Bu aralar yaptığım özel yemeklerin (yani uğraştırıcı olanların :) ) görsellerini de kaydetmeye uğraşıyorum çünkü 2lokmaya da yüklemeye kararlıyım yani :) Zaten öyle her an aklıma esmiyor pastalar börekler :) Yapmışken de kayıt altına alayım yani ne olacak değil mi :)
Bu defa eşim Lazanya istedi ki o sebzeli falan istemez. Birşey istediyse içinde ya tavuk vardır ya et ya kıyma ya da türevleri :) O nedenle kıymalı lazanya yapıverdim geçen hafta :) Bakalım yapılışınaaaaaaaa...
Yapım aşamasını çekiyorum da kusura kalmayın yaptıktan sonra bir an önce yemek için ya da ne bileyim masa hazırlanacak oluyor, kızım birşey istiyor falan bir türlü güzel bir çekim yapamıyorum :) Yukarıdaki haliyle idare edeceksiniz artık haha :)
Malzemeler
Hamur için: 2 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
İç Malzeme: 400 gr kıymaBir büyük soğan
Sivri Biber
2-3 adet domates
Tuz
Pul biber, kara biber
Beşamel Sos:2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
Üzerine: 1 çay bardağı süt
Rendelenmiş kaşar
Yapılışına gelince:
- Hamuru yoğurup 20 dakika dinlendirin. (Şekil 1)
- Hamur dinlenirken iç malzemeyi hazırlayın. Önce soğanları azcık kavurun daha sonra biberleri ve kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin, en sonda da donatesi de ekleyerek tuz ve isteğe göre baharatlarınızı ekleyip iç malzemenizi hazırlayın (Şekil 2)
- Daha sonra dinlenmiş olan hamurunuzu ikiye bölün ve iki tane kocaman yufka açın. Açtığınız yufkanın kalınlığı dışardan aldığınız yufkanınki kadar olmalı. Ben daha kalın açtım çünkü kalın hamurları severim, size kalmış tercih :) (Şekil 3,4,5,6,7)
- Yufkalaı açtıktan sonra Şekil 8 de gördüğünüz gibi parçalara ayırın. Mutlaka bu şekilde olmasına gerek yok elbette ama kaynatırken ve tepsinize sererken kullanabileceğiniz en optimum şekiller bunlar sayılır :)
- Diğer yufkayı da açıp yine bu şekilde parçalara ayırın.
- Bir yandan yufkaları kaynatacağınız suyu hazırlayın bir tencerede su kaynasın.
- Diğer yandan beşamel sosunuzu hazırlayın.
- Beşamel Sos: öncelikle tereyağını kavurun ve unu da içine atarak kavurmaya devam edin. Unun kokusu çıkana kaadar hafiffffffff pembelik başladığında sütünüzü eklemeye başlayın. Tuzunuzu ilave edin. Arzuya göre ben karabiber de eklerim hep beşamel soslarıma hoş bir tadı oluyor. Siz de ekleyebilirsiniz. Beşamel sosu sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Koyulaşınca altını kapatıp kenara çekin.
- Kaynayan suyumuzu büyük bir tencereye alın.
- Bir yanda da soğuk suyunuzu hazır edin büyü bir kabın içinde.
- Hazırladığımız hamurları sırasıyla 1-2 dakika kaynar suda pişirip daha sonra 1-2 dakika soğuk su içine atıyoruz hemen. Bunun süresinde bir kesinlik yok. Çok fazla pğişirirseniz dağılır tapmayın. Çok fazla da suda tutmayın. Elinizle yoklayın soğumuz ise alın içinden.
- Suyun içinden aldığınız yufkaları kuru bir bez üzerine 1-2 dakika koyarak üzerinde kalan fazlalık sulardan kurtulun. Ben bu aşamayı atlarım hep, hem yer sıkıntısı hem üzerinde bir iki damlaa kalacak sudan zaraar gelmez diye :)
- Tepsiyi yağlayın. Ben borcamda yapıyorum ve altına da yağlı kağıt koyuyorum. Çıkarması pratik oluyor.
- Daha sonra bir sıra pişirdiğimiz yufkaları diziyoruz. 3 kat yufka olacak şekilde yufkalarınızı üç eşit parçaya bölebilirsiniz. Fakat alt ve üstte eksik yufka olmasın şekli bozulur veya dağılır. Eğer yufkanız eksik geliyorsa veya küçükse o zaman orta sıradaki yufkaları seyrek koyabilirsiniz :)
- Yuflakarı serdikten sonra üzerine kıymalı iç malzemeden yayın. Kıymalı malzeme de iki sıra koyulacak onu da ikiye bölebilirsiniz.
