini biliyorsundur.
    Teşekkürler ve sana kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki Nowacraft :) Şimdilik arkadaşın acil yardıma ihtiyacı vardı vakit ayırıp anlattaım :) Ama kol kalıbı veya özel kalıpları nasıl çıkardığımı da anlatırım :)

      Sil
  2. Dikiş için cok faydalı bir post olmuş emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  3. ne güzel ayrıntılı bir anlatım olmuş:) çok yardımcı olacaktır dikişle ilgilenenlere:) ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa sizi yorumlarda görebilmek gerçekten çok hoşuma gidiyor :) Teşekkür ederim :) Az laf çok iş düsturuyla çalıştığınızı biliyorum ve vakit ayırdığınız için teşekkürler ECERCE :)

      Sil
  4. Ecemin boya kalemlerini dagitmissin cabuk topla : ))) cook faydali bir esere daha imza atmissin senoscum ellerini saglik, usenmeyip yapmissin ama cok dua alicaksin balim tenkyu : ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ecenin boya kalemleriydi ama topladım :) Görse kızabilirdi o gelmeden topladım :)

      Sil
  5. GÜNAYDINLAR

    İLK İŞİM HEMEN BLOGUNUZU AÇMAKTI VE KARŞIMDA GÖRDÜĞÜM KALIPLA ŞOK OLDUM INANIN.. COOKK MUTLU OLDUM VE COK SEVINDIRDINIZ BENI.. BU ILGINIZE KARŞI COK TEŞEKKÜR EDERIM INANIN COK FAYDALI OLUCAK BENIM IÇIN.. BIR ARA KISA BIR SÜRE İSMEK KURSUNA GITMIŞTIM ORDAN HATIRLADIM YAPTIKLARINIZI INANIN COK İŞİME YARIYCAK KISMET OLURSA HAFTA SONU DENIYCEM... ZAMAN AYIRIP ANLATTIGINIZ ICIN İÇTEN TEŞEKKÜR EDİYORUM SİZE.. KOLAY GELSİNN...

    SEDA..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek Seda Hanım. Yardımcı olmayı gerçekten severim ve zaten o kadar soru oluyorduki kalıplar hakkında bende bir defada anlatayım da herkes görebilsin diye düşündüm :) Bu en basitlerinden biriydi ama siz asıl durumu anladıysanız üzerinde değişiklikler kolay olacaktır. Bazı parçaları uzun kesip bazılarını değiştirince model de değişecek :) 40 kere ölçün bir kere biçin sonra alışacaksınız zaten :)

      Sil
  6. Teşekkür ederim Süslü Püslü :) Siz de bloğuma hoş geldiniz ben de sizinkine geldim :)

    YanıtlaSil
  7. aynen dediğiniz gıbı bı kaç kez yapsam alışırım dıye düşünüyorum.. kısmetse hafta sonu deniyecegım kızımın ölçülerini alayımda cimcime durursa tabiki:) tekrar teşekkür ederim... inşallah yaptığım eseri sizinle paylaşırım.. güzel olursa tabiki.. bu arada mail adresinizi vermıyorsunuz sanırım.. ordan mail atardım size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşın lütfen çok memnun olurum beğenmeseniz de paylaşın neler yapılabilir ona bakarız :)

      Sil
    2. Bu arada mail adresim (senaybas2005@gmail.com) ama ona pek bakmam göremem mailinizi :) siz (senay-atilgan@hotmail.com) dan bana ulaşırsanız daha sağlıklı olur :)

      Sil
  8. senaycım destek ve yardımların için tekrar çok teşekkür ederim cok opuyorumm canım seniii

    YanıtlaSil
  9. ama ben şimdi çok kıskandım şenay ben hazır kalıplarla debelenip orasını daralt burasını kısalt uğraşırken sen ne güzel kalıplar çıkarıyorsun valla kumaşların ardından kalıp da derken adım kıskanca çıkacak blog dünyasında :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :) Kıskaaannççç :) Yok be kuzum şaka yapıyorum . Ben de hiç öyle dergi mergi olmadığı için ve evde aklıma gelince hemen yapma azmiyle yandığımdan kalıp falan aramadım hiç ne yapim kendime göre yöntemler geliştirdim ki herhalde mantıklı olan da budur :) Ama ceket pantolon gibi çok parçalı şeylerde sökmüyor bu onlar komplike şeyler onlara kendi elbiselerimi kalıp yapıyorum :)

      Sil
  10. Picasa web de cok guzel detayli kitaplar var kalip cikrmakla ilgili birde modelistlerin kullandigi yardimci kitaplar isterseniz

    https://picasaweb.google.com/112181494913871185645/Systemschnitt_1

    bunlardan biri
    https://picasaweb.google.com/olgaveronicamail

    https://plus.google.com/photos/100021911094050457050/albums?banner=pwa

    Sonuncusuda da harika kitaplar var... Boylece aklinizdaki istediginiz modeli rahatlikla yapabiliyorsunuz... Ben birde sewingtutorials.blogspot.com dan cok faydalandim.. Kolay gelsin.:))
    Ozlem

    P.S. SIKIlmayip baska bloglarada bakmak isterseniz gonderebilirm...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem hanım yorumunuzun içinde bir sürü URL olduğu için galiba yorum Spamlar içine düşmüş ve ben oraya bakmayı hiç aklıma getirmediğim için göremedim. Bugün baktım ve ancak gördüm ve ne kadar faydalı bilgiler vermişsiniz aslında yeni gördüğüm için üzüldüm. Mutlaka inceleyeceğim incelemez olur muyum :) Öok teşekkür ederim yeni birşey gerekirse de yardım istemeye çekinmem asla teşekkürler :)

      Sil
  11. elbisenin fotoğrafını ilk bakışta çantaya benzettim nasıl beğendim nasıl :))))))

    YanıtlaSil
  12. ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSINIZ DEVAMINI BEKLİYORUZ SABIRSIZLIKLA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Elbette gelecek fakat bu arada özel bir kıyafet isteğiniz vaarsa ona göre de hazırlayabilirim haberiniz olsun :)

      Sil
  13. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. emeğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Vallahi harikasınız , yemin ediyorum neredeyse girmediğim blog kalmadı izlemediğim video kalmadı ama maşşallah size çok güzel anlatmışsınız, ellerinize sağlık :)
    Pratik dikişle ilgili bir çok bilgi varken daha profesyonel isteyenler için tıkalı , çok faydalı olmuş tekrar teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok sevindim işinize yaramasına sevmenize, çok mutluyum inanın. Benim amacım da birkaç kişi dahi olsa yardımcı olmaktı ve amacıma ulaşıyorum galiba :)
      Teşekkür ederim :)

      Sil
  16. Merhaba omuz göğüs hizası çok küçük değilmi? Benim bebeğim 9 aylık 10 cm acaba yanlışmı ölçüyorum :( Heeeeeelp :..)

    YanıtlaSil