Yine bana gelen pek çok sorudan biriyle daha karşınızdayım... Özlem arkadaşımız yeni dikişe başlamış olduğu için pek fazla bilgisi olmadığını söyledi ve birkaç konuda benden yardım istedi. Elidmen geldiğince anlatmaya çalıştım aama yine de çizimsiz olmaz o nedenle kendisi için çizimlerimi yapıp üzerinde anlatmak istiyorum :) Umarım yardımcı olur...
Evet sorularımızı teker teker cevaplarsak :)
1. Yukarıdaki resimlerden 2 ve 4. resimdeki hakim yaka kesimleri farklı mıdır?
Cevap: Takipçim Zeynep Hanım'dan gelen doğru cevabı ekliyorum buraya :)
"Biri hakim yani ayaklı yakanın altı gibi, 4 numaralı görsel ise kumaşın eninden kesinlen düz bir parçadır.Bant şeklinde takılır yakaya."
Yaka şekilleri veya dikimi ile ilgili soruları olanlar için aşağıdaki linkte süzel bir kaynak bulabilirsiniz. Orayı incelerseniz işinize yarayacaktır :)
2. Yukarıdaki 2 ve 3 nolu resimlerde görünen kollardaki kabarıklık nasıl yapılabilir?
Cevap: Yukarıda çiizmini yaptığım kol kalıbına bir bakmanızı rica ediyorum. Siyah çizgiler sizin normal bir kol dikeceğiniz zaman kullanacağınız kalıptır. Eğer omuzlarda kabarıklıklar fırfırlar, hareket istiyorsanız kırmızı veya mor ile çizdiğim çizgilerden keserek işleminizi yapmalısınız.
Bunların boyut veya yüksekliklerini vermem mümkün değil birkaç defa keserek deneyin ve hangi kesimlerde ne kadar kabarık olduğunu sizler belirleyin lütfen. Çünkü tamı tamına istediğiniz modele ve sizin kol genişliğinize de bağlı bir olgu.
Öncelikle mor çizgili yerden keserseniz, yani koltuk altını genişletmeden sadece omuza doğru yükseklik kazandırırsanız diktiğinizde sadece omuzunuzun tepesinde bir kabarıklık elde edersiniz. Çok fazla yaparsanız da komik görünebilir :)
Peki nasıl yapacaksınız. Ben tepede genelde omuz dikişi hizasında minik pililer vererek dikerim fazlalık ksıımları, öylece yedirrim kol dikişinde fakat önceden kolda bir dikiş yapıp ipi büzerek büzgü de verebilir ve öyle de dikebilirsiniz..
Not: Büzgü vermek çok basit bir işlemdir. Kumaşınızın büzeceğiniz kısmında 1-2 cm içinden dikiş yapar gibi fakat seyrek moda alarak dikişinizi yapın. Sonuna kadar dikip iplerden alttan geleni yavaş yavaş çekmeye başlayın. Zaten farkedeceksiniz bir ip gelmezken diğerini çektiğinizde kumaşınız büzülmeye başlayacak. Bu aşamada sabırlı olmanız ve yavaş yavaş çekmeniz gerek çünkü kırılırsa baştan başlamalısınız. Diğer elinizle de büzme işlemine yardımcı olun ve istediğiniz kadar büzüp büzgüyü istediğiniz yere yoğunlaştırın :) Bu kadar basit...
Eğer kırmızı çizgili gibi genişten alıp keserseniz bu defa da kabarıklığı sadece omuz tepesinde değil yanlara da yayabilirsiniz. Hatta omuzda hiç kabartmadan sadece yanlarda pileler yapıp kolu farklı harekerlerde yapabilirsiniz , aklınızda bulunsun...
Peki kumaş nasıl oluyorda tepede öyle kabarık duruyor. Eğer kumaşınız hafif ise korkmayın zaten kıvrımların gerginliği ile öyle duracaktır ama eğer kumaşınız kaygan ve ağır ise ve çok fazla bir kabartı istiyorsanız orda kabarıklığın bozulmaması için içinde ek bir işlem yapabilirsiniz. Ben olsam nasıl mı yapardım: Omuz kısmında kabarık olmasını istediğim kısım genişliği kadar aynı kumaştan bir tane dikdörtgen keserdim. Omuz kısmında büzgü işlemini yaparken iki kat dikerdim ve iki kat kumaş büzerdim, böylelikle daha fazla büzgü basıncı olacak aynı noktada ve büzgüler daha tok duracak içteki kumaş büzgüleri de dıştaki kabartının içe düşmesini engelleyeceektir. Bir nevi aynı kumaştan büzgülü bir vatka olarak düşünebilirsiniz :) Bu tamamen benim görüşüm ben olsam öyle yapardım :)
3. Yukarıda 1. resimde olduğu gibi kolların manşet kısmındaki büzgü ve dökümünü nasıl yapabilirsiniz?
Cevap: Yine kol kalıbı çizimime baktığınızda, yeşil ile çizmiş olduğum kısımlardaki gibi geniş ve uzun kestiğiniz kol kumaşları bilekte manşet ile birleşince bu hali alırlar. kol ucunu manşet ile birleştirirken yine ister büzgü ister pilelerle yedirme işlemini deneyin ikisi de bana uyar :) Fakat kollardaki dökümü verebilmek için olduğundan daha uzun ve geniş bir kol kesmeniz gerekir. Fakat sakın hem omuzdan hem koldan böyle dökümler yapmayın. Bilekte böyle bir döküm istiyorsanız omuzda az kullanınki çok abartılı olmayın. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın. Bir kıyafetin bir bilemediniz iki özel özelliği olsun, hepsini aynı kıyafete toplamayın sakın...