- Kıymalı iç malzemeden sonra ben beşamel sos da gezdiririm hafiften.
- Daha sonra bir sıra daha yufkalardan koyun.
- kalan kıymalı harcınızı yufkaların üzerine yayın.
- Beşamel sos gezdirin.
- Son hamurlarınızı da üzerine güzelce serdikten sonra kalan beşamel sosunuzu üst kısmın her yerine güzelce dökün.
- Dilerseniz bir çay bardağı sütünüzü de yine en üste dökebilirsiniz fakat ben dökmedim tercih sizin.
- Lazanyanızı fırına verin ve yaklaşık bir saat 200 derece fırında pişirin.
- Üzeri hafif pembeleştiğinde ise kaşarlarınızı yayabilirsiniz her yerine :)
- Bir süre kaşarlar kızarana kadar da öyle pişirip fırını kapatın.
- Bu aşamada tavsiyem lazanyanın üzeri kızardığı için kıtır kıtır oluyor ve yerken de keserken de sorun oluyor. Onun için fırından çıkarmadan üzerine çeyrek çay bardağı su gezdirin ve kendi buharında yumuşamasını bekleyin.
- Sıcakken de yemeye çalışmayın midenize oturur :)
ama benim canım çekti... hatta susam tanesi büyüklüğündeki bebegimin de canı cekti :(
YanıtlaSilAmanıııınnnnn o susam tanesinin canını çektirdiysem fena ettim şimdi :) Kaka Şenay, pis Şenay :) İnaşşalllahhhh sağlıkla sıhhatle içinde de dışarı çıktıktan sonra da büyüyecek, bunları yiyecek yaşa gelecek sen de yedireceksin susam tanesine :) Allah sağlıkla sıhhatle doğmasını nasip etsin canım benim :)
Silaamin senay çok tesekkür ederim :)
SilAmin canım :)
SilÇok lezzetli görünüyor Şenay hanım hele yapım aşamaları!!! Ev yapımı hamurla hemde ellerinize sağlık, afiyet olsun canım. :)
YanıtlaSil:) Saadet Hanım bu tarz hamurlu şeylere bayılırız bizim oralarda :) Gerçi kadınların çoğu sever herhalde :) Bizim oralarda herkes kendi açtığı için yufka bile satılmaz ben de alışkınım asla üşenmem :) Bir gün de mantı yapıp koyarım ama eller unlu unlu fotoğraf çekmek zor oluyor eşim topa tutacak beni bozcam unlarla diye haha :)
Sil:)Şeney hanım çok hoşsun maşaAllah. Bizim memlekette de hamur işi çok meşhurdur aynen öyle pek yufka felan almazdık :)hamarat insanlara bayılıyorum, teşekkür ederim cevabın için! :)
Sil:) hamarat hamaratı çekiyor Saadet Hanım :) Herkes başka bir konuda göstersede hamaratlığını aslında hepimizin içinde var (Not: tembel anlarımızı saymazsak :) )
Silşenaaaaay yapma bunu bana ben yemek yemeyi çok severim, hamuru, makarnayı daha bir çok severim. oğlum tutturmuşken şişmanlama anne yaşlanma anne diye çektirme canımı benim eve gidip daha karnıbahar yiyeceğim sağlıklı olacağım hahaha
YanıtlaSilKızz senin neren şişman :) Tamam yaşlanma oğluşunun istediği olsun ama azcık da kilo alabilirsin bence :) karnabahar da güzel seçenekmiş ama haha bayılırım ben bu arada ama pişirirken de pis pis kokmasa iyi olurdu :)
Silyani oldumu şimdi yaptığın? sabah biraz yatak keyfi yapıyım dedim telefonu açaraçmaz bu fotoğrafı gördüm. bütün hücrelerim lazanyaaaa diye bağırmaya başladı :)
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor. Dikkat et 2 lokmaya yüklicem diye kendinede bizede kilo aldırcan bu gidişle :))
:) haha Allahtan yemek konusunda dikiş kadar istekli arzulu değilim yoksa şişerdim :) Bazen hep kuru fasülye, çorba,pilav gibi şeyler yapmaktan bunalıyorum. Farklı birşey istiyor insan arada iyi geliyor, yoksa hep yapmam haha :) Kuzun ayrıca saat 13:11 de yazmışın yorumu ne bu yatak keyfi haha :) Töpeeeee ben sabahın 7:30 unda kalkıyom asıl sana ayıp söylemesene canım çekiyo haha :)
Silhaha ay yok ayol okadar yatak keyfimi olur heryerim tutulur :)) tamam tembelim de okadar değil :)
Silsabah yataktayken telden gördüm ama ordan yazmak zor geliyo yazmadım, teee bilgisayarı açınca yazdım yorumu :)))
haha :) Ben bilmem o kadarını da bende uyuyabilseemmmmmm ne güzel olurdu diye düşündürdün vallahi :)
Silama ama ama :(((( şu teknoloji birazdaha ilerlesin artık ve istediklerimizi şööyleee elimizi uzatıp bi tadımlık alabilelim ama yaa :((( çokkk güzel görünüyo gerçekten eminim tadıda öyle olmuştur ellerine sağlık canım yaa şifa niyetine yenir böylesi :)))
YanıtlaSilHahaha :) O zaman elim bilgisayardan düşmez valla, her dakika bir şey için el atarım ki olmaz haha :) Tadı da güzeldi evet bitiverdi o gün :) Sağol Mervecim :)
SilGeçen gün benim de aklıma gelmişti lazanya:)Tarifi okuyunca su böreğinden farkı ne acaba diye düşündüm.Daha önce bu tarifi denemedim çünkü.Ellerinize sağlık...En kısa zamanda denemek istiyorum.
