Mutfak diye bir bölüm açmıştım bir ara unuttum haha. Bir su böreği yapıp koymuşum başka da birşey yapmamışım nedense :) Oysa ben pastalar börekler pişiririm sürekli ( kilo almayalım diye abartmamaya çalışıyorum elbette :) )
İki gün önce canım milföylü börek yapmak istedi. Hamur işine bayılırım ve milföye ayrı bir bayılıyorum napalım :) Arada canım ister böyle ben de yaparım , sonra gelde yeme gelde kilo alma hadi bakalım :)
Neyse.... Buna galiba talaş böreği deniyor ama içindeki malzemeler biraz farklı talaş böreğinde :) Bu milföy böreğini mutlaka biliyorsunuzdur, tarifleri de var interette heryerde fakat bunun için tarife bile gerek yok çünkü hamurumuz hazır milföy :) Kıyafetlerde ne kadar üşenmiyorsam yemek yaparken de o kadar üşenirim :) Ama canım çekti miiiiiiiiii beni kimse tutmasın ve elimin lezzetine de bayılırsınız , o konuda da inanın becerikliyim eeeee, liseden beri öğrenci evlerinde yemek pişirmekten mütevellit insan öğreniyor birşeyler :)
Şimdi ben size yaptığım milför böreğinin tarifini de yazayım da ne kadr basitmiş bir görün :) Bloğum için özellikle her aşamayı da fotoğrafladım inanın :) Özenli çalışmayı severim ona üşenmiyorum nedense :)
Böreğimin piştikten sonraki halleri :) Şekillerinin yamuk yumuk olduğuna bakmayınnnnn tatları harikadır :)
MALZEMELER
- Hazır milföyler (ben 1 kg lık paketlerden alıyorum içinden 20 tane böreklik milföy çkıyor :) )
- 1 paket mantar
- Yarım kilo tavuk göğsü
- 1 kutu taze mısır (ben iki kutu kullandım çünkü seviyorum böreğin içinde )
- İki orta boy domates
- Yarım su bardağı Sıvı yağ
- tuz, pul biber
- Yoğurt-soğuk su
- Susam
YAPILIŞI
- Öncelikle milföyleri dolaptan çıkarıp yumuşamaları için ayırıyoruz.
- Mantarımızı iyice yıkayıp resimdeki gibi doğruyoruz
- Tavuk göğsümüzü de kuşbaşı doğruyoruz
- Domateslerimizi de küp küp doğruyoruz
- Daha sonra önce mantarları yarım su bardağı sıvıyağda çok yüksek ateşte şoklayarak kavuruyoruz.
- Mantarlar aniden suyunu salıp çekene ve yer yer mantarların kızardığını gördüğünüz ana kadar sakın ocağın altını kısmayınız. Mantar bu şekilde pişirilirse bazen ortaya çıkan kötü mantar kokusundan eser kalmaz. Sadece güzel tadını alırsınız..
- Mantarların kavrulmasıyla tavukları da üzerine ekleyip birlikte karıştıra karıştıra 5 dakika kavurun. Bu aşamada ocağın altını orta ateşe getirmeyi de unutmayın.
- Daha sonra domatesleri ve mısırları da ekleyerek biraz daha kavurun ve bu aşamada tuzunuzu ve isteğe bağlı pul biber ve hatta başka ne istiyorsanız baharatlarınızı ekleyin..
- Tavanın kapağını kapatıp 10 dakika kadar hep birlikte kavurun..
- Ben bu aşamda iç malzeme çok olacak mı diye asla düşünmüyorum çünkü bu aynı zamanda çok oş bir meze, yemek yerken ortada yenebilecek bir salata veya bazen de ana menü olabiliyor. Yani artınca da bayıla bayıla yeniyor :)
- Aşağıda kavrulmuş iç karışımımızı göörüyorsunuz.
İç malzeme hazırlandıktan sonra sıra geldi milföylereeee :)
Aşağıdaki resimde adım adım sizin için neler yaptığımı fotoğrafladım çok hoşuma gitti bu kareler haha :)
Neler yaptığıma bir bakarsak...
- Milföylerimizi kareler halinde sırayla önümüze alıyoruz ve ben masaya yapışmaması için altına kendi poşetini de koyuyorum açma işleminde..
- Milföylerimizi her iki yönde de açıyoruz ve yine incelmiş kare bir milföy elde etmeye çalışıyoruz. Ben bu aşamda düz bir bardak kullanıyorum. elbette oklavam var, inanmazsınız ama çok iyi yufka ve mantı bile yapabiliyorum, hatta profesyönel sayılırım çünkü bizim memlekette bunu bilmeyen kızlara gülerler vallahi :) Fakat ben bu işlerde küçük olduğu için bardağı tercih ediyorum daha pratik :) Alan sıkıntısı yaşamazsınız :)
- inceltilmiş milföyün son halini görüyorsunuz. Milföyler biliyorsunuz piştiklerinde pofuduk pofuduk olup kabarırlar ve yerken de çok dağılırlar. Eğer bu şekilde onları ezerseniz kabarsa da dağılmayacak yerken yufka gibi olacak ama milföyün eşsiz tadını hala alacaksınız :)
- Hazırladığımız karışımdan milföyün ortasına istediğiniz kadar koyun.