Yine aynı şekilde ne kadar uzun yapacağınız size kalmış. Fakat yapacağınzı uzunluk ne olursa olsun kollardaki o bolluk dikimden sonra sarktığında manşetlerinizi kapatmayacak kadar olsun. Ölçülü ve güzel :)
4. Yukarıda 4. resimde görülen yakadaki pileler büzgüler nasıl oluyor?
Cevap: Yukarıda kalıplarını çizmeya çalıştığım ikinci resme bakarsanız üst kıyafet kalıbını göreceksiniz. Siyah ile çizilen kısımlar sizin normal ölçülerinizdeki kalıplarınız olsun. Eğer yaka kısmında büzgü-pile istiyorsanız omuzlardan çeker gibi kırmızı çizgilerle gösterdiğim şekilde genişleterek kesmeniz gerekiyor kumaşı. Böylelikle yakada kıvrılacak-büzülecek oranda fazlalık olacak ve siz de pililerinizi yaparak yakada hareket sağlamış olacaksınız. Bu yöntemi ben de deneyeceğim birkaç gün içinde ilk defa yapmış oalcağım ben de . Mini mini şeyler yaptım ama komple yaka büzgüsü yapmamıştım denemeliyim. Fakat uygulayacağım yöntem kesinlikle budur meraklanmayın. İşin mantığı var sonuçta. Büzgü için geniş kumaş gerek bunun için ne yapabiliriz, omuzlardan genişletebiliriz. Öyle yaptığımızda pililerle topladığımızda yine omuz genişliğinimiz normale dönerecek ve yakada büzgülü-pileli bir gömleğimiz olacak.
Yukarıda bluz gibi çizmiş olabilirim ama eğer gömlek yapacaksanız ön kısmı iki parça olarak düşünmeniz ve dikiş paylarını da hesaba katmanız gerek sakın unutmayınız.
Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Biryer atladım mı unuttum mu bilemiyorum ama sorularınıza cevaba her zaman hazırım unutmayınız :)
Hatam olduysa affola, dediğim gibi bunlar benim yöntemlerim ve BEN OLSAM BÖYLE YAPARDIM :)
NEŞELİ DİKİŞLER HEPİNİZE...
bu büzgülü kol kalıbı çok iyi olmuş işime çok yarayacak ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilYardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)
Silya valla süpersin... bu sayfanı sık kullanılanlarıma ekleyeceğim, çok işime yarayacak;)
YanıtlaSilhaha :) Çok teşekkür ederim sık kullanılanlara da girmedim demem yani :)
SilElinize saglık cok güzel bir calısma olmus
YanıtlaSilTeşekkürler Hicran Hnaım :)
Silbu kol kalıbını uzuuuun zamandır istiyordum bu uygulamanın bu kadar basit olabileceği aklıma gelmezdi süper işime yarayacak bıkmadan tane tanede anlatmışsın bravo tşk ederim..
YanıtlaSilYeterki size yardımcı olsun :) Dediğim gibi ben bu şekilde yapıyorum ama siz önce eski kumaşlarda deneyin de nasıl olduğunu cici kumaşlarda test etmeyin haha :) Sonra kızmayın bana yani :)
SilFaydalı bilgiler olmuş, emeğinize sağlık... :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Umarım kullanabilirsiniz :)
SilÇok güzel anlatmışsınız da bir düzeltme yapayım hakim yakadan bahsettiğiniz 2 ve 4 numaralı görsellerdeki yakalar birbirinden farklıdır.
YanıtlaSilBiri hakim yani ayaklı yakanın altı gibi, 4 numaralı görsel ise kumaşın eninden kesinlen düz bir parçadır.Bant şeklinde takılır yakaya.
Sizin doğru yorumunuzu ilgili kısma ekledim Zeynep Hanım :) Tahmini anlatımlar olduğu için düzeltmenize sevindim :) Yanlış bilgi vermeyelim değil mi :) Teşekkürler...
SilRica ederim..
YanıtlaSilSevgiler..
Hımm bu arada Zeynep ile aynı kişiyim ben kim bu demeyin:)
YanıtlaSilhaha :) Yazmasanız neden rica etti, ne yaptım acaba derdim :) haha :) Ben teşekkür ederim :)
Silsüpersin canım, teşekkürler. ben de senin gibi kendi bluzlarimdan kalıp çıkardım başlangıç olarak, böyle kolları olan bir bluz istiyordum ama elimde örnek olmadığından vazgeçmiştim, çok çok iyi oldu, ay çok mutlu oldum :)))))
YanıtlaSil:) Ay canım benim işine yarayacaksa ben daha mutlu oldum inan :) Sanki kendim yapmışım gibi mutluyum canım :) Yine de dikkatli kes haha :)
Sil