YanıtlaSil:) haha hamur ve hamurun pişirme kısmı su böreğiyle benziyor ama su böreğinin pişirmesi de zahmetli tepside ve ocak üstünde pişiyor ve çevirmesi çok zor oluyor :) Bir de peynirli başka da farkı yok :) Vallahi hamur işi hep güzel su böreği bambaşka yine de tercihim ondan yanadır :)
SilVerdiğim ölçülerle çok güzel oldu lazanya denemelisiniz bencede :)
lazanya benim çok ilgimi çeken bir yemek olduğu için öğrendim ve bir kaç kez de yaptım. bayılırım lazanyaya ama kıymalısı bana ağır geliyor, ben sebzelisini tercih ediyom. ben otçuyum da biraz.
YanıtlaSilnefis görünüyor, yapan olsa da yesek diyecem ama bizim evde tek ben yapıyom o yemeği yav. o hamur açma kısmı çok zor, hazır lazanya da uzak marketlerde satılyor. napcem şimdi ?
ellerine sağlık :) ahhh lazanya
Ahhh canım bizim evde sebze bulmak lotoyu tutturmak kadar zor :) Salatalık domatesten bahsetmiyorum ama ıspanağıdırrrr, pırasasıdırrrr, hele kabak daha töbeeeeee pişmişi bile girmedi :) Brokoli, karnabaharrrrr böle şeyler kırk yılda bir girer evimize o da annem pişirir de getirir pişmişini kokusunu bile sevmez Canım Kocacım :) Sarımsaaaaaaaaaak sevmez,cacığı bilem sarımsaksız yaparız, çiğ soğan taze soğan falan da yemez masada gördümü midesi bulanır haha...
SilAma et ve tavuk türevlerine bayılır, onun için bizde sebzeli birşey olmaz bebeğim :) Ben de bayılırım otlara ben otçulum ama maalesef :D
şenay, bizim eve de ottan başka bir şey girmez. inekler bizim kadar çok ot yemiyordur yav . izmir ot, sebze yemekleriye ünlü. aklına gelmecek çeşitlikte otlar var.ot gibi yaşıyoz yani. taze soğana pırasaya bayılırım olsada yesem.yeşil yeşil yerim :)
Silsenin işin de zor canım, sen otçu eşin etçi bu durumda sebzeli et yemeği yapın ortayı bulun :)
AhhhFilizcim ben de severim otlamayı inan :) Pırasası, lahanası hepsini çiiiiğ çiiiğ yerim yerdim yani :) Ama 5 yıldız sağolsun eşim yemediği için yılda bir yüzlerini görürsem şanslıyım :) Hayır ye diyor demesine de sonra ay onu mu pişirdin ev kokmuş, ay sarımsak mı yedin hala kokuyor dişini fırçala, fırçalasan da gitmiyor soğan sarımsak kokusu malum haha, onun için ben kendimden feragat ettim yemiyooooommm, baığın yanında soğan patlatamıyor, kuru fasülye yanında taze soğan yiyemiyorum ki ben bayılırdım :) Napalım, kocamın sevgisiye ölçülmez bile vazgeçtim napalım yani :)
Sillazanyayi ben hep kiymali yaparim ama son et olaylarindan sonra sebzelisini tercih ediyorum. Ellerinize saglik
YanıtlaSilVallahi et olayı da vaaarrr, peynir olayı daaa, süt olayı da olaysız yiyecek mi var Allah aşkına :) Sadece bildiğimiz yerlerden almaya özen gösteriyoruz,zaten sebze sevmez eşim aç kalırız vallahi :)