- Bir ucunu katlayın
- ikinci ucunu katlayın
- üçüncü ucu katlayın
- tüm uçlar kapanıp bohça haline geldiğinde kenarda kalan ve iç malzemenin suyunun akabileceği her türlü yeri katlayın yuvarlak hale gelsin. Azcık bastırıp yapışmasını sağlayın ama pestil gibi de ezmeyin.
- Daha sonra bohçayı ters çevirip tepsiye dizin...
Aşağıda iç malzemenin kalanını görüyorsunuz. Bu malzemeyi kapağını kapatıp 10-15 dakika daha pişirin ve afiyetle yiyin :) Böreğin içindekiler zaten fırında da pişeceği için çok fazla pişirmemiştik ama yemek olarak biraz daha pişmeye ihtiyacı olabilir, olmayabilir de :)
Daha sonra böreklerin üzerlerine sürmek için biraz yoğurt ve inceltmek için de SOĞUK SU kullanıyoruz. Neden soğuk olduğunu bilmiyorum ama ben yıllardır öyle alıştım sorsanız da cevabı yok zaten :) Ben pasta poğaçaların üzerine koktuğu için yumurta sarısı asla sürmem. Bunun yerine azcık yoğurt ve çok az da soğuk su işinizi aynı oranda görüyor inanın :) Kızarıklıktan geri kalmazsınız hem de koku da olmaz :) Tavsiye ederim..
Daha sonra da üzerlerine susam ve çörek otu serpin. Ben de çörek otu kalmamış yoksa mutlaka serperdim.. Uzun zamandır birşey yapmadığım belli malzememmin bittiğiniz farketmemişim bile :)
Aşağıdaki gibi bir görüntü elde edeceksiniz..
Daha sonra da fırını 180 derecede ısıtın ve milföylerinizi fırına verin. Ben sürelere inanmam, mutlaka ara ara kontrol ederim milföylerimi veya fırındaki herhangi birşeyi. Üzerlerinin kızarmaya başlaması ile fırının üst ızgarasını kapatıp 5 dakika sadece alt ısıtıcıyla pişirmeye devam ederim çünkü alt katta kat kat katladığımız yerler var. O nedenle azcık daha pişmesi için şans veririm ve o ısıda üzerleri de kızarmış olurlar :) Çok güzel atıştırmalık, kahvaltılık, ikramlık börekleriniz oldu bakın :)
ŞEFİN TAVSİYESİ : Sıcakken de ayrı güzeldir börekler ama soğumasını bekleyin asıl milföyün güzelliğini görmek için :)
AFİYET OLSUN :)
çayı koydun mu geliyom :D
YanıtlaSilsüper görünüyolar valla
:) Gel gel sen gelene kadar demlenir de hadi bekliyom :)
Silellerinize sağlık...
YanıtlaSilharika olmuş...
Ohhh kısmetlisi çokmuş bitti bile böreklerim vallahi :)
SilCanım çekti yaaa şenayyyyy.......... ellerine sağlıkk
YanıtlaSilhaha ay ben de bir daha mı yapsam diye düşünmüyor değilim :) Ama tepsinin yarısını ben yedim sayılır yapınca şişme tehlikesi yaşıyorum yapmam :)
SilŞenay hanım çok harika görünüyorlar! gerçekten çok marifetlisiniz iştahım açıldı görünce ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilTeşekkürler Saadet Hanımcım :) Hamur işi çok severim aileden gelen birşey haha yaparım daaa yerim deeeeeee haha :)
SilOn parmakta on marifet ablacım çok güzel görünüyorlar
YanıtlaSilhele yapması biraz cesaret isteyen o su böreği nedir ya..
:) Sağol kuzum :) Su böreğini de bir yapayım ne adar zor olabilirki dedim ve deneyip yaptım çok da harika olmuştu bayramlık yapmıştım köyde herkes bayıldııııı :) Arada böyle hünerlerini göstermek lazım konu komşuya kuzum haha :)
Silanlatım süper fotolar bol :) tam sevdiğim gibi eline sağlık canımm
YanıtlaSilSağol, zaten herkesin bildiği bir börek işte ben farklı olarak fazla fotoyla anlatayım da farkım olsun dedim haha :)
Silahhh şu an açım ve de çok canım çekti !! nefis görünüyor !
YanıtlaSil2lokma stesine göre tam da :)
çok hamaratsın yahu !!
ellerine sağlık :)
Akşam akşam bakma istersen kuzum haha bana da öyle olur :) Akşamları bakmam yemek sitelerine hiç :) 2lokmaya da koymak için bu kadar ayrıntı çektim zaten :)
Silayyyyy süper gözüküyo börekler.gece gece karnım acıktı :D eline sağlık abla.
YanıtlaSilBakmayın gece benim bloğa bakmayın haha :)
SilFotolar süper, anlatım süper, marifet süper :) ellerine kollarına sağlık :) yüzümde gülücüklerle okudum postunu :))
YanıtlaSilAy sağol canım benim :) Özenli davranayım dedim :)
SilŞunu da eklemeden geçmeyeyim, postun başındaki fotoyu görünce ve blog adresinde seni görünce kısa süreli bir şok yaşadım, aaaa Şenay'mış dedim :)))
YanıtlaSilhahaha :) Ay inan ben de ekledikten sonra bir ara bloğa bakayım derken gördüm ve ben kendi eklediğim şeyi bildiğim halde yanlış yerde gibi hissettim haha :) Kırk yılda bir yapınca koyayım dedim ondan :)
Silİlahi :)))
Sil