SilSelamün aleyküm benim maharetli ablam kavuşturana hamdolsun ben bir haftadır nete giremediğimden siteyi takip edemedim yayınladıklarına yeni bakabildim sorularımın cevaplarını çizimlerle birlikte ayrıntılı şekilde öyle bi anlatmışsın ki (renkli kalemlerle falan nasıl çizmişsin uğraşmışsın) kendimi Şenay Atılgan dikiş kursunda hissettim:) verdiğin emek ve bilgi için tekrar ÇOOOOK teşekkür ediyorum ablam hamur işlerini döktürmüşsün yine çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSil:) Canım benim görmediğini anlamıştım zaten yoksa yorumsuz bırakmazsın biliyorum :)
Silİnşallah yardımcı olur yazdıklarım renkli kalemli çizimler de istediğin dikişi kolayca yapabilirsin canım benim :) Şenay'ın Elinden Dikiş Kursu her daim bu blogda ve mailiyle yanında :) Ne zaman istersen sorabilirsin :)
Lazanyamıda beğenmene sevindim :)
merhaba senay abla benden büyükmüşsün benden büyüklerin bloglarını okumak hoşuma gidiyor bana hayat tecrübesi oluyor büyüyünce evlenirsem (evde kalmazsam -_-) blog yazan ablalarım sayesinde gayet şişmanlatacağım :D yaptığın lazanya çok güzel duruyor kocan sana söylemiş bende anneme söyliyimde yapsın :D
YanıtlaSilhahah söyle söyle annene söyle de madem kocanı şişmanlatmayı planlıyorsun annenle yapmaya başlasan iyi edersin :) Canım benim evde kalmazsın meraklanma umarım çok çok mutlu bir evliliğin bile olur :)
SilHıh ben de kaldirek pişirdim
YanıtlaSilyumurtalı hem de :))
ellerine sağlık
denemek lazımmış
çaldım tarifini :D
haha çal çalmasına da ben kaldirek i ilk kez duydum haha bakayım bir inceleyeyim şimdi ben de merak ettirdin bak :)
Silyaptığım yorumları takip ederim ama
Silvakit dar olunca nereye ne yazdım unuturum :)
aklıma geldi baktım.
kaldirek çiçek mancarı da denen bir yeşillik,
yeşil de değil aslında genelde sap kısımları olur,
öyle birşey işte :D
güzel olur yumurtalı, köylüler satar pazarda genellikle :)
aslında vakit bulsam buralarda daha çok gezineceğim,
yeşil gömleğinin kalıbına bakıp dikeceğim daha :)
sağolasın sen çaktırmıyorsun ama bana geldiğini görüyorum :)
ben sadece neler yaptığına bakıp çıkmak zorunda kalıyorum
bir gün bakarım derken hooop birikmiş oluyorlar
böyle işte uzatmayayım
afiyet olsun geç oldu ama
yemek dediğin her gün yenir :P :D
:) Sen yazdıktan sonra ben bir aradım internetten kaldirek i ama fazla birşey yok açıklama var resim göremedim, dedim bir çeşit ottur kesin ama kimbilir ne :) Ben severim öyle yumurtaya sebzeler katıp omlet yapmaı hafta sonu için ideal bir kahvaltıdır kimbilir belkide yedik de ismini bilmiyoruzdur bilemiyorum :)
SilBen de bir gezinirim bazen orda burda dolanmalar arasında sana da bir bakarım evde misin diye uyuyor oluyorsun hemen girip çıkıyorum ben de :)
Oooo, Şenay'cığım marifetlerin ne çokmuş senin :D
YanıtlaSilDikişteki süperliğin mutfakta da devam ediyor. Nefis görünüyor, ellerine sağlık.
:) İşte yapıyoruz birşeyler canım :) Bir kadının isteyip de yapamayacağı şey var mıdır :) Ben inanmam allahi :)
Silbenim yazdiklarim gorunmuyor qaliba :(((((((((((((((((((
YanıtlaSil:) Hayır görünüyor korkmayın. Sadece benim onayımı bekliyor :) Bakın onayladım ve göründü :)
Silcok guzel :))))))))))
YanıtlaSil